De la 3 copii în clasă în prima zi de școală, la 27. După un an întreg în care Ana Maria a descoperit comunitatea și poveștile elevilor ei, a creat lecții interesante și i-a motivat să vină la școală. „O poveste pe săptămână” este doar unul dintre proiectele pe care învățătoarea le-a adus către elevii ei de clasa a II-a, un proiect pe care-l derulează împreună cu mai mulți colegi din școală și care a devenit deja o rutină. Una dintre marile victorii o reprezintă copilul repetent care „a reușit să devină unul din cei mai buni copii din clasă și care scrie acum niște compuneri magice.” Copiii vin cu drag la școală, iar Ana Maria e bucuroasă că a reușit să creeze o relație de încredere împreună cu ei și familiile lor, ceea ce o face să își dorească să continue munca începută în cei doi ani de program Teach for Romania și să rămână la catedră.
Povestește-ne câteva lucruri despre tine.
Sunt Ana Maria Baciu și sunt învățător în Săcele la Școala gimnazială nr. 5, pentru 27 de delfini aflați în marea călătorie a cunoașterii în clasa a II-a.
Care e relația ta cu elevii și comunitatea?
Relația mea cu elevii și cu comunitatea este una deosebită, am muncit foarte mult în cei doi ani de când am aceeași clasă și am reușit să creez o conexiune între mine, copii și părinți și să îi conving pe aceștia că este foarte important ca frecventarea cursurilor să fie pe primul loc. Consider că, doar lucrând împreună, putem reuși să facem ceva în privința ratei de abandon. Aceasta fiind cea mai mare problemă din această zonă.
Ce proiecte desfășori anul acesta?
Anul acesta continui proiectul pe care l-am inițiat anul trecut și care are un mare succes, e vorba despre „O poveste pe săptămână”, un proiect prin care am reușit să lucrez împreună cu mai mulți colegi deja, deci l-am extins. Avem invitați pe Zoom care sunt dornici să citească povestea lor preferată și care intră în legătură cu elevii, purtând discuții legate de povestea ascultată, invitați care ajung să ne îndrăgească și să se emoționeze de curiozitatea, deschiderea și interesul delfinilor mei.
Cum e anul acesta versus anul trecut de Teach for Romania?
Anul acesta am mai multă încredere în mine, legătura cu părinții s-a consolidat și asta a dus la o frecvență foarte bună a elevilor la cursuri și la apariția roadelor muncii noastre.
Unde simți că sunt micile sau marile victorii din clasă?
Marile victorii sunt de la băiețelul repetent care a reușit să devină unul din cei mai buni copii din clasă și care scrie acum niște compuneri magice și până la copiii care vin cu plăcere la școală, care nu vor la ora 12 să plece acasă.
Dacă ai putea face 2-3 schimbări astăzi în educație, care ar fi și de ce?
Aș duce partea de pregătire a profesorilor susținuți de Teach for Romania în toate școlile din țară, pentru că sunt mulți profesori minunați care fac cu pasiune treaba și care abia așteaptă să ajungă la clasă în fiecare zi și aș încerca să ofer șanse egale tuturor copiilor, indiferent de condiția lor materială pentru că am demonstrat că se poate, că există copii minunați peste tot, doar că au nevoie să fie descoperiți și valorificați.
Ce sfat ai da cuiva care vine pentru prima oară la catedră?
Iubește, iartă, muncește, ascultă și ia-o de la capăt cu răbdare, zi de zi!
Care e direcția de impact pe care vrei s-o urmezi ca alumnă?
Eu voi rămâne în continuare la catedră, muncind alături de oameni care doresc schimbarea în școli și care acționează pentru a reuși. Doar vorbele în vânt nu sunt suficiente.
Datorită parteneriatului cu GroupM, avem resursele pentru a o pregăti și susține pe Ana Maria alături de alți profesori participanți în programul Teach for Romania.