Articol scris de Carmina Rujea, învățătoare Teach for Romania
În ultima săptămână din noiembrie la clasă elevii au făcut o broșură cu activități pentru 1 Decembrie folosind șablonul de pe Twinkl. A avut un real succes. Ca bonus le-am dus să citească în grupuri și după aceea cu voce tare câteva informații despre Ecaterina Teodoroiu și Profira Stoicescu. Fără să îmi dau seama am ales două femei care au lucrat în învățământ și un băiat mi-a spus că și eu sunt curajoasă. A fost un moment extrem de emoționant pentru mine ca învățătoare.
În decembrie, am avut două proiecte mari: excursie unde au participat 13 elevi și serbarea de Crăciun unde au participat 18 elevi din 20. În excursie am putut observa la elevi evoluția pe comportament, pentru că toți au respectat regulile, au stat cu grupul și au participat la activități. Am fost la un atelier de turtă dulce unde cea mai mare reușită a fost a unui copil care a venit recent în clasă și nu avea încredere în mine, care a realizat figurine, chiar dacă la final era foarte multă făină împrăștiată. Am avut și o parte amuzantă când un copil a intrat în alt autocar la o oprire și s-a dat jos să verifice numărul de la autobuz. Nici prin cap nu mi-a trecut că a memorat așa ceva… 😊 La mănăstirea Curtea de Argeș, elevii au avut două momente care m-au uimit. Primul a fost cel în care o elevă l-a întrebat pe preot dacă mai știe ceva despre biserică, pentru că domnul de la clasă deja le-a vorbit despre pronaos, altar. Iar al doilea a fost când un elev mi-a spus că el nu știe nimic despre regii înmormântați la Curtea de Argeș, dar i-ar plăcea să citească la școală cum au citit despre Ecaterina Teodoroiu și Profira Stoicescu. A fost momentul în care mi-am dat seama că ei pot fi mai atenți decât arată la clasă și mi s-a umplut sufletul de bucurie.
La serbare am avut surpriza că într-o săptămână toți copiii au învățat poeziile și s-au concentrat și la cântece. Am avut două mari victorii: M. băiatul cu buză de iepure a spus poezia în fața părinților, a mea și a colegilor lui, fiind prima serbare din viața lui. D. care a cântat și spus poezia în fața părinților cu atâta bucurie și voioșie, încât nu-mi venea a crede că e el. Așa de mult m-am bucurat de încrederea lor, o încredere pe care am construit-o împreună în tot acest timp.
Am și copii care participă la orele de remedial pe literație, la care se observă câteva îmbunătățiri semnificative. Doi elevi au început să lege literele în silabă, iar obiectivul cu care au venit la ore este să ajungă să citească ei singuri o poveste (fără să mai insist eu). M. știe până în acest moment 9 litere de tipar, culorile, să decupeze pe contur și numerele până la 5. A învățat să își scrie numele și a reușit să vorbească cu câțiva colegi. În această perioadă a lunii ianuarie mulți copii au grupa A și la ore am mai mult timp pentru el.
Ne pregătim să facem o carte a prieteniei, deoarece clasa se numește Clasa Prieteniei și le-am spus că o s-o publicăm. Momentan, am vorbit doar despre prietenie și cum putem avea încredere unii în ceilalți. La clasă, folosesc metoda Abel, dar un pic interpretată în care ei citesc un text și după aceea îl pun în ordine. Constant, citim povești și copiii primesc invitația de a crea un alt final, așa cum le-ar plăcea lor. Până la finalul lui februarie, vrem să avem această carte a prieteniei pe care să o arătăm tuturor.
***
Carmina Rujea este sprijinită în programul Teach for Romania de către PEPCO Romania.
#PepcoSustineEducatia #PEPCOsiTeachforRomania #PEPCORomania