„Eu am fost un copil norocos, care a avut de toate – nu am simțit niciodată vreun lips, ba chiar am avut mereu mai mult decât mi-aș fi putut dori. De ce Teach for Romania? Pentru că am vrut să fiu aproape de cei care nu au o astfel de șansă. Pentru că simțeam nevoia să fac și altceva, să demonstrez că lucrurile pot fi făcute și altfel”.
Nu departe de București, într-un sat din Călărași, Andreea Barbu este omul care a reușit să aducă toate elementele cunoscute de ea sub aceeași umbrelă pentru a le oferi copiilor educație de calitate de care au atâta nevoie.
Andreea face parte din generația 5 a Teach for Romania și a luat decizia de a renunța la confortul biroului din multinațională, pentru a începe cea mai frumoasă experiență pe care a avut-o până acum și cea din care a învățat cele mai multe lucruri, după cum ne mărturisește.
„Copiii îți scot la suprafață tot ce ai ascuns în tine, îți apasă toate butoanele. A fost mult de muncă cu mine, o etapă a schimbării. În primul an a fost despre speranță, apoi mi-am dat seama că pot să schimb lucrurile, dar nu așa cum îmi imaginam. Îmi doream să ajung cât mai aproape de viziunea organizației, dar începeam să mă bucur chiar și de micile progrese. Îmi spusesem că, dacă voi reuși să schimb măcar unui copil perspectiva, eu o să fiu mulțumită. În zilele bune, îmi dau seama că am ajuns la mai mult de un copil. Nu e ușor, dar merită fiecare clipă investită”.
În perioda școlii online, Andreea a încercat să îi țină pe toți elevii ei aproape de educație, însă lipsa deviceurilor a fost un obstacol pe care Andreea a reușit să îl depășească. Învățătoarea a vrut ca elevii care au terminat clasa a II-a să nu se mai confrunte cu acestă lipsă a tehnologiei și a cerut ajutorul cunoscuților să doneze tablete, laptopuri sau orice sumă oricât de mică pentru a putea cumpăra device-uri pentru copii. Au răspuns apelului nu doar prietenii, dar și companii și o asociație, astfel că s-au strâns peste 100 de device-uri pentru elevii din școală, dar și pentru cei din alte structuri ale școlii mari din Plătărești, județul Călărași.
„Cea mai mare dorință a mea este să îi ajut să înțeleagă cât de importantă este susținerea lor și încrederea că cei mici își pot construi un alt viitor”.