Curaj, dăruire, deschidere, pasiune. Sunt doar câteva dintre valorile în care Diana Iga crede. Și-a dorit să devină învățătoare încă de mică. Voia să fie ca „ea”, învățătoarea ei, blândă, empatică. Visul i s-a îndeplinit, iar astăzi este învățătoare la clasa a IV-a de la școala Mera din județul Vrancea. Nu doar că îi urmează modelul învățătoarei sale, Diana îi împrietenește pe copii cu tradițiile locale și istoria comunității în care trăiesc, îi responsabilizează și, prin proiecte de lectură, educație financiară și fundraising, îi ajută să devină cea mai bună versiune a lor.
Povestește-ne câteva lucruri generale despre tine, cine ești, unde predai, ce predai, clasa.
Sunt Diana și până în clasa a III-a am locuit la țară, unde am și învățat. Mai exact la Vizantea, județul Vrancea. Acest lucru mi-a marcat traiectoria vieții, deoarece mi-am dorit să devin ca EA, învățătoarea mea, plină de blândețe, empatie, tact și dăruire.
Ulterior părinții m-au mutat la oraș, în Focșani, unde mi-am continuat studiile. Timp de 15 ani am făcut parte dintr-un Ansamblu Profesionist „Țara Vrancei”, unde am fost solistă și dansatoare. Acum încerc să duc mai departe ceea ce eu am învățat – tradiție, obiceiuri, curajul, călătoriile, identitatea neamului – elevilor mei de clasa a IV-a de la Mera, județul Vrancea.
Care e relația ta cu elevii/comunitatea?
Relația mea cu elevii este una de prietenie fundamentată și este construită în cei patru ani de când suntem împreună. Am învățat, am descoperit lucruri noi, ne-am descoperit pe noi și pe ceilalți și am călătorit împreună.
Ce proiecte desfășori anul acesta?
Anul acesta am desfășurat numeroase proiecte, de la târguri de Crăciun, “Colind la mine-n sat”, Expoziițe de fotografie rurală, proiecte derulate în colaborare cu prietenii de la NN și multe alte activități extracurriculare. În perioada aceasta urmează să desfășurăm șezători tradiționale unde intenționez să participe atât copiii, cât și părinții și bunicii acestora.
Pe lângă acestea, încă de la începutul anului școlar derulăm un proiect de educație financiară, unde elevii desfășoară activități pentru a strânge fondurile necesare pentru tabăra pe care și-o doresc atât de mult, dat fiind că sunt clasa a IV-a și își doresc să aibă parte de un banchet inedit, unul de care să își amintească întrega viață. Proiectul se desfășoară împreună cu o parte din clasele de gimnaziu.
Cum e anul acesta versus anul trecut în programul Teach for Romania?
În primul an de program am învățat să am curaj să pun în practică toate ideile mele și ale copiilor, urmând ca în acest an să învăț cum să am puterea și resursele necesare pentru a demara și desfășura proiectele propuse. Pe lângă asta, am învățat să folosesc greșeala ca oportunitate de învățare și să fiu înainte de profesor, prieten al elevilor.
Unde simți că au fost micile sau marile victorii din clasă?
Elevii la care predau sunt silitori și muncitori, cu aspirații și visuri mărețe. Marile victorii din clasa noastră au fost atunci când am constatat că noi împreună suntem unul, coeziunea și închegarea grupului.
Dacă ai putea face 2-3 schimbări astăzi în educație, care ar fi și de ce?
Schimbările pe care le-aș aduce eu astăzi în educație ar fi să le ofer șanse egale tuturor copiilor la educație și aș adăuga materii care să le stimuleze elevilor interesul.
Ce sfat ai da cuiva care vine pentru prima oară în învățământ?
Un om care vine pentru prima dată la catedră ar trebui să fie pasionat de ceea ce face, iar toate lucrurile să fie făcute cu blândețe față de el și față de elevi. Pe de altă parte, l-aș îndemna să aibă curaj să schimbe ceea ce în sistem nu funcționează, acest lucru fiind posibil cu ajutorul elevilor, al comunității și al colectivului din care face parte.
Datorită parteneriatului cu NN, avem resursele pentru a o pregăti și susține pe Diana Iga alături de alți profesori participanți în programul Teach for Romania. Prietenii de la NN sunt alături de copiii din Mera pe întreg anul școlar cu rechizite, cărți și alte activități realizate de angajații NN.