Doina Mircea este profesor de informatică la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia, județul Ialomița, iar din noiembrie 2022 participă la programul de formare derulat de noi, Teach for Romania, în parteneriat cu UiPath Foundation, ce este adresat tuturor cadrelor didactice care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală.
Doina duce către elevii ei pasiunea pentru robotică și informatică, ceea ce a făcut-o să fie mentorul echipei de robotică a liceului. Nevoia de a învăța cât mai multe lucruri care să îi aducă plusuri nu doar în viața personală, cât și la școală, în rândul elevilor și al colegilor, a făcut-o să ia decizia de a se înscrie la cursul nostru. Noi am fost curioși să aflăm cum a arătat experiența din proiectul „Leadership transformational”, dar și ce planuri are pentru dezvoltarea școlii.
Povestiți-ne, vă rugăm, puțin despre dumneavoastră. Cine sunteți, care este rolul dvs., unde predați, cum e comunitatea?
Mă numesc Doina Mircea și sunt profesor de informatică la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”. Este un liceu din Bărăgan – Slobozia, județul Ialomița. Sunt dirigintă la o clasă de a IX-a și mentorul echipei de robotică a liceului, TEHROCUZ (RO-067). Majoritatea elevilor liceului provin din comunele și satele învecinate Sloboziei, dar avem elevi și din județele Brăila și Călărași (comunele de la limita cu județul Ialomița).
Ce relație aveți cu elevii?
Eu zic că o relație bună. În fiecare zi încerc să fiu mai mult decât omul care expune o materie. Încerc să fiu un om care îmi pasă de fiecare dintre ei. Din primul meu an în învățământ am descoperit că pot învăța multe de la elevii mei și continui să cred lucrul acesta.
Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul derulat de Teach for Romania?
O oportunitate. Am auzit de Teach for Romania de la o fostă elevă. Recunosc că mereu am vrut sa văd cum gândește o asociație care activează în învățământ față de un CCD (n.r.: Casa Corpului Didactic).
Ce a fost cel mai greu sau provocator?
Să înțeleg că și eu pot să mă implic în acest curs chiar dacă nu sunt director. La început m-am simțit incomodă, dar cu timpul am înțeles că și mie îmi trebuie acest curs, pentru clasa la care sunt dirigintă, pentru echipa de robotică, pentru familie, pentru școala în care am crescut ca elevă și ca profesor.
Dar cel mai revelator lucru? Povestiți-ne un moment de aha sau o super idee pe care ați preluat-o din sesiunile cursului „Leadership transformațional” și cât de mult simțiți că v-a ajutat participarea la acest curs.
Atelierele practice de la Cașoca le-am pus sau le voi pune în practică. Am înțeles ce abilităti ar trebui să am dacă vreau să fiu director de liceu.
Aveți un mesaj către profesorii implicați în proiect sau către mentorii din Teach for Romania?
Colegii m-au învățat multe, de la sfaturi la idei. Le mulțumesc din inimă! Mi-a plăcut profesionalismul mentorilor, vocea, optimismul. Vă mulțumesc și încurajez Teach for Romania să se implice în continuare în schimbarea mentalităților profesorilor din România.
Cum vedeți mai departe implicarea dvs. în educație? Care sunt planurile dvs. în urma participării la acest curs? (Ce proiect doriți să implementați sau ce schimbări veți face în școală?)
Clar voi aplica ce am învățat pentru echipa de robotică, pentru clasă. Îmi doresc să eficientizez munca la robot, îmi doresc colaborare între copii, îmi doresc să le schimb mentalitatea bobocilor mei. Cu certitudine îmi fac în continuare munca de profesor de informatică. Voi sugera la câți mai mulți colegi să facă un astfel de curs. Momentan, aștept să treacă unirea celor două licee și poate în 2-3 ani voi alege să mă implic activ, adică să accept postul de director. Mai am de învățat.
Ce competențe simțiți că ați dezvoltat? Cum a fost atmosfera, cum v-ați simțit făcând parte din acest proiect?
Este o atmosferă super și sunt onorată că am participat alături de oameni care conduc o școală. Am câștigat „încrederea că pot”.
Ce le-ați spune altor colegi despre cursul Leadership Transformațional?
Să îl facă! Oricine. Este important să știm cum să fim un lider transformational și nu doar un lider. Profesorul să participe cu gândul că o face pentru clasă, iar conducerea pentru școală. Dacă înțelegi acest rol de lider în adevăratul sens clar școala are de câștigat.
***
Proiectul „Leadership transformațional” reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Acesta este un program adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală și se desfășoară în perioada noiembrie 2022-februarie 2023. Formarea presupune 2 module de pregătire teoretică și practică, organizate în 4 ateliere intensive și 3 runde de mentorat, prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și construire de relații.
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini cadrele didactice cu potențial de leadership în construirea unei inițiative strategice care să crească accesul echitabil la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile.
Pe parcursul celor 4 luni, aproximativ 20 de lideri școlari din șapte județe (Bacău, Buzău, Botoșani, Ialomița, Dolj, Olt, Galați), au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă, descoperind cum gândești strategic o schimbare sustenabilă și cum articulezi o tactică adecvată, în măsură să angreneze eco-sistemul în care se dezvoltă copiii. Formatorii cursului sunt Livia Mohîrță și Camelia Lățcan, alumne Teach for Romania. Alături de acestea s-a aflat un ucenic din rândul alumnilor Teach for Romania, Carmen Țar Fonta, care se pregătește să devină lider transformațional în comunitatea sa școlară și formator pentru alte cadre didactice.