“Profesor mi-am dorit să ajung de când mă ştiu. Este lucrul pe care am vrut mereu să-l fac. Este ceea ce ştiu să fac şi ceea ce îmi place. Nu ştiu dacă aş putea să fac altceva. Consider că educaţia este singura cale prin care un copil provenit dintr-un mediu defavorizat poate să reuşească în viaţă.Este pledoaria pe care le-o servesc elevilor mei în fiecare an, indiferent de vârsta lor”.
Ioana Morar face parte din generatia 3 Teach for Romania, iar din 2003 și până în prezent este ceea ce îi aduce cea mai mare bucurie. Și-a dorit mereu desăvârșirea ca dascăl și a căutat oportunități de dezvoltare care să o ajute să ajungă acolo unde și-a propus, iar înscrierea în programul Teach a venit într-un moment în care simțea că e nevoie de o abordare nouă la clasă, care să o apropie mai mult de elevii săi. Progresele sunt evidente acum, când se uită în urmă. Au mai multă încredere în ei și nu le mai este teamă să își spună și să-și susțină părerile.
Cum arată o zi din viața ta?
Mă trezesc la 6,30, îmi fac o cafea, îmi fac un sendviş pentru la şcoală, o pregătec pe cea mică de grădiniţă, mă îmbrac şi plec la şcoală. Predau în localitatea unde locuiesc aşa că la 7,40 sunt la școală. Îmi aştept elevii în clasă, îi pregătesc pentru începerea orelor şi la 8 începem programul. În pauză stau cu ei, mănânc cu ei, iar la 12 îi urc în microbuz şi îi trimit acasă. Eu mai rămân la şcoală să strâng tot ce rămâne, corectez fişele, le aşez portofoliile și plec pe la 1,30 sau 2.
Ajung acasă, mănânc şi încep să fac curăţenie, spăl rufe şi gătesc (am două fete). Pe la 5 se întorc fetele și soțul acasă, mâncăm, stăm puțin de vorbă, o ajut pe fetița cea mare la teme și pe la 7 încep să-mi pregătesc lecțille pentru a doua zi. De obicei termin cam în trei ore și pe la 11 mă bag la somn pentru că a doua zi o iau de la capăt.
Ce te-a surprins la copiii pe care i-ai găsit și la noul mediu?
Mediul nu a fost nou. Eu am predat și înainte de a fi în Teach for Romania tot la aceeași școală. Eu pot spune că sunt un om nou și copiii, deoarece am luat în acest an clasa pregătitoare. Anul trecut am avut clasa a IV a. A fost o diferență uriașă. Copiii pe care i-am găsit anul acesta erau energici, hiperactivi și foarte vorbăreți.
Care este situația copiilor tăi? Ce provocări personale sau în clasă au?
Sunt copii care provin din medii diferite, dar fiecare dintre ei se confruntă cu o provocare personală. Am câțiva copii care provin din medii foarte sărace care nu aveau la începutul anului nici măcar un caiet sau culori. O fetiță ce provine dintr-o famile destrămată, foarte săracă și cu 8 frați (mulți luați de protecția copilului), cu un tată vitreg alcoolic și violent; un băiețel în a cărui familie bătăile sunt la ordinea zilei; câțiva copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinatate și trăiesc zilnic drama lipsei acestora din viața lor.
Cu ce provocări te confrunți la clasă?
Cea mai mare provocare a fost să omogenizez grupul. Să-i fac să se accepte unul pe celălalt, să înțeleagă diferențele dintre ei și asemănările și să se ajute în cadrul activităților.
Cât de mult contează pentru ei educația care ajunge la ei prin tine?
Le-am explicat atât lor, cât și părinților la prima ședință că educația este calea de urmat pentru o viață mai bună. Orice ar face și oricare ar fi situația din cadrul familiei, i-am sfătuit să nu renunțe niciodată la școală.
Spune-ne despre o realizare/bucurie legată de copiii tăi!
Am reușit să-i fac să lucreze în echipă, să se ajute și să se susțină.
Ce îți dorești cel mai mult pentru ei?
Cel mai mult îmi doresc să privească școala ca pe ceva bun în viața lor, ca pe un lucru benefic, ce îi va ajuta în viitor și nu ca pe o corvoadă, o responsabilitate pe care nu și-o doresc.
Cât de relevantă este pentru dezvoltarea ta experiența Teach for Romania?
Aici nu am cuvinte. Această experiență m-a schimbat integral. Acum există două etape distincte în viața mea de profesor: înainte de Teach și după Teach. După această experientă de învățare , comunicare, relaționare care este Teach pentru mine am căpătat o abilitate nouă: pot să văd lucrurile din altă perspectivă, pot să mă detașez de orice situație și să o privesc ca pe un ansamblu. Pot să îmi văd elevii ca pe o clasă , dar pot să îi văd și individual. Pot să văd clasa, dar și pe fiecare copil în parte. Pot să mă raportez la toți, dar să țin cont de fiecare în parte. Este extraordinar. Toate cursurile la care am participat și toți oamenii pe care i-am cunoscut m-au crescut și dezvoltat cum nu îmi imaginam că se poate.
Sunt dese momentele în care vrei să renunți? Care a fost cel mai greu moment de până acum?
Nu. Cum spuneam mai devreme, a fi profesor este lucrul pe care mi l-am dorit dintotdeauna, iar Teach m-a ajutat, mi-a dat instrumente și resurse care mă vor ajuta de fiecare dată când voi avea nevoie.
Povestește-ne despre o lecție neașteptată pe care ai primit-o până acum.
Am învățat că nu există profesorul perfect. Că și cei mai buni profesori au provocările lor.
Ai recomanda altor persoane să se înscrie în program?
Bineînțeles, oricând. O fac tot timpul. Aș vrea să mulțumesc Teach for Romania pentru șansa și încrederea acordate. Mi-aș dori ca și alți colegi și alți oameni din sistemul de învățământ de stat să beneficieze de tot ceea ce eu am primit. Cred că și-ar schimba perspectiva și ar privi cu alți ochi procesul de învățare și copiii pe care îi au în clasă.