Colaborare – Implicare – Impact

June 14, 2017
SuperTeach
Comments Off on Colaborare – Implicare – Impact

Așa s-ar putea numi pe scurt obiectivul conferinței „Leadership în Educație” care a avut loc pe 13-14 mai 2017 în București. Găzduită de Liceul teoretic „Decebal” și campusul Arcca, aceasta i-a adus împreună pe actorii implicați în educație din școlile partenere și le-a propus o discuție deschisă pe tema încrederii punându-le la dispoziție un cadru de lucru și un proces practic, materiale și metode care să îi sprijine în întărirea încrederii care stă la baza interacțiunilor cu ceilalți.

De asemenea, pe cei aflați pentru prima oară într-o poziție managerială, programul i-a ajutat să dezvolte competențele esențiale de care au nevoie pentru a avea un start de impact în noua poziție.

Poza 1

Pe parcursul celor două zile de training, directorii au participat la activități ce au avut ca teme principale re-construirea încrederii, compararea și conștientizarea diferenței dintre rolul unui contibuitor individual (profesor) și cel al unui manager (director de școală). În plus, ei au învățat să construiască și să mențină parteneriate la locul de muncă și să lucreze mai bine cu ceilalți.

Relația dintre cei doi (profesor – manager de școală) influențează modul în care profesorul își desfășoară activitatea, cât de autentică e implicarea lui, dar și felul în care se iau decizii la nivelul școlii pentru ca acestea să urmărească beneficiul copiilor. Colaborarea este esențială în acest proces, iar încrederea este cheia unui parteneriat real. Nivelul de încredere pe care oamenii îl au faţă de un coleg sau un lider determină cât de bine lucrează împreună, modul în care se ascultă reciproc și se bazează unul pe celălalt pentru a duce sarcinile la bun sfârșit.

„Pe terenul” încrederii oamenii pot vorbi sincer despre intențiile lor; atunci când se simt ascultați și apreciați percepția asupra celuilalt se schimbă, el devine egalul său, iar bariera statutului social și profesional se atenuează. Ascultarea activă, explorarea și acceptarea altor perspective deschide orizontul către o varietate mult mai mare de abordări și soluții eliberate de clișeele și prejudecățile atât de prezente la o analiză superficială a problemei. Fiecare își poate împărtăși percepția asupra situației cu încrederea că punctul lui de vedere este important, diferit și util în imagina de ansamblu.

Întregul proces a fost susținut și facilitat de Monica Nicolescu și Viorel Panaite de la Human Invest folosind instrumente precum:

– Modelul Construirea Încrederii „Cei 4 C” (Capabil, Credibil, Conectat, de Cuvânt)

– Modelul celor 4 Conversații esențiale

– 4 Abilități esențiale ale unui manager, bazate pe cartea „The One Minute Manger”, Ken Blanchard

Poza 6

Din 1999, Human Invest propune organizațiilor conversații de calitate, care inspiră dorința de contribuție și de revitalizare. Invită companiile la dialoguri care redau energia pozitivă și încrederea că valorile și scopul comun sunt esențiale pentru a crește colaborarea, angajamentul și pentru a susține performanța managerilor.

Conferința face parte din proiectul NEWTT, co-finanțat prin programul Erasmus +. Astfel, toate costurile de formare au fost acoperite de asociația Teach for Romania, făcând astfel posibil ca un reprezentant al fiecărei școli partenere să participe la acest curs în mod gratuit.

Poza 4

Directorii participanți au împărtășit gândurile lor despre acest eveniment:

„Am numai experiențe excelente legate de toate întâlnirile Teach. Interesant, cresc, mă dezvolt, mă cunosc, ”evadez” din cotidian. M-am simțit ca în studenție.

„Nici  nu am gândit că voi participa la un așa curs interactiv. Practic au fost depășite așteptările.

„Evenimentul mi-a recâștigat încrederea în oameni. În context profesional mă ajută să abordez altfel lucrurile”

„Am învățat că este foarte util să înveți să schimbi la tine ce nu-ți place la celălalt. Am învățat că este foarte important să asculți activ și să te interconectezi cu interlocutorul. Am conștientizat cât de importante sunt aprecierea și redirecționarea pentru atingerea obiectivelor.

Poza 3

 

Le mulțumim tuturor partenerilor, ARCCA si Liceul Teoretic Decebal  – pentru găzduire și sălile de training, Auchan si Patiseria Tineretului – pentru gustări și patiseria gustoasă. Mulțumiri speciale Human Invest pentru trainingul directorilor!