Autor: Natalia Ginghină, învățător generația a 6-a
În câteva ore e gata și evaluarea progresului individual și mâine ne facem bagajele către casă.
Academia de Leadership și Pedagogie pentru mine a fost un al doilea master în sustenabilitate, condensat în 40 de zile. O experiență pentru care sunt extrem de recunoscătoare și care sigur va fi printre poveștile de viață preferate la bătrânețe.
M-am bucurat să interacționez și într-un context precum învățământul public cu practici și concepte pe care le-am studiat și aplicat și în Suedia în alte domenii în ultimii 10 ani: teoria U, Art of Hosting (Arta de a Găzdui), facilitare grafică, leading self (a te conduce pe tine), nevoi fundamentale, backcasting (planificare cu finalul in minte) … nu mai dau detalii, să mai rămână și câteva surprize pentru viitorii participanți în program, cititori ai acestei reflecții.
Dar pe lângă tot ce ține de teorie, cel mai și cel mai mult sunt recunoscătoare pentru ocazia de a împărți această experiență, pe număr limitat de metri pătrați, cu peste 80 de oameni: participanți, staff, mentori, tutori, voluntari, prieteni ai organizației. Cu toții diferiți, dar cu toții oameni care cred în potențialul și valoarea fiecărui om, adult sau copil, și care au ales să-și investească timpul și energia în a oferi generației a șasea cel mai bun spațiu de învățare cu putință. Într-un cadru propice pentru dezvoltare personală, am testat limite, am confirmat și învățat lucruri despre mine și despre potrivirea mea cu învățământul public și cu țara mea natală după 10 ani de absență.
Dacă inițial aceste 40 de zile păreau 40 de zile, acum îmi par în același timp un an și o secundă. O descriere mai coerentă poate fi oferită doar de propriile simțuri. Mulțumesc pentru încredere!
Tocmai ai citit cele mai recente introspecții ale mele, Natalia Ginghină, la câțiva pași de linia de sosire a Academiei de Leadership și Pedagogie 2019 organizată de Teach for Romania. Am fost primită de această organizație cu brațele deschise și, fără existența și sprijinul lor, decizia mea de a mă întoarce în România s-ar fi lăsat așteptată. Aș fi continuat să contribui la sustenabilitate socială și ecologică în Suedia sau Italia. Dar toate se întâmplă cu un motiv și sunt cum nu se poate mai mulțumită și încrezătoare să fac parte din următoarea generație de profesori și învățători, care contribuie la a construi modele pentru viitor în România.
*Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat opinia oficială a organizației. Informațiile și punctele de vedere exprimate aparțin în totalitate autorului.