Ne bucurăm să împărtășim cu tine concluziile noastre la finalul celei de-a doua săptămâni de învățare, din cadrul Academiei de Leadership și Pedagogie.
Amintim aici că Academia este doar începutul unui proces în care profesorul Teach este susținut, consiliat, mentorat, sprijinit cu resurse, de-a lungul a doi ani de activitate în medii vulnerabile, pentru a ne asigura de impactul său în comunitate și în formarea unor generații de elevi bine pregătiți, cu încredere în potențialul lor, indiferent de mediul din care vin.
Valorificând experiența acumulată de noi în formarea a 8 generații de profesori Teach care schimbă în bine traseul de viață al copiilor din zone greu încercate, am pledat și în cadrul grupului de lucru pe Cariera didactică, din alianța O Voce pentru Educație, pentru asumarea la nivel de lege a unui cadru cadru de competențe care să vizeze patru paliere: cunoștințele profesionale, practica profesională, mentalitate deschisă și angajamentul profesional. Aceste zone de competență, corect operaționalizate, ar trebui să stea la baza obținerii dreptului de practică, prin testarea lor unitară în centre de evaluare autorizate de către Ministerul Educației.
Evident, pentru asigurarea transparenței, a echității și a relevanței acestei evaluări, e nevoie de probe multiple, digitale și în persoană, individuale și de grup, și de experți în evaluarea de competențe profesionale (nu de cunoștințe academice).
Credem cu tărie că elevii noștri pot avea astfel profesori motivați, care aleg să le fie aproape și să-i susțină, profesori care știu să construiască relații sănătoase, productive, atât cu ei, cât și cu părinții lor, cu colegii de cancelarie, cu alți potențiali contributori la binele comun, profesori care știu să gestioneze o învățare autentică și o cultură a reușitei în clasă, în școală, în comunitate.
A doua săptămână din Academia noastră ilustrează practic felul în care putem asigura rigoarea academică într-un parcurs de formare pentru cariera didactică în care practica pedagogică ocupă peste 70% din timpul alocat învățării.
Concret, am descoperit împreună cum învață oamenii și cum observăm obiectiv nevoile de învățare ale elevilor, am înțeles ce este și cum se dezvoltă o competență și cum lucrăm cu programa școlară, am aflat cum poate fi susținută învățarea printr-o cultură a reușitei în măsură să ofere un cadru sigur, conținător, am descoperit dimensiunea strategică a planificării și a evaluării și, nu în ultimul rând, de ce și cum putem susține competențele critice pentru succesul elevilor din comunitățile vulnerabile: literație, numerație, abilități socio-emoționale.
Ce spun participanții?
Mai multe despre gândurile de la finalul celei de-a doua săptămâni de învățăre și planuri pentru întâlnirea cu copiii la clase, am aflat de la participanți, în discuția live, organizată pe pagina noastră de Facebook. La discuție au luat parte:
- Melania Vamanu – profesor de istorie, la Școala Gimnazială Șirețel, jud. Iași
- Tatiana Buboi – profesor pentru învățământul primar, la Școala Gimnazială Axinte Uricariu Scânteia, jud. Iași
- George Puiu – debutant în sistemul de educație, având experiență de lucru în sistemul social, persoane cu dizabilități și 20 de ani experiență în domeniul vânzărilor
- Georgiana Cătălina Bejnariu – studentă, parte din sistemul de educație la Liceul Demostene Botez din Trușești, jud Iași
- Alida Iftime – profesor pentru învățământul primar, la Școala Oțeleni, din Jud Iași
Rugați să împărtășească impresiile lor la cald, la finalul unei noi săptămâni de învățare, participații ne-au răspuns:
Georgiana B. „Eu am auzit de cultura reușitei prima dată aici la Teach. Este șansa pe care o dăm fiecărui copil să se descopere și la final el să reușească să învețe și să devină independent, iar pentru acest lucru noi trebuie să le oferim un spațiu de siguranță că aparțin de cineva și că au un stâlp. Noi suntem acel stâlp, să îi motivăm prin feedback, prin diferite metode, să îi învățăm să fie independenți.”
Melania V.: “Când mă gândesc la învățare strategică în sala de clasă, mă gândesc mai întâi la clasa mea, la clasa în care sunt dirigintă. Strategia pornește de la elev, este centrată pe elev. Când ajung în sala de clasă mă gândesc unde vreau să ajung, de ce vreau să ajung acolo și cu ce ajung acolo, și de aici pornește și strategia în sala de clasă și de aici mă uit la nevoie elevilor, de ce au nevoie pentru a creste în plan emotional și recunosc apoi cognitiv, pentru că ceea ce primează în sala de clasă sunt aceste nevoi socio-emoționale și m-am străduit să aduc metode, strategii inovative, care să răspundă acestor nevoi ale elevilor. ”
Întrebați cum se simt în apropierea momentului în care o să intre la clasă, George P. ne-a împărtășit cu emoție: „sunt surprins oarecum că am curajul acesta, am niște ani în spate de experiență dar în alte domenii, însă aici aș lua-o de la zero, un zero, undeva mai sus cum îmi imaginam eu, un zero de la care știm ce vrem, știm că vrem să ajungem în locuri și comunități în care lumea are nevoie de noi. Ce avem în spate sunt săptămânile care au fost pline, pline de noțiuni noi, de energie, de suspans si până la lacrimi, în care am văzut oameni valoroși a căror viață este pusă în slujba apropelui. Ce aș mai putea spune este că ne dorim să punem în săptămânile care vor urma din Academie, ceea ce avem mai bun.”
Alida I.: “Multumesc pentru încrederea acordata de a fi astăzi cu voi și cu mare plăcere și emoție pentru ceea ce știu că urmează. Așteptăm cu toții momentul întâlnirii fizice și nu doar a noastră cât și a celor care ne vor aștepta în sălile de clasă, dornici să experimentăm împreună ce înseamnă activități de învățare într-un alt context, decât cel cu care ei sunt obișnuiți. ”
După primele două săptămâni din Academie, dacă ar veni cineva la voi și v-ar întreba „eu de ce aș intra în învățământ alături de Teach for Romania” ce le-ați recomanda?
Tatiana B.: „Cei care își doresc să intre în învățământ le recomand să aibe multă răbdare, să se pregătească temeinic si apoi, ca să își întregească cunoștințele, să participe la programul Teach for Romania. Este ca un roller coaster al cunoștințetelor și al emoțiilor, în care înveți cum să te reglezi, cum să te coreglezi, cum să duci învățarea strategică la clasă.”
Georgiana B.: „Dragilor veniți în Teach pentru că învățarea este ca un ecosistem, noi nu mergem la clasă ca să predăm doar curriculum ci trebuie să ajungem la copii, la fiecare în parte, ca să putem să le găsim propriul ritm, să îi ajutăm să pună întrebări, să îi încurajăm să greșească.”
Comunitatea care a fost alături de noi în săptămâna doi din Academie
Le mulțumim partenerilor noștri educaționali din această săptămână pentru alegerea de a susține creșterea acestei noi generații de oameni care aleg să contribuie la construirea viitorului nostru comun: Ana Maria Brezniceanu– Repere comportamentale în învățare la elevi; Olimpia Meșa– Brain based learning: predă așa cum învață creierul; Oana Moraru– Profesorul, lider al clasei în gestionarea învățării; Oana Moșoiu– Predarea pe bază de competență; Lucian Ciolan– Învățare autentică; Cosmina Mironov și Anca Popovici– Învățare pe bază de competență, Programa școlară corelată cu profilul absolventului, Evaluarea; Constantin Lomaca– Planificare cu finalul în minte; Maria Kovacs, Alina Răducanu, Cătălina Leuca, Anca Popa – Intervenții strategice în comunități vulnerabile – literație, numerație, motivația pentru învățare; Marius Luca, Andreea Alexandrescu, Lila Vasilescu (Fundația Verita) – Autoreglarea în sala de clasă. Ne pregătim pentru momentul cel mai așteptat: întâlnirea cu peste 300 de copii din comunitatea Mironeasa, județul Iași. Venim curând cu vești!
Academia de Leadership și Pedagogie este posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii noștri UiPath Foundation, UniCredit Bank, PEPCO România, LIDL România, Rețeaua privată de sănătate – Regina Maria și Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #AcceleratorulSchimbariiInEducatie #TeachforRomania Au contribuit la acest material: Corina Nechifor, Mirela Ștețco și Amelia Bănică.