„Dumneavoastră sunteți prea bună. Trebuie să țipați la noi ca să înțelegem.”

November 24, 2021
SuperTeach
Comments Off on „Dumneavoastră sunteți prea bună. Trebuie să țipați la noi ca să înțelegem.”

Georgiana face o navetă zilnică de mai bine de două ore pentru a ajunge la elevii ei din Mironeasa, județul Iași. Este „doamna” pentru 26 de elevi și încă de la începutul anului școlar s-a confruntat cu un grad ridicat de violență în rândul elevilor. „Dumneavoastră sunteți prea bună. Trebuie să țipați la noi ca să înțelegem”. Așa este privită în rândul elevilor. În clasă, insultele și cuvintele neplăcute trec ca niște mingi de ping-pong de la unii la ceilalți, fără ca ei să fie conștienți de impactul pe care îl au. Pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung.

Georgiana a conștientizat rapid acest lucru, chiar de la primele interacțiuni cu clasa. Dar cum avea să îi facă și pe copii să își dea seama de efectele propriilor acțiuni? A găsit o alternativă de comunicare prin imagine și implicare. În timpul unei ore, Georgiana i-a pus pe copii să deseneze un prieten cu care s-ar juca. I-au desenat ochii, gura, mâinile, picioarele, au recapitulat chiar și organele corpului uman și i-au dat și un nume. După ce toți copiii erau fericiți de rezultatele lor, i-a rugat să își imagineze că acel prieten este un coleg din clasă. Apoi, i-a rugat să îi adrese câte o jignire. La fiecare cuvânt adresat, Georgiana a rupt câte o bucată din desen.

„Pe măsură ce rupeam, copiii deveneau din ce în ce mai tensionați. După ce hârtia a fost ruptă complet, i-am rugat să adreseze scuze bucăților de hârtie, apoi să înceapă să le lipească la loc, cu o bandă adezivă.”

Copiii s-au bucurat că desenul lor a fost reparat și că era aproape la fel, însă semnele au rămas ca niște cicatrici care prind formă după vindecarea unor răni. „Asta a fost ceea ce am vrut să le arăt. Efectul rănilor provocate de cuvintele urâte pe care și le adresează. Atunci când jignești pe cineva e ca și când ai rupe o bucată din acea persoană. Și poți reîntregi acea persoană dacă îți pare rău de ce ai făcut, dacă îi adresezi scuze și nu o mai jignești din nou. Însă, semnele acelor răni rămân în noi. Asemenea bandei adezive cu care am relipit hârtia. Iar ea nu dispare niciodată.”

De când, copiii au făcut exercițiul acesta ei au devenit mai atenți la vorbele și la modul în care interacționează unii cu ceilalți. Nu se mai jignesc atât de mult și au început să fie mai calmi, să își aștepte rândul pentru a vorbi. Mai există situații tensionate, însă elevii sunt mai atenți unii față de ceilalți.

Statisticile ne arată că 200 000 copii suferă de bullying în școli, adică experimentează excludere, umilire, amenințări, violență fizică și verbală. Cum pot profesorii să intervină? Înainte de a sancționa un elev violent e nevoie să aflăm de ce face lucrul respectiv, de unde vine furia și apoi să construim o relație de încredere, să venim cu instrumente de autoreglare și să creăm contexte în care toți copiii să lucreze împreună, să îi apreciem și încurajăm. Doar așa vor deveni adulți funcționali și se vor putea integra mai bine în societate. Nu contează doar ce facem, ci și cum facem. Iar Teach for Romania contribuie la schimbare chiar din fața clasei. Începând de la profesori.

Înscrierile în programul nostru continuă. Află mai multe detalii și hai și tu alături de noi.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.