„41% dintre elevii de 15 ani au rezultate slabe la citire (au dificultăți de interpretare a semnificației textelor parcurse). Elevii din familii cu statut socio-economic bun au obținut, la citire-lectură, cu 109 puncte mai mult decât cei din familii cu statut socio-economic scăzut. Un elev dintr-o familie cu statut socio-economic dezavantajat are doar 13% șanse să fie înscris într-o școală plasată între primele 25% după performanță.” Sursa: Evaluare PISA, Raport OECD, What students know and can do, 2018.
Nevoia de intervenție se simte nu numai la nivelul cifrelor sau în procentaje, ci pe teren: la începutul anului școlar 2020-2021, profesorii Teach for Romania de la clasele II-VIII aveau, în medie, 4 elevi la clasă care nu știau să scrie și să citească și 6 elevi cu dificultăți de înțelegere a textului. Cele mai frecvent menționate probleme sunt: înțelegerea textului cu dificultate, formularea unor idei/opinii despre teme simple, lipsa coerenței în exprimare sau greșeli mari de scriere.
Printre cauzele identificate de profesori sunt: lipsa oricărei îndrumări în afara școlii, timpul insuficient petrecut la clasa împreună cu ei, diferențele majore între elevi în funcție de nivelul social al familiei, lipsa motivației și abilitățile socio-emoționale foarte puțin dezvoltate.
Din 2020, cu ajutorul Teach for All am început să lucrăm la un program de formare și mentorat pentru profesori și învățători din sistem, care vor putea să diagnosticheze corect și să lucreze mai eficient cu elevii lor care au decalaje de învățare de literație. Oferim training, mentorat și suport constant profesorilor din sistem în lucrul cu elevii lor cu decalaje de literație, pentru că ceea ce lipsește cu adevărat în acest moment nu sunt resursele pentru profesori – cursuri, instrumente mai mult sau mai puțin sofisticate digital, ci ajutorul oferit să le înțeleagă și să le folosească în viața reală, la clasă, cu elevii lor.
Cititul nu se învaţă bucăţică cu bucăţică, ci printr-o abordare holistică pe care copiii o observă la cititorii din jurul lor şi încearcă să înveţe cum să procedeze la fel. Astfel, în funcție de cât de expuși au fost la interacțiunea cu textul, șansele ca mai târziu să devină buni cititori sunt mai mari.
Pe lângă impactul asupra vieții de adult, dezvoltarea abilităților de literație au un efect direct în integrarea elevului în viața școlară curentă. Dacă diferența între nivelul lui de literație și cel prevăzut de programă devine prea mare, acesta se retrage din actul educational. De aceea, prin programele noastre, am ales să intervenim astfel încât să susținem fiecare elev, indiferent cât de mare este decalajul dintre cerințele programei și nivelul său de instruire, indiferent de mediul din care provine, sprijinim educația și oferim susținere constantă.