Dacă la începutul anului școlar, câțiva dintre elevii Codruței Jipa nu aveau cărți acasă, la sfârșitul anului școlar situația s-a schimbat. O mămică i-a spus Codruței la sfârșitul anului: „Doamnă, copilul meu îmi cere să îi cumpăr cărți!”.
Deși lipsa materialelor de lectură a fost o provocare și o cauză pentru care elevii nu știau să descifreze un text sau aveau dificultăți de comprehensiune, donațiile de cărți au ajutat foarte mult în această direcție în care au putut avea o mini bibliotecă de unde copiii puteau împrumuta cărți. Pe baza acesteia, împreună cu elevii, Codruța a creat o rutină pe care o respectau toți, inclusiv doamna: în fiecare zi, la începutul și la sfârșitul programului de școală, citim împreună timp de 15 minute.
Codruța povestește că a fost important, încă de la început, să stabilească rutine de citire în care să le confere siguranță elevilor. La fiecare carte finalizată organizau un atelier în care elevii dezbateau subiectele din cărți, iar uneori, citeau aceeași carte și aduceau păreri pro și contra personajelor.
Deși anul școlar s-a încheiat, în această vară, elevii vor avea parte de o școală de vară ce abordează literația, școală ce le va aduce multe ore pretrecute împreună în afara școlii, citind, învățând ceea ce citesc, lucrând la potențialul lor.
De cele mai multe ori e nevoie de ghidajul unui dascăl pentru a motiva elevii să îți atingă potențialul maxim. De aceea, investim în oamenii de la catedră pentru a vedea rezultate sustenabile în educație, oameni care integrează metode pentru dezvoltarea literație în activități la clasă sau în afara orelor de curs, prin organizarea de școli de vară sau cluburi de lectură. Este important, indiferent de nivelul și materia pe care o predau, ca profesorii să fie antrenați să lucreze cu elevii lor pe dezvoltarea abilităților de citit-scris, comprehensiune, analiza sau reflecția asupra textului.
Dacă o întrebi pe Codruța cum i-a fost acest an școlar, spune zâmbind că „a fost dificil, dar foarte frumos!”.
Abordarea lecturii în școală rămâne o provocare și este de la sine înțeles că rolul profesorului este esențial în a găsi soluții pentru a-i face pe elevi să descopere că citind, lumea devine mult mai frumoasă. Nu e ușor, mai ales acolo unde provocările sunt multe și diferite, atât în școală, cât și în afara ei.
Alături de alți profesori din programul nostru, Codruța Jipa este susținută de PEPCO Romania și, tot cu sprijinul lor, implementează un proiect remedial prin care îi ajută pe elevii care au rămas în urmă să își dezvolte abilitățile de bază de literație, numerație, cât și motivația pentru învățare.