De câte ori intră la clasă, Dianei i se topește inima pentru că nimeni nu o strigă “doamna”, ca pe celelalte colege educatoare, ci “mama”.
Acolo, în satul Roșu, departe de Iași și greu accesibil, Diana e educatoare la 3 grupe după ce anul trecut a fost învățătoare și a predat simultan la 4 clase. „Un sat departe de Iași, greu accesibil, însă cu mici bucurii la tot pasul, în fiecare dimineață în drum spre școală văd căprioare și fazani ce îmi fac ziua mai frumoasă. Un bun început de zi.” După ce virează stânga, de pe drumul principal, urmează ultimii 5 kilometri spre școală pe un drum peste dealuri, printre vii și lanuri de grâu.
Cea mai mare mândrie a ei este că prin programul remedial a reușit să redea încrederea de sine unui elev de grupă mare care nu știa culorile și nici să numere în momentul în care l-a întâlnit.
„În cadrul ciclului preșcolar am observat dificultăți în a face asocieri și a identifica culori, de a face grupări, de a ordona după anumite criterii. Existând astfel de dificultăți încă de la grădiniță ele sunt prezente și la ciclurile mai mari, având repercusiuni și în interesul asupra școlii.”
Așa că, Diana s-a apucat să gândească și să implementeze un proiect de numerație, finanțat prin microgranturile oferite de BCR, în care și-a propus să transforme procesul de învățare, recunoaștere și identificare a numerelor într-o experiență atractivă și interesantă, prin activități practice de amenajare a curții exterioare și activități indoor și outdoor learning.
Diana, care e relația ta cu elevii și comunitatea?
În fiecare zi, îmi deschid brațele și inima pentru a îmbrățișa diversitatea și unicitatea fiecărui copil. Cu o răbdare de fier și o blândețe care calmează, creez un mediu sigur și încurajator, unde fiecare mic explorator poate să crească și să înflorească. Zâmbetele sunt la fel de frecvente ca momentele de “aha”.
Îmi place relația creată cu comunitatea, mai ales cu elevii, simt că au încredere și sunt deschiși către mine, faptul că aud „mama” în loc de „doamna” îmi topește inima și îmi indică faptul că am creat un spațiu sigur și cald.
Cum e anul acesta față de anul trecut de program?
Am simțit o provocare anul acesta, anul trecut am fost învățătoare la simultan de 4 clase, iar anul acesta educatoare, în satul Roșu din comuna Răducăneni, județul Iași. Un sat departe de Iași, greu accesibil, însă cu mici bucurii la tot pasul, în fiecare dimineață în drum spre școală văd căprioare și fazani ce îmi fac ziua mai frumoasă. Un bun început de zi.
Cea mai mare provocare a fost un elev de grupă mare ce nu știa culorile și să numere, iar acum identifică culorile și aproape toate numerele, numără singur, în plus este mai încrezător și curios. M-a ajutat foarte mult și programul de remedial alături de cele două Iulii, m-au făcut să văd reușitele mici și să nu îmi pierd speranța. Zilnic observ reușite la cei mici, însă un moment ce pot spune că îl ador este când s-au pus singuri în cerc pentru poveste în timpul jocului liber, s-au jucat de-a „doamna”, pe rând au luat cartea pentru o citi colegilor. Cel mai tare m-a impresionat faptul că m-au imitat și că au fost atenți și curioși.
Povestește-ne mai multe despre proiectul de final de an.
În săptămâna verde am văzut ce comunitate strânsă și unită suntem, fiind și proiectul de final de an. Am observat o mare dificultatea în înțelegerea conceptelor de numerație către elevi și transpunerea cunoștințelor dobândite în viața de zi cu zi. Predând la preșcolar și interacționând și cu nivelul primar și gimnazial această nevoie a fost întâmpinată și la restul nivelelor, fiind observate consecințe directe asupra performanței școlare a elevilor. Pe lângă dificultățile înțelegerii conceptelor de numerație, elevii/școala nu dispune de materiale atractive și relevante pentru a le stârni curiozitatea în procesul de învățare a numerației. În cadrul ciclului preșcolar am observat dificultăți în a face asocieri și a identifica culori, de a face grupări, de a ordona după anumite criterii. Existând astfel de dificultăți încă de la grădiniță ele sunt prezente și la ciclurile mai mari, având repercusiuni și în interesul asupra școlii. Scopul proiectului a fost să transform procesul de învățare/recunoaștere/identificarea numerelor într-o experiență atractivă și interesantă, prin activități practice de amenajare a curții exterioare și activități indoor și outdoor learning.
Prin amenajarea curții școlare toți elevii au putut fi implicați activ, apelându-se atât la cunoștințele de numerație, comunicare, dar și la empatie și leadership.
Cum au reacționat copiii când le-ai propus activitățile, dar comunitatea?
Am primit înțelegere și ajutor din partea colegilor, dar și a părinților care au fost foarte implicați. În cadrul proiectului au fost implicați toți elevii structurii Roșu, elevi care au dat dovadă de interes, implicare și lucru în echipă. Am fost emoționată să îi văd cum își fac școala un loc mai cald, un loc al lor, un spațiu de învățare, dar și de relaxare, de joc liber. Elevii au fost bucuroși, curioși, dedicați și activi. Mi-a plăcut să îi văd pe cei mari cum îi ajută pe cei mici, mulți dintre ei fiind și frați. Cel mai mult le-a plăcut să vopsească cauciucuri, ce au devenit ciuperci, au plantat flori, au ajutat la asamblarea cutiei de nisip, au jucat jocuri în aer liber împreună, au fost exploratori, matematicieni – au măsurat școala, fiecare nivel cu sarcini diferite. Chit că vremea nu a ținut mereu cu noi, nu ne-am dat bătuți și am continuat activitățile.
Mi-ar plăcea să rămân în Teach, să duc mai departe din experiența mea și să am, cred, că un impact mai mare, să duc informații mai departe care să ajungă la elevi, să fie în ajutorul lor.
În ultimii doi ani, am dezvoltat primul program de numerație din Romania cu sprijinul BCR. Programul a luat naștere pornind de la nevoile identificate în rândul profesorilor Teach for Romania și de la problemele identificate la nivel național și internațional. Împreună, am dezvoltat trei resurse foarte valoroase de exersare a numerației, ce sunt structurate pe categoriile preșcolar, primar mic (clasele 0-II) și primar mare (clasele III-IV), pe care te invităm să le descarci și să le folosești la clasă: https://bit.ly/3Rz6yae.