„- Cioc, cioc, cioc! Ești gata să deschizi? -,,Iată, Eu stau la ușă și bat!”
– Fă-ți curaj și pune mâna pe blestemata aia de clanță, că de-afară nu se deschide și n-are nimeni de gând să te forțeze s-o faci! Hai că Eu te-aștept, fă-ți curaj! Lași necunoscutul să intre în viața ta? Ai curaj? S-ar putea să te uimească ce primești și s-ar putea să ai și tu de dat câte ceva pentru ăștia de-afară pe care încă nu știi că o să-i iubești! Acum șase săptămâni am dat și eu cu ușa de perete pentru ceva care se cheamă Teach for Romania.” – Gabriel Răducanu, profesor G6.
Ce a însemnat pentru tine experiența Academiei de Leadership și Pedagogie ?
Filip Cosmin Ionuț, profesor de Religie, G6: „În cadrul acestui program am cunoscut oameni minunați cu experiențe vaste în domenii de activitate diferite, de la care am învățat cât de important este procesul de autoreglare, cât de importantă este predarea bazată pe atașament și cât de important este să creezi relații: relații cu copiii, relații cu părinții, relații cu toți cei care formează comunitatea și contribuie la educația copiilor… Aici am avut oportunitatea de a învăța și de a pune în aplicare strategii didactice total diferite de cele pe care le-am utilizat pe parcursul celor doi ani de activitate didactică, ca profesor de Religie Ortodoxă.”
Roxana Marinescu, învățătoare, G6: „Academia de Leadership și Pedagogie a fost una dintre cele mai năucitoare și plăcute experiențe de care eu aveam nevoie… Simt că am venit aici un om și plec acasă altul.
Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să descrie această Academie, acesta ar fi DESCOPERIRE. Mi-am descoperit niște colegi valoroși, am descoperit niște mentori și tutori înțelepți, o comunitate plină de resurse și de oameni frumoși și, nu în ultimul rând, în marea asta de oameni, m-am descoperit pe mine. Am aflat că sunt foarte puternică și că pot. Acum am mai multă încredere în mine și în ceea ce pot să fac. Mi s-a spus că, dacă vreau, pot să mut munții din loc și aceste cuvinte mă vor mobiliza mereu, în încercarea mea de a face lumea mai bună.”
Veronica Micușcă, profesoară de Limba Engleză, G6: „Academia de Leadership și Pedagogie a însemnat pentru mine descoperirea unor minunați oameni-resursă dispuși să ofere din cunoștințele lor pentru a contribui la construirea de modele pentru viitor și la crearea de contexte propice pentru echitate în educație.”
Gabriel Răducanu, profesor de Religie, G6: „Am dat peste o mare de necunoscut pe care poți călători doar cu corabia responsabilității, așa că mi-am făcut una. Teach mi-a întins pânzele după trei săptămâni petrecute în portul București, de unde mi-am luat încărcătura de mare preț, iar vântul a suflat către Costești, unde a început adevărata aventură.”
Cum au fost săptămânile din perioada de predare?
Roxana Marinescu: „Aceste săptămâni de predare au fost pentru mine un carusel de emoții, o avalanșă de sentimente și trăiri, ocazia de a-mi folosi toate resursele, de a confirma dragostea mea de copii și de a lucra cu ei, credința că această meserie mi se potrivește întru totul.
Plec de aici cu convingerea că schimbarea începe cu noi și că ea nu se poate face fără implicare autentică. În același timp sunt recunoscătoare pentru toți oamenii cunoscuți în ultima perioadă, care au contribuit la schimbarea mea în bine și cu care voi forma o echipă imbatabilă.”
Veronica Micușcă: „Am programat, am planificat, am stabilit viziuni comune și obiective, am organizat activități, și am dus totul în sălile de clasă, într-o frumoasă comunitate din Buzău unde am întâlnit copii grozavi. Cu ei am petrecut două săptămâni de neuitat, timp în care am împărtășit experiențe și cunoștințe, am colaborat și ne-am descoperit superputeri, și am ajuns la un acord: Împreună construim lumea!”
Filip Cosmin Ionuț: „Finalizarea cu succes a acestui program îmi întărește convingerea că Dumnezeu a rânduit să fiu în locul potrivit, la momentul potrivit.”
Gabriel Răducanu: „În spate cu o elită de tutori, mentori și colegi am pășit pentru prima dată ca profesor într-o școală. Echipajul acesta chiar pune suflet pentru copii și vrea să schimbe prin educație și valori felul în care bate vântul la noi în țară. Nu e ușor lângă unii ca ei. Uneori îți vine să te întorci și să rupi cheia-n butuc pe dinăuntru, pentru că vezi cât mai ai de lucru la tine înainte de a învăța pe alții. Dar am învățat să am răbdare și să intru-n pielea personajului care din toamnă va avea spectacole zi de zi în școală. Nu vrei să pierzi audiența asta acum, ci vrei să ai sala plină, pentru că altfel s-ar putea ca piața sau strada de mâine să fie un spectacol prost. Pentru asta Hristos mi-a adus cu El la ușă Teach for Romania. Eu sunt doar unul dintre cei care i-au răspuns.
…S-ar putea să bată discret și la tine la ușă. Nu ezita, căci merită!”
Ne bucurăm că în această „călătorie” am avut alături oameni dedicați și cu dorință de implicare precum: traineri și coaches; mentori; prieteni de la Artasia și Improvisneyland; voluntari în București, cât și în școlile din Costești și Mihăilești; parteneri care s-au asigurat că nu ducem lipsă de vitamine și energie: Apa Minerală Zizin, Papa Jacques, Qzine Catering, 1 Minute și Garden Restaurant Buzău, dar și care au avut grijă ca profesorii să nu întârzie la ore, Carpatia Prima Cartour; oameni cu sufletul mare, care au fost alături cu materialele de papetărie, Papyrus și cu cadourile de final, Pepco România, Cohn&Jansen JWT, Cărturești și Editura Corint Junior.
În plus, întreaga experiență de învățare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Academia de Studii Economice din București, UiPath Foundation, Școala Gimnazială Sf. Andrei Buzău, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș-Soter” Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Primăria Municipiului Buzău.