,,Am experiență la clasă de 30 de ani și mă implic cu inima în tot ce fac. Mă străduiesc să învăț cât pot de mult ca să duc în sala de clasă acea încredere că fiecare elev este motivat și susținut să își descopere propriul potențial. Îmi doresc foarte mult să îi inspir pe cât mai mulți, mai ales că și eu sunt de etnie romă și am cunoscut discriminarea. Îmi doresc să fiu o voce în comunitate, să devin ambasadorul comunității mele”.
Ea este Liliana Anghel, cea care spune zâmbind ,,am ajuns în învățământ fără să realizez că asta îmi place cu adevărat. Au apărut oameni cu sens în viața mea și mi-au oferit o șansă pentru că au crezut în potențialul meu.”
Nu există coincidențe, însă există povești de viață care marchează și care au scopul de a te determina să vezi cauzalitatea, nu vina. Liliana a purtat atât pălăria de director al unității școlare, cât și cea de învățătoare, metodist, mediator școlar sau de coordonator ale activităților educaționale. Implicarea și curiozitatea fac parte din personalitatea ei efervescentă, calități în mediul educațional fără de care nu ar fi putut cere atât de multe de la sine.
,,După finalizarea liceului, situația financiară a părinților mei nu îmi permitea sub nicio formă să merg mai departe la facultate, așa că mă gândeam să lucrez un an, să strâng bani, apoi să mă înscriu la examen la Facultatea de Drept, acolo îmi doream să studiez.
Într-o zi, de aceea cred că nimic nu e întâmplător, m-am întâlnit cu doamna învățătoare de care îmi e tare drag și i-am povestit despre planurile mele. M-a încurajat să mă înscriu la un concurs pentru suplinitori.
Știam că nu am cunoștințele necesare pentru a fi cadru didactic, însă bunăvoința doamnei învățătoare care s-a oferit să mă ajute mi-a creat sentimentul că pot. Am învățat toată vara și m-am prezentat la concurs. Am obținut nota 9,65, a patra pe listă. Eram tare mulțumită de mine și entuziasmată de ce urma să se întâmple!
Însă experiența care a urmat, de la repartiția pentru post, mi-a lăsat un gust amar. Mi-a fost refuzat dreptul de a primi un post pe baza mediei de la examen, însă la insistențele mele, am fost sfătuită să scriu o delclarație pe proprie răspundere că dacă obțin postul, mă voi și prezenta. A urmat un exercițiu de matematică pe care trebuia să îl rezolv rapid. Pur și simplu, fără nicio altă explicație, asta trebuia să fac atunci. Aveam în minte motivația mea de a strange bani pentru a merge la facultate.
,,Ca să primești post, ne mai uităm și la culoarea pielii.”
Am primit un post de matematică la o școală din Călărași: 30 de minute cu trenul și o oră de mers pe jos, pe sens, până la școală. 3 ore în total, zilnic, dus-întors.
Experiența de la repartiție m-a speriat atât de tare, că în momentul în care am ajuns în școala unde primisem post, simțeam o frică de necunoscut, de orice urma să se întâmple. Simțeam că voi fi criticată și trasă la răspundere. Am întâlnit aici un om empatic și cald, directorul școlii de atunci: «Ooo! Bine ați venit!». Mi-a fost de ajuns ca să zâmbesc și să mă simt binevenită. M-a ajutat enorm; venea în vizite la clasă, mă încuraja și mă ghida ca să fac din ce în ce mai bine.
Fără să realizez, s-a întâmplat: m-am îndrăgostit de mediul acesta de învățare, de actul predării, de copii, de mine – cea care învăța ca să învețe. Eram hotărâtă că asta voi face!
Am fost îndrumată să mă înscriu la Colegiul Universitar Pedagogic. Am obținut post de învățătoare. După 30 de ani, aceeași pasiune mă entuziasmează la fel ca în primul an, când am descoperit că asta vreau să fac! Îmi doresc să fiu un model pentru comunitate, un lider care militează pentru diminuarea inechității din sistemul educațional.
De ce mai caută perfecționare un profesor cu atât de multă experiență în educație?
,,«Dacă vrem o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei», spunea Mahatma Gandhi. O școală mai bună nu se face privind de pe margine. E necesar să ne implicăm, să facem tot ce ne stă în putință, să transformăm școala într-un loc în care elevii să vină cu plăcere, să fie motivați, implicați, activi, să conștientizeze importanța educației. Oricât de multă experiență ai ca profesor, e imperios să nu încetezi să înveți constant, chiar și de la elevi!
Eu am învățat în Academia de Leadership și Pedagogie cât nu am învățat în 30 de ani, fiindcă nu m-am confruntat cu astfel de contexte, nu am știut cu ce să încep, ce să caut. Teach mi-a arătat toate scenariile și rezolvările prin modul de formare. Nu am anticipat un mod de învățare atât de intens, nu mă gândeam că o să mă redescopăr, că o să reflectez asupra propriei persoane. A fost locul unde, pentru prima dată, mi-am asumat etnia, am vorbit deschis despre, fără a fi judecată pentru asta.”
UniCredit și Teach For All au pus bazele unui parteneriat pan-european, cu impact la scară mare, din care fac parte șase țări: România, Austria, Bulgaria, Germania, Italia și Slovacia.
În România, prin parteneriatul cu UniCredit Bank Romania Bank, profesorii Teach for Romania vor lucra cu aproximativ 600 de copii, care astfel vor avea acces la un profesor lider și la un model educațional ce vizează impactul la nivelul clasei, școlii, comunității, sistemic.
Liliana Anghel este unul dintre acești profesori lideri, care contribuie la schimbările din educație.