Un text scris de Cătălina Alistar, profesor Teach for Romania
Cătălina – Elena Alistar este profesor în mediul rural, la Liceul Tehnologic Independența din județul Constanța, care se află la aproximativ 60 de kilometri de Constanța, Mangalia sau Medgidia, în partea de sud a județului Constanța, nu departe de granița cu Bulgaria.
Cei mai mulţi elevi provin din cele cinci sate ale comunei Independenţa (Independenţa, Movila Verde, Tufani, Olteni, Fântâna Mare), dar şi din satele şi comunele alăturate: Dumbrăveni, Furnica, Plopeni. „Predau elevilor din clasa a VII-a B, limba și literatura română. Îmi place ceea ce fac. Nu de puține ori am fost întrebată „Tot acolo, la Independența? Când ai de gând să pleci? Un transfer, o detașare. Trebuie să faci ceva!”. Și întotdeauna îl am în minte pe bunicul meu care era tare bucuros că am devenit profesoară și care îmi spunea deseori „Cătălina, să faci bine!” și nu pot uita că după ce tatăl s-a stins, bunicii, alături de mamă, m-au susținut financiar în facultate. Iar drumul de la Eforie Nord la Independența este felul meu de a spune „Mulțumesc!” celor care au crezut în mine.
În mine au crezut și cei de la Teach for Romania. Academia de Leadership și Pedagogie a venit și a completat tot ceea ce am învățat în cei 10 ani la catedră. Este singurul program de formare care mi-a adus bucurie și multe Aha-uri. Așa că, după terminarea Academiei de Leadership și Pegadogie a urmat să duc spre elevii mei ceea ce am învățat: dezvoltarea literației, proiectarea cu final în minte, tehnici de gestionare a emoțiilor, elemente din cultura reușitei.
Fiecare oră începe sub umbrela viziunii:
„Noi mereu ne ajutăm
În echipă noi lucrăm
Învățăm să ne-ajutăm
De greșim, ne îndreptăm
Învățând noi progresăm
Și-mpreună ne distrăm!”
De asemenea, avem stabilite niște promisiuni. De exemplu, „Promit să nu-l jignesc pe celălalt. Iar dacă se întâmplă acest lucru, îmi cer scuze colegului și îi spun că apreciez la el, în ciuda a ceea ce am spus, două calități. Acord o foarte mare importanță atmosferei din clasă, din școală. Absolvirea perioadei de formare inițială Teach for Romania m-a adus într-un nou rol și anume acela de manager de școală. Consider că fiecare om trebuie să se simtă bine la școală. Iar om este și profesorul care predă, și elevul, și părintele, și personalul didactic și nedidactic. S-au întâmplat multe în această perioadă: multe activități frumoase, multe frici peste care am trecut, multe provocări. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără o bună colaborare între școală, autorități și părinți.
Simt că se leagă o comunitate frumoasă. Sunt multe de făcut și se pot face lucruri frumoase dacă oamenii aleg să iasă din zona lor de confort. Ca profesor, am adunat multe frustrări din cauza lipsei de materiale, iar accesarea Fondurilor europene prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar a fost și este marea provocare pentru comunitatea școlară din care fac parte. Am ales să accesăm că parcă prea mult am auzit „Nu avem!”, „Nu se poate!”. „Acum se poate” și avem și banii! Și nu puțini: 692 394 lei, doar să facem ceva. Puterea lui ÎMPREUNĂ schimbă comunități și vieți.”
***
Cătălina Alistar face parte din generația a 8-a de profesori ai programului Teach for Romania și este sprijinită în cadrul parteneriatului cu Rompetrol.