Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania
Sâmbătă, 11 iulie ne-am dat timp să celebrăm rezultatele din cel de al doilea an de proiect From Inclusive Education to Real Scale Transfer (FIERST). În acest an au fost implicate aproape 50 de cadre didactice din 10 școli din țară. Profesorii implicați în proiect au fost alături de noi la cursuri privind dezvoltarea competențelor pentru o educație incluzivă. După participarea la cursuri, s-au desfășurat în școli întâliniri de comunitate o dată la trei săptămâni, apoi ne-am mutat în online din luna martie, o dată cu noua situație.
La întâlnirea de sâmbătă profesorii prezenți au avut ocazia să se bucure de reușitele lor, să urmărească prezentările celorlalte școli și să discute în camere de zoom despre acestea. De asemenea, la eveniment a fost invitat la fiecare dintre cele două paneluri de discuții câte un reprezentat al fiecărei școli implicate în proiect. Câteva dintre ideile din discuții au fost:
Pentru a avea rezultate este important „să faci un copil să creadă în el.”
„Întâlnirile de comunitate au ajutat la construirea comunității noastre, au fost un prilej de a învăța lucruri noi.”
Participanții au devenit mai conștienți pe parcursul proiectului de importanța integrării emoțiilor în procesul de învățare. Una dintre profesoarele invitate la panel a spus: „Primele lecții își pun amprenta asupra învățării unei discipline.”
Mai mult, pentru a lucra la clasă, profesorii au realizat importanța regulilor și stabilirea lor, dar nu înainte de a coagula grupul, mai ales dacă elevii vin din mai multe clase cum a fost cazul relatat aici: „Pentru a alege regulile la clasă a trebuit să ofer elevilor posibilitatea să se cunoască mai bine, să încheg grupul mai ales că această clasă a fost formată din două clase diferite.” După această reușită cu elevii ei, una dintre participante spune că a a vut o colaborare destul de bună și cu ceilalți colegi care predau la clasa ei pentru că au vrut și ei să susțină aceste reguli care erau formulate de copii împreună cu învățătorul.
La celebrarea noastră a fost alături și coordonatoarea comunității alumnilor Teach for Romania, Anca Mărgineanu, care a povestit din experiența ei ca profesor, concluziile la care ea a ajuns în urma celor doi ani de profesor susținut în cadrul organizației, cât și din interacțiunea cu celelalte cadre didactice din program: „E important să povestim despre ce nu putem să facem, să găsim soluții, să cerem ajutor în jurul nostru. Este nevoie ca profesorii să aibă mai mult curaj să ceară ajutor.”
Atunci când participanții au fost întrebați despre ce i-a determinat să se implice în proiect, unul dintre ei a spus: „Simțeam nevoia să schimb ceva în activitatea mea.” Același participant a mai spus că este important ca profesorii să-i învețe pe elevii lor să aibă o voce. Cum poate face acest lucru? Prin activitățile pe care le propune. Tot așa a propus elevilor și un sistem în care să-și poată ei nota faptele bune sau „faptele năzdrăvane”. Astfel, faptele năzdrăvane rămâneau la stadiul de omizi, iar dacă deveneau fapte bune se transformau în fluturi.
La multe clase, îmbunătățirea literației la elevi a fost un aspect important. Unul dintre profesorii prezenți a spus că: „Prin dezvoltarea literației s-a urmărit ca elevii să aibă încredere în ei ca cititori, scopul meu a fost ca fiecare elev să devină un cititor strategic.”
O altă participantă a povestit despre cum a conștientizat în acest timp despre cât de importantă este celebrarea, chiar și a micilor reușite, ceea ce a dus și către elevii ei. Câteva dintre conștientizările ei fiind: „Treceam prin atâtea lucruri încât nu mai aveam timp să celebrez, nu mă mai bucuram pentru că treceam de la o activitate la alta, motiv pentru care am reușit să pun în practică alături de elevii mei și să sărbătorim micile succese.”
La acest eveniment de celebrare, profesorii au povestit și depre cum s-au adaptat la perioada de comunicare în online cu elevii lor, perioadă care a fost una provocatoare pentru ei, dar întâlnirile de comunitate adaptate la nevoile lor i-au ajutat în relația cu elevii. În aceste întâlniri profesorii au avut ocazia de a vorbi despre ce funcționează și ce nu funcționează la clasele lor, despre cum pot dezvolta o anumită competență, cum duc experiențe de învățare la elevii lor, ce instrumente digitale folosesc împreună, care sunt cele mai eficiente în procesul de învățare și multe altele.
Profesorii implicați în proiectul FIERST cred că aceste întâlniri de comunitate au fost utile, pentru că toți aveau același scop comun, de a duce învățare la elevii lor într-un mod cât mai incluziv posibil. Din anul școlar următor cadrele didactice își propun să continue întâlnirile de comunitate în școlile lor sau în mediul online.
Activitatea este parte a proiectului FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer), un proiect co-finanțat prin programul Erasmus+ (KA3, Social Inclusion through Education, Training and Youth) al Uniunii Europene.
Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.