Literația este o competență vitală care pune bazele succesului academic și învățării pe tot parcursul vieții. E necesar ca școala să joace un rol semnificativ în promovarea competențelor de literație în rândul elevilor.
Ramona Crețu a gândit un proiect de literație ce le oferă mai multe perspective de creștere, învățare și interacțiune elevilor ei: vizitele la un restaurant din Brașov, dar și la o fabrică din același județ s-au transformat în întrebări, curiozități, experiențe unice pentru elevii de clasa a II-a ai Ramonei.
Au pornit împreună din Sânpetru, județul Brașov, către centrul orașului. Aici au servit masa într-un restaurant elegant, unde copiii și-au amintit că înainte de a mânca e nevoie să se spele pe mâini, aici și-au exersat bunele maniere și respectul față de oameni, au exersat citirea analizând diversitatea meniului, tot aici au și adresat întrebări personalului: cum arată o zi de muncă din viața fiecăruia? Elevii au întocmit un ghid de interviu, au luat notițe pe care le-au citit ulterior colegilor care nu au putut veni la activitate, dar și colegilor din clasa pregătitoare.
În funcție de competențele pe care Ramona urmărea să le dezvolte la elevi, aceștia au primit fiecare câte o sarcină, lucrând la un obiectiv comun.
Pentru unii dintre ei a fost pentru prima oară când intrau într-un restaurant sau mâncau în oraș. Cu atât entuziasmul a fost mai mare și au realizat cât de bine se simt împreună!
Pentru a finaliza această activitate, Ramona a pregătit elevilor cărțile pe care aceștia le-au dorit, urmând să petreacă timp împreună, citind, la un picnic pe Dealul Lempeș, ulterior, împărtășind fiecare povestea citită.
După 13 ani de București și un loc de muncă în cadrul unui ONG, Ramona a decis să se mute în Brașov și să facă ceea ce o pasionează: educația. A făcut reconversie profesională, urmează să se titularizeze și își dorește să rămână în această comunitate, la Sânpetru.
„Am ajuns la concluzia că în educație sunt șansele cele mai mari să găsesc împlinirea pe care o caut”. Și a găsit-o.
Ramona Crețu este sprijinită în programul Teach for Romania de către PEPCO România, cu ajutorul cărora reușim să le oferim profesorilor din organizație granturi pentru implementarea proiectelor gândite alături de copii. Obiectivul este acela de a le oferi elevilor un context de practică pentru noțiunile teoretice de literație și numerație pe care profesorii, învățătorii și educatorii le duc la clasă și de a dezvolta, cu această ocazie, leadershipul la nivel de elevi.
Mai mult decât atât, cu susținerea PEPCO Romania am reușit să formăm o echipă de cinci mentori pe literație, care lucrează cu 72 de profesori din comunitatea Teach for Romania, cu ajutorul cărora scalăm intervenția remedială la 256 de elevi, iar 17 învățători de pregătitoare folosesc resursele din programul Școli cu Sclipici și lucrează cu 230 de elevi pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris.
Contribuim la construirea resurselor video pentru cursul „Toți copiii citesc” alături de Fundația Noi Orizonturi, curs ce va disponibil tuturor profesorilor din România.
Susține și tu munca profesorilor și efortul copiilor de învățare. Trimite CITESC prin SMS la 8845 și donează 2 euro lunar.