O provocare ce ne privește pe toți.

Nivelul scăzut al literației copiilor din România este o problemă gravă și complexă. Dar nu o sentință. Inspirându-vă prin exemple concrete, veți constata că atât provocarea cât și soluțiile sunt accesibile tuturor celor interesați să contribuie la îmbunătățirea nivelului de literație în țară.

Cum se va desfășura evenimentul?

Sesiuni plenare  alături de cercetători și practicieni internaționali, cu experiență de zeci de ani în domeniul literației.

Ateliere practice gândite pentru fiecare ciclu școlar și pentru manageri școlari în care sunt prezentate instrumente și metode concrete utile în diverse situații de la clasă și din școală.

Perioade destinate reflecției și discuțiilor pe diferite teme de interes din domeniul literației.

Ți-am pregătit 5 ateliere.

Alege-l pe cel potrivit nevoilor tale de învățare:

Dezvoltarea conștientizării fonologice și fonemice și a vocabularului în învățământul preșcolar

Facilitat de InfinitEdu, The Reach Foundation UK, Teach for Romania

Instruirea diferențiată în clasele primare pentru dezvoltarea citit-scrisului

Facilitat de: Fundația Noi orizonturi, Codruța Temple, SUA

Cum putem susține elevii cu lacune semnificative la nivel de scris-citit?

Facilitat de The Reach Foundation UK, Teach for Romania

Dezvoltarea abilităților de literație la adolescenți

Facilitat de Asociația Română de Literație

Literația, responsabilitatea tuturor. Soluții la nivel de școală, pentru directori și echipele lor

Facilitat de Constantin Lomaca

Conferința Națională de Literație este un eveniment valoros pentru
educatori, învățători, profesori (indiferent de ciclul și materia la care predau), manageri școlari,
Conferința Națională de Literație este un eveniment valoros pentru
inspectori de specialitate, metodiști, responsabili de cerc pedagogic, mentori, formatori CCD,
Conferința Națională de Literație este un eveniment valoros pentru
didacticieni, specialiști în educație din mediul public, privat sau ONG.
Previous slide
Next slide

Experți internaționali pe care îi veți putea asculta pe 9 Martie

Dr. William Brozo
consultant și profesor emerit de literație la George Mason University, SUA

Dr. William G. Brozo este profesor emerit de literatură la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, SUA. A obținut diploma de licență la Universitatea din Carolina de Nord și masterul și doctoratul la Universitatea din Carolina de Sud. Este autorul a numeroase cărți și articole științifice despre dezvoltarea literației pentru copii și tineri. Dr. Brozo este de asemenea autor contribuitor la Pearson Common Core Literature și Pearson iLit, o platformă digitală pentru cititorii adolescenți care întâmpină dificultăți. A fost de asemenea membru al Comisiei de Alfabetizare pentru Adolescenți a Asociației Internaționale de Literație, al Comitetului de Literație pentru Adolescenți și fost președinte al grupului de lucru PISA/PIRLS. A fost co-cercetător într-o echipă de granturi Carnegie care a compilat un raport important despre cele mai bune practici în literație pentru adolescenți.
În calitate de consultant internațional, Dr. Brozo a oferit susținere profesorilor și ministerelor educației în domeniul literației în numeroase țări, din Balcani până în Golful Persic. În România, Dr. Brozo a oferit consultanță pentru proiectele Reading to Learn și ROSE. Este evaluator expert în ELINET, o rețea de profesioniști în domeniul literației din Europa, în cadrul căreia activează în prezent ca membru al consiliului de conducere. De asemenea, a fost contribuit la PISA 2018 Assessment Framework.

Dr. Sari Sulkunen
profesor de multi-literație la Universitatea Jyväskylä, Finlanda

Dr. Sari Sulkunen lucrează ca profesor asociat în domeniul multiliterației al Departamentului de Studii de Limbă și Comunicare, Universitatea din Jyväskylä, Finlanda. Este autoarea a numeroase articole de cercetare concentrate pe literație ca disciplină de învățare și alfabetizarea adolescenților și a adulților. A lucrat în mai multe proiecte internaționale începând din anii ’90, cum ar fi Programme for International Student Assessment (PISA)  al OECD și Programme for International Assessment of Adult Competencies (PIAAC). De asemenea, a făcut parte din grupuri de experți internaționali în domeniul literației, cum ar fi Grupul de Înalți Experți în Literație al Comisiei Europene (2011–2012), Grupul de Experți în Lectură pentru PISA 2018. În ultimii ani, cercetările ei s-au concentrat pe literația ca disciplină și practicile legate de învățarea literaturii în toate disciplinele școlare, în special istorie, dar și multi-alfabetizarea profesională în muncile calificate.

Dr. Charles Temple
Senior Consultant la Critical Thinking International, Inc., USA

 Dr. Charles Temple a absolvit studiile doctorale în domeniul dezvoltării literației și al educației comparative internaționale la Universitatea din Virginia în 1978, după care a predat timp de aproape 40 de ani la Hobart și William Smith Colleges din Geneva, New York, SUA, înainte de a se pensiona în 2019 ca profesor emerit de educație și profesor Kinghorn de educație globală. A scris numeroase manuale despre predarea literației și literatura pentru copii, manuale pentru elevii din ciclul primar și gimnazial și cărți pentru copii. În 1996, a co-fondat în România proiectul Reading and Writing for Critical Thinking (RWCT), care – cu finanțare de la Open Society Institute și în colaborare cu International Literacy Association – s-a extins în peste 40 de țări de pe cinci continente și a implicat sute de mii de profesori. A lucrat cu scriitori și ilustratori romi din România și din alte țări central și est-europene pentru a realiza cărți relevante din punct de vedere cultural pentru copiii romi, iar în ultimii ani a colaborat cu CODE Canada, USAID și Banca Mondială în proiecte care au avut ca rezultat cărți pentru copii scrise la niveluri succesive de citire în Africa de Vest şi de Est şi Asia Centrală. A fost bursier Fulbright în Portugalia și România. Împreună cu soția sa, Dr. Codruţa Temple din Cluj-Napoca, România, lucrează ca și consultant voluntar pentru proiectul Școli cu Sclipici al Fundației Noi Orizonturi.

Dr. Codruța Temple
profesor de literație în limba a doua, State University of New York, SUA

Alma mater-ul Codruței Temple este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Filologie, unde a absolvit secția engleză-franceză în 1983. După ce s-a mutat în SUA, a obținut titlul de doctor în literație și lingvistică de la Universitatea Syracuse în 2008. De atunci, predă Literație în limba a doua și de Lingvistică aplicată la Departamentului de Limbi Moderne de la SUNY Cortland (Universitatea de Stat din New York), unde este și șef de catedră. Codruța este autoarea și co-autoarea mai multor articole și manuale despre dezvoltarea literației. În 2005-2006, a fost formator voluntar în proiectul Academic Success for Roma Children, care a urmărit pregătirea profesorilor din școlile primare din mai multe țări central și est-europene pentru a dezvolta competențele de literație de bază ale copiilor din medii socio-economice defavorizate, proiect în care s-au elaborate primele versiuni ale materialelor dezvoltate în continuare prin proiectul „Scoli cu Sclipici” al Fundației Noi Orizonturi. În ultimii doi ani, Codruța a oferit consultanță, în mod voluntar, în „Scoli cu Sclipici”.Prof. Constantin Lomaca
Head of Science, Franconian International School, Germania

Prof. Constantin Lomaca, lider în educație, deține o  experiență internațională vastă. Profesor și membru fondator al Școlii Românești din Sydney, Australia (1992-2015), acum domnul Lomaca este Head of Science al Departamentului de Științe la Franconian International School din Germania. Mai mult, el a fost coordonator de program în limba română la radio 2RRR din Sydney. Prof Constantin Lomaca predă chimie, biologie, fizică, filosofie pentru copii, Teoria Cunoașterii și Perspective Globale. A publicat articole în diverse publicații educaționale și facilitează ateliere de gândire critică, învățarea pe bază de anchetă, planificare inversă și evaluare autentică. Are și o vastă experiență în planificarea curriculumului și a comunităților de învățare profesională.

Biletele pentru Conferința Națională de Literație se pot achiziționa prin platforma iabilet.ro

Agenda zilei de sâmbătă, 9 martie: