Conferința „I Have a Vision” a reunit, pe 5 și 6 noiembrie, învățători și profesori Teach for Romania din a doua și a treia generație, reprezentând primul moment de întâlnire și schimb de experiență din acest nou școlar. Ea face parte din seria de conferințe menite să pregătească profesorii pentru provocările ce le stau înainte și să le vină în ajutor în construirea planului lor de acțiune viitoare.
Sâmbătă dimineața, directorul de Training și Suport Teach for Romania, Mirela Ștețco, a întâmpinat profesorii cu o frază memorabilă: „astăzi este despre bucuria de a fi împreună” și i-a încurajat să-și adreseze cuvinte de încurajare, pornind de la experiențele imediate. Această reconectare la nivel emoțional a avut efectul scontat, fiindcă imediat după au început sesiunile de sharing. Profesorii s-au împărțit în grupe și au discutat despre cele mai mari dificultăți pe care le-au întâmpinat: mindset-ul rigid al copiilor, lipsa legăturii între elevi și școală, situația familială a copiilor, situația comunității, copiii cu reacții dificile și relațiile defectuase sau inexistente dintre copii. La final, concluziile fiecărui grup au ilustrat soluții eficiente și metode nonformale de combatere a dispozițiilor negative cu care s-au confruntat.
„Am reformulat regulile clasei și am stabilit niște consecințe logice pentru fiecare. Le-am discutat împreună și copiii au depus un jurământ că le vor respecta. Acum le-am expus în clasă ceea ce noi numim „triunghiul succesului”: pe laterala din stânga avem regulile, pe dreapta responsabilitățile, iar în fața lor se află expuse valorile. Astfel le-am creat o direcție.” – Mihaela Stere, învățătoare la școala din Brănești, județul Ilfov.
Sala s-a însuflețit în momentul în care au pășit cu încredere copiii invitați să participe la dezbaterile profesorilor lor. George, elev în clasa a VIII-a, a mărturisit că cel mai mare câștig al său este noul fel de a gândi, mai logic, dobândit grație Alinei, după cei doi ani ai ei petrecuți la clasă. Această afirmație a venit în perfectă completare cu relevarea Mirelei Ștețco despre modul în care viziunea trebuie să dea naștere acțiunii: „copiii trebuie împuterniciți, să li se ofere încredere, nu să fie tratați ca niște victime”, fiindcă aceastra reprezintă tocmai abilitatea de a vedea potențialul și de a trece la acțiune, acolo unde majoritatea și-ar pierde speranța.
O altă problemă greu de combătut, violența în școală, a reprezentat subiectul unei sesiuni dedicate, în care profesorii au fost încurajați să își împărtășească experiențe cu ceilalți, punând accentul pe metodele de soluționare ale situațiilor. Psihoterapeutul Petruța Coman a insistat asupra faptului că mulți copii suferă de „foame emoțională” și au nevoie să fie ascultați și hrăniți, oferind ca răspuns lucrul cu mâinile, pentru a evita bătăile cu pumnii. În acest sens, metoda folosită de Vasile, învățător la clasa a IV-a, este încurajarea conștientizării și a verbalizării emoțiilor. Astfel, atunci când simte că se apropie un acces de furie, micul Florin spune cu voce tare: „Furie, tu nu ești șefa mea, eu sunt șeful tău!”
Duminică dimineața, participanții au fost întâmpinați de Corina Puiu, CEO Teach for Romania, care le-a vorbit despre dezvoltare personală și despre abilitatea de a crea un impact colectiv, ca parte a unui plan de leadership personalizat. Acestă sesiune a reprezentat reconectarea profesorilor cu organizația și le-a restabilit, fiecăruia dintre ei, sentimentul de solidaritate, ajutor și comunitate.
În continuare, psihologul Mihaela Tăbăcaru i-a încurajat pe participanți să-și amintească una dintre activitățile preferate din copilărie, confecționarea avioanelor de hârtie, și să încerce să realizeze cât mai bine câte unul. Din fiecare tentativă, profesorii au reușit să înțeleagă că fiecare abilitate este perfectibilă și, împreună cu Mihaela, au fost de acord că cel mai ușor înveți atunci când îl înveți pe altul.
În urma celor două zile, profesorii au plecat spre comunitățile în care predau cu lumina sufletească și puterea vizionară sporite, gata să le răspândească în sălile de clasă. Această conferință a reprezentat atât circumsanța de a-și crea noi conexiuni sau de a le întări pe cele mai vechi, cât și revalidarea misiunii lor speciale, aceea de a oferi copiilor din zone dezavantajate oportunitățile de viață pe care fiecare dintre noi le merită.