Diana ne povestește că pentru ea, decizia de a intra în învățământ a fost, de departe, cea mai bună alegere profesională pe care a făcut-o, iar Teach for Romania a jucat un rol important în această alegere. Acum este profesor de istorie la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, județul Ilfov, și încă din primele săptămâni când a ajuns la catedră și-a dat seama că asta își dorește în viitor. Să fie alături de elevii ei, să îi ghideze să devină „cineva”. Diana ne-a povestit că nu îi este ușor să ducă la clasă reguli și consecințe către elevii de gimnaziu, care sunt în etapa de preadolescență, însă după multă recapitulare fiecare copil a reușit să și le asume și să le pună în practică. Chiar și fișa de autoevaluare a devenit o activitate plăcută printre elevi.
„Bineînțeles, ca în orice meserie, m-am lovit și de greutăți, dar am învățaț multe și continui să o fac. Printre cele mai importante lucruri învățate, s-a numărat importanța culturii reușitei. Poate sună abstract, dar de fapt e ceva simplu ce aplicăm fără să ne dăm seama. Însă am aflat că secretul culturii reușitei este perseverența. Cultura reușitei se referă la reguli, atitudini și rutine aplicate la clasă care oferă elevilor predictibilitate și confort în climatul educațional. Eu nefiind dirigintă și lucrând cu elevii de gimnaziu, pot spune ca mi-a luat ceva mai mult timp să îmi dau seama cum duc cultura reușitei la 12 clase la care am o oră sau maximum două ore pe săptămână. Dar am reușit, că doar vorbim de cultura reușitei! Ce m-a ajutat cel mai mult la clasă a fost stabilirea unui set de reguli și consecințe clare, alături de elevi, pe care le-am respectat cu sfințenie. La început nu i-a încântat prea tare ideea pe preadolescenții noștri, dar vai, cât sunt de importante regulile și consecințele! Și am o situație specifică, foarte dragă mie, pe care vreau să o menționez drept exemplul perfect de succes al culturii reușitei.
Toamnă 2022, mă întorc la una din clasele la care am predat și anul trecut, găsindu-i acum în clasa a VIII-a. Ceva mai rebeli și mai dornici să își afirme independența și opiniile. Lucruri naturale pe care le susțin, însă exprimate într-un cadru educațional prielnic. Așa că regulile și consecințele nu au fost un lucru opțional. Stabilindu-le de comun acord cu ei, nu a durat prea mult pentru marea majoritate să le considere o normalitate și să nu mai fie nevoie de aplicarea constantă a consecințelor. Mai puțin pentru un simpatic dintre ei care a decis că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Iar timp de două luni de zile eu am fost acolo să îi reamintesc că încălcarea regulilor aduce și suportarea unor consecințe. Una dintre consecințele pe care le aplic ține de un sistem de atenționări. La 3 atenționări, elevul este mutat din bancă, la 4 primește o temă suplimentară, la 5 sau mai multe, elevul petrece trei sferturi din pauza de după ora de istorie la discuții cu mine pe diferite teme. Iar bineînțeles că elevul meu s-a încadrat la ultima categorie. La început m-am lovit de refuz, apoi de ripostări, apoi de acceptare neutră. În tot acest timp n-am renunțat la aplicarea consecinței, ba chiar observam cum de la oră la oră atitudinea lui se îmbunătățea. După două luni de zile parcă aveam alt elev, unul care nu mai aduna 5 atenționări și depunea acum efort la oră, implicându-se activ și pertinent la lecție. Și îmi aduc aminte prima oară când nu l-am mai chemat, am ieșit din clasă, ca apoi să îl văd în urma mea amintindu-mi că trebuia să vină și el. I-am zis, încercând să îmi ascund bucuria, „Azi nu mai este nevoie, nu ai mai acumulat nicio atenționare. Felicitări!” Iar de atunci, lucrurile au rămas la fel. Deci, perseverență, căci rezultatele vor apărea cu siguranță!
O rutină ce ține tot de cultura reușitei pe care o folosesc și o recomand este fișa de tracking. Aceasta se regăsește în caietul fiecărui elev și este completată de aceștia la finalul fiecărei ore. Acolo au mai multe coloane referitoare la atitudinea de la oră, la activitatea individuală și, coloana lor preferată, „punctajul suplimentar”pe care îl pot folosi la viitoare notări. Această fișă îi ajută pe elevi să se autoevalueze la ora curentă, dar și să obțină la finalul anului o imagine de ansamblu a parcursului lor. Lucru ce ajută la automotivare și la sporirea autonomiei.”
***
Diana Moise este sprijinită în programul Teach for Romania de către PEPCO Romania.
#PepcoSustineEducatia #PEPCOsiTeachforRomania #PEPCORomania