Educația este dependentă și de factori din afara școlii, iar dacă ne dorim un sector ONG puternic și eficient, avem nevoie să investim în organizații și în oameni.
Iași, 29 septembrie 2023
Teach for Romania a organizat în Iași o sesiune de networking între reprezentanți ai mediului local de afaceri și organizatiile beneficiare ale proiectului „Împreună pentru educație”. Evenimentul a adus interes pentru companii responsabile care sunt conectate la comunitate și doresc să fie actori relevanți pentru ONG-urile beneficiare, investind în implementarea proiectelor educaționale, sociale sau de sănătate conduse de societatea civilă.
Evenimentul face parte din proiectul ,,Împreună pentru educație”, o inițiativă Teach for Romania de a investi în 21 de organizații non-guvernamentale mici si medii care susțin copiii din comunități vulnerabile și familiile acestora pentru garantarea accesului la educație, spijinindu-le cu mentorat, consultanță, traininguri și coaching în management organizațional. Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
În cadrul întâlnirii, profesorii, reprezentanții ONG-urilor au povestit reprezentanților mediului de afaceri din Iași despre dificultățile și provocările cu care educația din mediile vulnerabile se confruntă. Dialogul a fost facilitat de Diana-Lăcrămioara Lăcătuș, elevă în clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale Șirețel, județul Iași, membră a boardului elevilor Teach for Romania – un program de promovare a leadershipului la elevi, demarat de Teach for Romania.
Invitații au putut cunoaște proiectele inspiraționale ale organizațiilor de la firul ierbii, prin care acestea își sprijină comunitățile, dar și mecanismele prin care pot contribui la cauzele lor. Evenimentul a constituit o oportunitate de a lega punți între cele două sectoare pentru scopul comun de a aduce impact pozitiv în dezvoltarea viitoarelor generații de adulți.
Pe de o parte, companiile private sunt un partener puternic pentru sectorul ONG, acestea oferind susținerea financiară, donații sau implicarea voluntară a angajatilor, pentru rezultate în cele mai variate domenii. Susținerea mediului de business este critică pentru abilitatea sectorului ONG de a inova, de a genera rapid si de a testa soluții pentru cele mai provocatoare probleme sociale din România, de a ajunge prompt la comunități izolate sau acolo unde alte instituții nu reușesc încă să ajungă.
Pe de altă parte, sectorul business are nevoie de investițiile în oameni pe care sectorul ONG le generează, pentru angajații, clienții, membrii ecosistemului din care fac parte.
„Proiectul Împreună pentru educație ne oferă oportunitatea de a împărtăși experiențe și lecții învățate în 24 de ani de implementare de proiecte cu și pentru copiii, tinerii și părinții din județul Vaslui. Pentru noi, acest eveniment este o ocazie extraordinară de a cunoaște totodată organizații și stakeholderi interesați de domeniul educației, care şi-au pus în minte şi nu renunţă să schimbe în bine viața copiilor din România și de a stabili noi conexiuni şi parteneriate. Am învăţat în aceşti ani că doar împreună putem construi un viitor sustenabil pentru copiii din zonele vulnerabile, că acest «împreună» inspiră, motivează, iar interacțiunea cu alți oameni valoroși și pasionați din domeniul social reprezintă pentru noi o sursă importantă de energie și entuziasm.
Organizatiile mici sunt pietre pretioase care, dacă sunt bine slefuite, pot străluci și aduce schimbare/lumina în mediile în care își desfășoară activitatea. Și cred că exact acest lucru îl realizează și Teach for Romania prin acest proiect și implicit prin evenimentul de networking dintre mediul business și cel nonguvernamental: pune în valoare ONG-urile mici care au impact în comunitățile din care vin și le deschide calea către oameni de bine care vor și pot să se alăture misiunii lor.” (Alina Ciortescu, director de program Asociația Bună ziua, copii din România!)
„Implicarea mediului de afaceri în comunitate nu este întâmplătoare, ci reflectă o schimbare de paradigmă în felul în care viziunile de afaceri și responsabilitatea socială sunt percepute în lumea modernă. Prin intermediul inițiativelor de modelare a unei societăți echitabile și responsabile s-a născut dorința de implicare a companiei Autonom, care la rândul ei a clădit Fundația Autonom. Prin promovarea valorilor sociale, companiile devin exemple pentru alții și încurajează o schimbare pozitivă în societate. Este important de subliniat că implicarea mediului de afaceri în comunitate nu se rezumă doar la resursele financiare, ci include și resursele umane. Angajații sunt motorul acestei schimbări, iar în cazul Autonom, aceștia s-au transformat în voluntari dedicați ai Fundației. Ei aduc cu ei cunoștințe, abilități și experiență care pot aduce beneficii semnificative comunității locale. Prin intermediul proiectelor educaționale implementate în școli, acești angajați voluntari transmit învățăminte valoroase și inspiră tinerele generații. Acest efort comun nu numai că încurajează dezvoltarea unui sentiment de mândrie și apartenență în rândul angajaților noștri, dar contribuie și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii comunității.” (Ina Radu Miron, communication & office manager Fundația Autonom)
Despre Teach for Romania:
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină educatori, profesori sau învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2022-2023, 134 de cadre didactice au făcut parte din programul nostru și au predat în 113 școli, din 21 de județe. De asemenea, jumătate din comunitatea noastră de 221 alumni, absolvenți ai programului, au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Întreaga noastră comunitate de profesori a ajuns astfel la aproximativ 20.000 de copii.
***
Proiectul „Împreună pentru educație” este derulat de Teach for Romania, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.