Magda Costache este profesor Teach for Romania la clasa I. Am povestit împreună cu ea despre activitățile de la clasă, alături de cei mici, prin care îi ajută să înțeleagă numerația, pornind de la lucruri simple, din jurul lor. Așa s-a născut „Magazinul Detectivilor” și ceasul format din frunze.
Pentru cei mai mulți dintre noi, conceptul de numerație la prima vedere pare un termen complex, cu atât mai greu de înțeles sau de explicat unui copil. Însă Magda le arată zi de zi copiilor că numerația este prietenoasă și este prezentă în viața lor, mai mult decât ar crede.
„Deseori primeam de la copiii mei întrebări precum: Doamna cât e ceasul? Câte ore mai avem? Uneori veneau cu lucruri la școală pe care își doreau să le vândă, dar pentru că nu cunoșteau valoarea banilor cereau sume care nu erau în concordanță cu valoarea produsului, de exemplu cereau 100 de lei pe o minge mică. Alte situații care m-au făcut pe mine să înțeleg că e important ca elevii să poată aplica ceea ce învață o reprezentau dățile când ei povesteau ceva din trecut și spuneau: „,Mâine am fost la ziua lui X” sau „Ieri va fi weekend”. Pentru a le dezvolta competențele cu privire la bani și timp, am implementat la clasă 2 sisteme.
Pentru a-i face să recunoască și să înțeleagă banii, am organizat în clasă „Magazinul Detectivilor” care este în strânsă legătură cu tracking system-ul clasei (copiii primesc lupe verzi pentru comportamente pozitive și pentru răspunsuri bune și lupe roșii pentru comportamente indezirabile. La final de zi lupele se tranformă în bani, fiecare lupă valorează un 1 leu: cele verzi le dau bani, iar cele roșii le iau bani). Fiecare elev are câte un plic în care își strânge bănuții pe care îi pot cheltui la magazin în funcție de nevoile lor. La început își cheltuiau banii pe absolut orice, chiar dacă nu le era necesar și trebuiau să o ia de la capăt pentru a strânge bani pentru a-și cumpăra ceea ce au nevoie sau își doresc cu adevărat. Acum au început să înțeleagă că banii trebuie folosiți inteligent.
Pentru a-i face pe copii să înțeleagă, de exemplu, că 5 lei poate fi reprezentat atât de o bacnotă de 5 lei, dar și de 5 bacnote de 1 leu îi pun adesea să-mi schimbe banii. Acum ei vin la mine și-mi spun „Doamna, am 5 de un leu, îmi dai o bacnotă de 5?” sau „Am 2 de 5 lei, îmi dai o bacnotă de 10 lei?” Faptul că am pus prețuri de tipul: 35 de lei, 41 de lei, 27 de lei etc. i-a ajutat pe elevi să înțeleagă că nu numărul bacnotelor din mână contează, ci valoarea lor și totodată au înțeles ce înseamnă să primești rest. Totodată, ei înțeleg mult mai ușor cum e treaba asta cu zeci și unități pentru că ei pot vedea concret câte bacnote de zece au în plic, câte unități, adică bacnote de 1 leu au și tot așa.”
Ceasul format din frunze este o altă metodă prin care Magda a tradus noțiunea de timp pe înțelesul copiilor. „Pentru a învăța să citească ceasul, am lipit pe un ceas normal niște frunze care indică minutele pentru că ei nu prea înțelegeau conceptul de minut și de ce trebuie ei să zică că e și 15 minute, când de fapt acolo scrie cifra 3. După ce le-am explicat foarte bine că săgeata mai scurtă, dar mai groasă, arată ora și că săgeata mai lungă arată minutele, le-am pus frunzele pe ceas, iar acum în timpul orelor, opresc activitățile și îi întreb câte este ora. Foarte rar îmi este dat să mai aud „E 9:00 și 3, Doamna.” După ce mi-au spus cât este ora, îi rog să-mi spună care este procesul și la ce s-au uitat pentru a o identifica. Ei îmi spun: „M-am uitat întâi la săgeata mai scurtă care arată ora, m-au uitat apoi la săgeata mai lungă care îmi arată minutele.”
Prin parteneriatul cu BCR dezvoltăm și trei resurse foarte valoroase pentru profesorii care se formează pe numerație. Aceste instrumente vin în sprijinul lor și au fost structurate pe categoriile preșcolar, primar mic (clasele 0-2) și primar mare (clasele 3-4), în funcție de competențele care trebuie dezvoltate la clasă. Vom reveni curând cu vești despre materialele finalizate, pe care profesorii le vor putea folosi în dezvoltarea lor.