În urmă cu 12 ani a ales să renunțe la mediul profesoral. Atunci preda limba franceză liceenilor. A ales, în schimb, să fie consultant în marketing și construcții civile, un fel de ,,consultant de oameni mari”, așa cum zice ea.
Teach for Romania reprezintă curajul ei de a se reîntoarce în mediul ,,oamenilor mici”, la catedră. Motivul? Dezamăgirea că nu toți copiii au șanse egale.
Simona Pascu a ales astfel, să fie profesor Teach for Romania și să fie alături de comunitatea Coțofănești, județul Bacău; atât din rol de profesor de limba franceză și engleză, dar și din rolul de om de bază al comunității, gata să intervină oricând e nevoie.
,,Sunt mult mai puternică în acest moment față de acum 12 ani. În trecut vedeam probleme în sistem și mă necăjeam. Sistemul de învățământ actual nu este adaptat cerințelor de pe piața muncii, dar nici nu este cel de care toți copiii au nevoie. Pentru o parte dintre elevi, învățământul este un pod șubred, pe când, pentru alții, acest pod nici nu există că nu îndrăznesc să îl vadă. Copiii nu sunt văzuți, auziți, ascultați așa cum ar trebui într-un spațiu de învățare.
După 12 ani nu s-au schimbat multe; dar eu m-am schimbat și încerc să fac ceea ce consideram înainte că nu se poate fiindcă elevii mei vor să vadă în fața lor adultul care îi susține, care are răspunsuri la întrebările lor, care îi ambiționează și le arată că și ei pot!”.
Fiindcă nu toți elevii cunosc literele de mână, Simona împarte tabla pe jumătate, pe una scrie de mână, pe cealalta – de tipar. E important acum, mai mult ca oricând, ca elevii să simtă că sunt într-un spațiu sigur, fără critică, fiindcă ei nu erau obișnuiți să zică ,,nu știu” sau ,,ajută-mă”, iar acum o fac, iar Simona are principalul aport în acest sens.
,,I teach you, you teach me” este viziunea clasei pe care o respectă toți. Astfel, așa cum zice Simona, ,,voi mă învățați limba romani, iar eu vă învăț engleză”.
Un mare progres este atât în privința scăderii cazurilor de violență, cât și în privința atenției elevului pe sarcină. Dacă înainte nu aveau răbdare, acum sunt tare încântați de povești, cu atât mai mult de ,,Micul Prinț”. Chiar unul dintre elevii care întâmpina dificultăți la a se concentra, a rugat-o pe Simona să îi împumute cartea ,,Micul Prinț”. A fost fascinat de un citat pe care Simona l-a discutat la oră: ,,Cu ochii nu poți vedea ce vezi cu sufletul”. A fost suficient cât să capteze atenția elevilor, cât să învețe, rând pe rând, să se exprime, să aibă opinii diferite și să le accepte, să fie vocali, să simtă că aparțin, că sunt auziți și văzuți.
Și totuși, uneori, nu e nevoie de mai mult ca să produci învățare. Uneori suntem suficienți așa, autentici și determinați să facem diferența.
Simona este mai determinată ca oricând să demonstreze că educația cu blândețe e posibilă, iar anul acesta ea este sprijinită în cadrul co-finanțării United Way Romania.