Autor: Ana Maria Grădinariu, Instructional Designer&Trainer Teach for Romania
Mihaela, „autoarea” Jurnal de fizică, este omul care nu renunță. Niciodată. Omul care își suflecă mâinile (și la propriu, și la figurat) de fiecare dată când e nevoie ca tinerii cu care lucrează să aibă o șansă atunci când nimeni nu crede în ei. Și nu le pune șansa în brațe ci construiește împreună cu ei, îi ascultă, le creează contexte în care ei să își descopere vocația, visul și drumul. Iar ea e acolo să îi sprijine și să le reamintească faptul că POT atunci când alții spun că „nu se poate”.
Pe Mihaela Bucșa am cunoscut-o când am ajuns la Teach for Romania. În toamna anului trecut am fost în vizită la orele ei de fizică din școala din Crizbav și apoi m-a dus să cunosc comunitatea. Mi-a spus poveștile fiecărei familii și fiecărui copil. S-a oprit să vorbească cu părinții, i-a întrebat pe copiii care nu veniseră în ziua aceea la școală ce s-a întâmplat și le-a zis că îi așteaptă a doua zi la școală. Părinții cu care ne-am întâlnit toți o știau și se vedea de la o poștă relația de încredere. O relație construită cu sârguinciozitate, cu răbdare, în timp. Îmi amintesc și acum o discuție cu mama unei fetițe care fusese absentă în ziua aceea. O discuție în care Mihaela îi explica mamei, din nou, de ce e important să își lase copiii la școală, chiar dacă are nevoie de ei și pentru treburile din gospodărie. Un „de ce” spus cu argumente, cald, pe limbaj simplu, fără superioritate, agresivitate și „că așa trebuie”.
Crizbav o comunitate preponderent de etnie romă, cu delincvență juvenilă și criminalitate ridicată, o comunitate în care școala nu e o prioritate, sărăcia e „over the roof” și accesul la resurse (de tot felul) este minim spre deloc. O comunitate în care multora le e frică să meargă, dar nu și Mihaelei.
Mihaela este omul care își asumă de la cap la coadă misiunea și rolul de dascăl și de lider în educație, vede dincolo de orele de clasă, se zbate pentru ca drepturile elevilor să fie respectate, ca aceștia să aibă acces la experiențe diferite din care să învețe și să se descopere, se zbate ca aceștia să termine 8 clase și să meargă la liceu. Se zbate și o face fără să o simtă așa, ca pe o greutate. Se zbate și îi iese.
În mai-iunie, clasa la care a fost dirigintă a fost singura clasă fără abandon școlar, cu 100% promovabilitate. Cum? Pentru că a existat cineva care a crezut, care a mers săptămânal (și uneori mai des) în comunitate să vorbească cu părinții elevilor. Cineva care a citit legi, regulamente și decizii și s-a zbătut ca ele să fie respectate iar oportunitățile (puține cum sunt ele) pe care le pune statut la dispoziția elevilor să ajungă la ei. Cineva care a stat de vorbă cu elevii, i-a înțeles, le-a vorbit pe limba lor și nu i-a tratat ca pe niște „ratați incompetenți” care nu au nicio șansă și care, „mai devreme sau mai târziu vor ajunge și ei la pușcărie”. Cum? Cineva i-a inspirit și le-a dat încredere elevilor că pot ajunge la liceu și, odată ajunși acolo, le-a arătat ce important e rolul lor în construirea comunității din care provin și cât de important e rolul lor în a-i sprijini și motiva și pe ceilalți elevi de clasa a 8-a să li se alăture. Astfel, sub ghidajul acestui cineva, Crizbav are o trupă de elevi de liceu care sunt ambasadorii educației pentru colegii lor din gimnaziu, îi încurajează, îi ajută la examenele de admitere la liceu, merg în comunitate și le dau informații, îi aduc la școală și le arată de ce e important e să nu abandonezi. Cineva-ul ăsta care transformă „nu se poate” în „se poate” este Mihaela, o inspirație pentru mine și pentru noi toți
La Gala Societății Civile, proiectul „Acolo unde nu se poate” coordonat de Mihaela Bucșa, alumnă Teach for Romania, a primit locul I la categoria Incluziune Socială. Felicitări multe, Mihaela Bucșa! Felicitări elevilor tăi, părinților care au înțeles că educația continuă și după clasa a 8-a și persoanelor care ți-au fost alături! Mulțumim că ne sunteți inspirație și că ne arătați că acolo da, se poate!
Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.
*Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect, inițiat în anul 2002, care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România.