În Academia Copiilor descoperim că învățarea este produsul leadershipului colectiv și că învățarea autentică, de tip transformațional, se întâmplă doar atunci când privim copilul ca întreg și îl implicăm în proces.
Formarea pe care o propunem nu este atât despre cunoștințele și abilitățile necesare unui profesor bun (deși nimic din ceea ce este relevant nu lipsește), cât despre a înțelege profund și despre a practica într-un mediu sigur, cu sprijinul potrivit, învățarea de tip transformațional, care nu poate fi decât un produs colectiv, ce antrenează copiii, părinții, colegii de cancelarie, comunitatea extinsă.
E despre a înțelege că nu metodele fac diferența, deși au rolul lor. Că întotdeauna e despre felul în care alegem, în mod deliberat, să construim învățarea și e despre capacitatea noastră de a privi prin lentile diferite nevoile și rolul fiecăruia dintre cei cu rol relevant în învățare: elevul ca arhitect al propriului viitor, profesorul ca om care învață și ca agregator de oportunități, comunitatea ca sursă de putere, noi toți ca factori de schimbare sistemică.
În această perioadă de practică pedagogică supervizată, participanții asistă zilnic la 2 lecții, țin o lecție, analizează împreună cu mentorul lor comportamentul elevilor, planifică, se consultă cu colegii de cancelarie. Este perioada în care se internalizează, se consolidează și se expandează învățarea, participanților oferindu-li-se sprijin specializat: mentorat aplicat, coaching adaptativ, acces la modele de bună practică, susținerea comunității de învățare.
Argumentele și exemplificările noastre legate de importanța practicii pedagogice în formarea cadrelor didactice, mai ales pentru cele aflate la început de drum, și de transformarea practicii pedagogice într-o stagiatură de 2 ani, cu pachet de sprijin pentru debutant, pentru a consolida competențele necesare cadrului didactic, pot fi regăsite în propunerile privind Cariera didactică, la care am lucrat alături de colegii din cadrul O voce pentru educație.
La finalul celei de-a patra săptămâni din Academia de Leadership și Pedagogie, ne îndreptăm recunoștința către profesorii din Academie care își mențin motivația vie ca să intervină cu metode pedagogice alternative de învățare și predare în sistemul de învățământ.
Prima zi din săptămâna a patra a fost despre a asigura cercul de siguranță al copilului, cunoscând drepturile lor pe baza prevederilor legislației române și internaționale, cât și pe principii clare prevăzute în Convenția ONU privind Drepturile Copilului. Este important ca fiecare copil să fie tratat în mod egal, indiferent de vârstă, sex, naționalitate, etnie, religie, istoric social sau etnic sau de orice altă caracteristică personală, indiferent de mediul în care trăiește sau se află.
Ziua de marți a fost despre reflecție, despre provocări și reușite în sala de clasă, despre nevoile elevilor, rutină susținută zilnic alături de tutorii și mentorii Teach for Romania.
Pentru că ne dorim să oferim sprijin holistic, anul acesta, în Academia Copiilor, am avut-o alături pe Iulia Măndășescu, Profesor pentru Psihopedagogie Specială la Școala Gimnazială Specială pentru Surzi, nr. 1 și Profesor MERITO. Iulia a avut rolul de observator și consultant. A mers la orele participanților, a observat comportamentul copiilor și a oferit sugestii de abordare. Participanții au avut parte și de o sesiune în care Iulia a răspuns la întrebările participanților, în ceea ce privește nevoia copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale. Prezența ei a fost valoroasă pentru a pregăti o formare ancorată în modelul de intervenție Teach, din septembrie.
Zilele de joi și vineri au fost despre mecanisme de autoreglare și despre cum ducem învățarea către copiii de la clasă, despre designul de învățare și metode de predare conform neuroștiinței Brain Based Learning.
La sfârșitul fiecărei zile, profesorii Teach for Romania au parte de sesiuni de feedback din partea mentorilor, feedback ce îi ajută să integreze reușitele și să progreseze către cea mai bună variantă a lor.
Săptămâna a patra reprezintă prima săptămână de predare la clasa de elevi, însumând teoria, noțiunile și metodele din sesiunile anterioare, iar în cele ce urmează împărtășim din experiența participanților.
Diana Mîrț, educatoare
„Uite, eu pot!”, a strigat Cosmin de la grupa mijlocie, în timp ce ținea în sus panglica de pe care tocmai ce dezlegase un nod. Pe rând, toți copiii au dezlegat nodurile de pe sfoara primită de la doamna Diana, o provocare ce le exersează copiilor de la grupa mică și mijlocie, răbdarea, musculatura mâinii, spiritul de echipă și sentimentul de empatie.
Cartolinele desenate de Diana și așezate pe jos au strâns în jurul ei câțiva copii de la grupa mică și mijlocie și au creat împreună, pe baza imaginilor, o poveste: a fost odată ca niciodată un șnur, care, bătut de vânt, s-a înnodat și nu a mai putut să se mai dezlege. Dar vântul a adus în jurul său alte șnururi care l-au ajutat, pe rând, să scape de nod și să își facă prieteni. Împreună au colindat lumea toată și se spune că și acum mai colindă și că au învățat că dacă vor rămâne împreună vor fi mai puternici și nu se vor mai afla în pericol. Ca o echipă”. Exersarea limbajului, îmbogățirea vocabularului sunt aptitudini ce trebuiesc dezvoltate și însușite de către copil încă din anii preșcolari.
Diana a scos din buzunar câteva șnururi de ață și le-a oferit copiilor. Le-a explicat că acela este personajul principal și mai important, este personajul care va prinde culoarea pe care ei și-o doresc.
Așezați la mese, copiii au primit pensule și acuarelele în nuanțele preferate și au pictat personajul așa cum l-au dorit, apoi l-au așezat, conform instrucțiunilor primite, la uscat, pe masă. Pensulele, în cea mai mare ordine, au fost așezate de copii pe un șervețel de care avea grijă Marco, asistentul de nădejde al doamnei Diana.
Experiența de cercetaș și anii de educație nonformală au determinat-o pe Diana Mîrț să își dorească să facă parte din programul Teach for Romania din postura de educator și în fiecare zi ce trece, observă progrese mari la elevii pe care îi are în Academia Copiilor. S-a atașat de ei, și ei de ea și spune că este ceea ce și-a dorit: să fie alături de copiii de nivel preșcolar, să învețe ea, ca mai departe, să poată învăța. Iar aici, Diana și-a găsit misiunea. În clasă, alături de copii, iar Marco îi confirmă: „eu vreau să o ajut pe doamna!”.
Gabriela Munteanu, învățătoare
„Doamna, îmi puteți spune ce trebuie să fac? Cred că nu am înțeles!”
„Doamna, mă simt fericită!”
„Mulțumesc! Vrei o îmbrățișare? Cum vă simțiți azi?”
Conversații prin cuvinte ce educă, sapă și leagă relații și oferă siguranță.
Clasa în care fiecare elev participă la activitate, în care este susținut, încurajat, validat, în care fiecare elev are câte o sarcină în echipa clasei care îl determină să fie responsabil și să o respecte cu strictețe.
Mereu pregătită cu explicații, sinonime, întrebări ajutătoare, de ghidaj sau cu exemple autentice din viața de zi cu zi pe care le integrează în lecțiile susținute în clasă, Gabriela Munteanu, profesor în generația a noua Teach for Romania, aduce învățarea în care elevii participă activ, își expun părerile și își susțin opiniile prin argumente solide. Gabriela este pedagogul care se asigură că fiecare elev pleacă de la orele școlare cu o claritate a elementelor învățate.
Ea este omul care folosește „bravo!”, „am nevoie de ajutorul tău”, „vă mulțumesc că mă ajutați”, „minunat!”, „foarte bine ai răspuns!” la clasă. Omul care se duce aproape de elev, la nivelul său și oferă siguranță și încredere, asigurându-se de starea emoțională a elevului înainte de orice demers școlar de la începutul zilei.
Dincolo de evaluare, dincolo de un transfer de informații sau de pregătirea metodică, stă omul – emoția care determină să așezi mâna pe umărul copilului care nu poate acum, dar încearcă, cel care aude, vede și validează autentic. Acel om care, după 20 de ani de predare în învățământul de stat, vrea să mai învețe să învețe.
Așa cum a spus ea elevilor de la clasa din Academia de Leadership și Pedagogie: „să fim atenți la trăsăturile noastre morale care sunt roșii ca inima și la trăsăturile noastre fizice care sunt marcate cu albastru – ca ochii”.
Să fim atenți! La fiecare elev, fiecare nevoie, fiecare cuvânt nespus încă!
Priscilla Cosma, profesoară de educație fizică și sport
În procesul de selecție al profesorilor Teach for Romania ne uităm atent și la motivația lor, la determinarea de a acționa și de a fi un profesor transformațional.
În cadrul unui exercițiu, profesorii au fost rugați să noteze pe o foaie de hârtie motivația lor de a fi profesori, acel sentiment mereu prezent care îi determină să nu renunțe, apoi au fost rugați să rupă foaia. Pentru câțiva dintre ei a fost mai ușor, pentru câțiva – mai greu. Ce anume i-a împiedicat să rupă foaia?
Cu 2 ani în urmă, Priscilla Cosma a fost profesor participant în cadrul Academiei de Leadership și Pedagogie. O situație neașteptată i-a schimbat planurile chiar în ziua în care trebuia să obțină post ca profesor de educație fizică și sport.
Una dintre calitățile ei este că nu renunță. A rupt foaia pe care își scrisese motivația, însă nu și legătura cu Teach for Romania. În perioada de 2 ani a finalizat studiile în educație fizică și sport încât acum, mai pregătită ca niciodată, a reintrat în programul de formare inițială și vizează un post de profesor de educație fizică în București. Relocarea din Cluj în capitală este un proces pentru a obține post conform specializării ei.
Priscilla este profesorul care planifică activități la clasă, urmărind elevul la nivel socio-emoțional, aduce în sala de sport elemente contextualizate în cotidianul elevilor și răspunde tuturor nevoilor acestora.
Ora de sport începe cu asigurarea că toți elevii se simt bine, își reamintesc împreună regulile pe care trebuie să le respecte în cadrul orei, comunică despre ce îi deranjează, toate sub umbrela “de ce suntem aici, împreună”.
Nevoia elevilor de a comunica și de a se conecta este reală, ei găsind în profesor sprijinul emoțional de care au nevoie. Fiecare activitate este plănuită încât starea emoțională, fizică, socială să fie vizibilă pentru Priscilla, ceea ce o va ajuta în activitățile următoare, încât elevul să fie sănătos atât fizic, cât și emoțional.
Priscilla este aici ca să educe, iar educația nu este un concurs pe care doar câțiva trebuie să îl câștige, ci fiecare are ritmul propriu în perioada de învățare și dezvoltare.
Greta Predoi, profesoară de chimie și director școlar
Peste 30 de ani în învățământ. Profesor de chimie și director al unității școlare. Multă, multă empatie, creativitate, har, multă credință în potențial școlar și în educație. Multă dăruire către o meserie pe care o slujește cu sfințenie și modestie.
Se aude „Bună ziua, toată ziua, bună ziua!”. Se face liniște. Ochii elevilor de clasa a VII-a o privesc pe Greta care a așezat meticulos, pe o bancă, în mijlocul sălii de clasă, sarea iodată, praful de copt, mai multe pahare cu apă, o cutie cu energizant, o farfurie, oțet și un pahar gol.
Pe mesele elevilor deja sunt pregătite pahare, apă, sare și zahăr. Așezați în echipe, curioși să vadă ce vor face cu obiectele de pe masă, deja anticipează și încep să ridice mâinile pentru a adresa întrebări către Greta.
Înainte de a începe ora de chimie, Greta se asigură că toți elevii se simt bine, că au energie și nimic nu îi perturbă. Începe ora cu un energizer, încât elevii să se destindă și să se creeze o relație de prietenie. Participă și ea și parcă i-ar cunoaște de câțiva ani, nu de câteva zile. Pentru a-i introduce în lecție, întreabă: „ce ingrediente folosim ca să facem blatul pentru pizza?”, iar răspunsurile vin pe rând și se opresc la „punem multă dragoste, doamna, că altfel nu iese bun!”.
Cu o astfel de atmosferă și destindere își începe ora Greta Predoi. Povestește elevilor despre substanțe omogene și neomogene, despre particule care se dizolvă, oferă sfaturi despre beneficiile sării iodate sau cum să o utilizeze în scop casnic, citește ingredientele de pe cutia de energizant și le explică fiecare ingredient ce reprezintă, le creează spațiu de exprimare și aduce chimia în cotidian, în jurul lor, cu elemente pe care ei le consumă, le folosesc sau le prepară.
„V-ați gândit că fiecare dintre voi sunteți creatori de substanțe la voi în bucătărie? Când faceți supă, amestecați ingrediente, când preparați prăjituri folosiți praful de copt cu oțet sau fără oțet?”. Și răspunsurile încep să curgă, Greta amestecă deja oțetul cu praful de copt în pahar și în tot acest timp, se face liniște și doamna le explică reacția substanțelor din pahar.
„Aaa! De aia nu îmi creșteau mie cornulețele!”, se aude vocea unui elev și toți încep sa râdă. Și Greta, alături de ei, implicată, continuă lecția fără ca vreunul dintre elevi să își dea seama că se întâmplă învățarea acum, în sala de clasă.
De luni, ne revedem din nou la clasă, în ultima săptămână a Academiei de Leadership și Pedagogie!
Academia de Leadership și Pedagogie este posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii noștri UiPath Foundation, UniCredit Bank, PEPCO România, LIDL România, Rețeaua privată de sănătate – Regina Maria și Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #AcceleratorulSchimbariiInEducatie #TeachforRomania