Ce profil căutăm?

Suntem în căutarea acelor oameni motivați de a-și aduce contribuția la transformarea societății prin implicarea în educație, începând cu transformarea din clasă, școală și comunitate, care caută semnificație în munca lor, au trăit sau au văzut inechitatea și vor să contribuie la reducerea sau eliminarea ei, care încă mai cred că se poate, acolo unde mulți nu văd șanse de reușită.

Mai mult decât atât, sunt cei care:

Criterii de eligibilitate

Sunt eligibili pentru programul Teach for Romania doar candidații care îndeplinesc TOATE criteriile următoare:

Care este parcursul unui participant în program?

Călătoria candidatului Teach for Romania
Recrutare
Selecție
Integrare în organizație
Susținere pentru integrarea în sistem
Pregătire inițială – Academia de Leadership și Pedagogie
Pregătire, susținere și consiliere continuă
Alumni

Călătoria candidatului Teach for Romania

Află mai multe detalii aici:

Recrutare

Înscrierea în program se face exclusiv online, prin completarea a două formulare. În funcție de runda de înscriere în care vrei să participi, te poți înscrie până pe 2 noiembrie 2020, 1 decembrie 2020, 18 ianuarie 202122 februarie 2021 sau 2 aprilie 2021.

Iată care sunt pașii pentru înscrierea online:

  1. Completezi formularul online de înregistrare a interesului (dureaza 5 minute)
  2. Completezi cel de-al doilea formular, primit pe e-mail (dureaza aprox. 30 minute). Te rugăm să îți verifici adresa de e-mail imediat după completarea primului formular, inclusiv căsuța SPAM. Dacă nu ai primit formularul, te rugăm să ne scrii la adresa recrutare@teachforromania.ro

Îți recomandăm să acorzi toată atenția necesară completării acestui formular. Pe parcursul completării, vei putea salva progresul și reveni asupra lui ulterior.

Selecție

Pentru fiecare candidat, procesul de selecție constă în 3 etape consecutive: 

  1. Evaluarea formularului de înscriere;
  2. Un interviu online;
  3. Un centru de evaluare online.

În prima etapă, echipa de selecție evaluează formularele primite și comunică răspunsul tuturor candidaților, indiferent care ar fi acesta, prin intermediul unui e-mail.  Dacă primești un răspuns pozitiv în această etapă, vei fi invitat(ă) să te programezi la un interviu online, de maximum 30 de minute. Vei putea alege data și ora care îți sunt convenabile, având câteva opțiuni puse la dispoziție. În urma interviului online, vei afla în scurt timp dacă ești selectat(ă) pentru ultima etapă de evaluare – centrul de evaluare. Odată ce ai trecut de interviul online, vei fi invitat(ă) să te programezi la un centru de evaluare online, ce va dura o zi întreagă, în timpul săptămânii de lucru. Nu organizăm centre de evaluare în weekend, însă și pentru această etapă vei putea alege din mai multe opțiuni o zi care îți este convenabilă. De asemenea, vei primi în avans, prin e-mail, agenda zilei, descrierea activităților și detalii referitor la cum trebuie să te pregătești pentru centrul de evaluare.  Centrul de evaluare constă în:

  • O simulare de lecție;
  • Un studiu de caz;
  • O activitate de grup;
  • O discuție individuală cu evaluatorii. 

Centrul de evaluare reprezintă ultima etapă de selecție. Dacă răspunsul este unul pozitiv, înseamnă că ești acceptat(ă) în program. În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție. În procesul de selecție nu comparăm candidații, ci evaluăm conform unui model intern de selecție, construit pe competențe și abilități. Competențele pe care le urmărim sunt:

  • capacitatea și dorința de a face o schimbare în societate, micro și macro sistemic, prin intermediul educației;
  • perseverența, adaptarea cu ușurință la schimbări / situații neprevăzute și capacitatea de a lucra în medii cu grad ridicat de incertitudine;
  • capacitatea de a influența, mobiliza și coordona oameni diferiți: elevi, profesori, actori din comunitate, actori din sistemul educațional și de a genera schimbare prin construirea de parteneriate eficiente;
  • capacitatea de a face schimbări la nivel personal, curiozitatea și dorința de autodepășire;
  • gândire critică, abilități de planificare strategică și de rezolvare a problemelor;
  • capacitatea de a comunica eficient în diferite situații, deschidere, empatie și un grad ridicat de toleranță.

Te rugăm să ții cont că procesele de recrutare și selecție, de la momentul înscrierii tale până în momentul acceptării în program, pot să dureze până la 3 luni. Angajamentul tău în program începe cu participarea la formarea inițială din perioada iulie-august 2021 și se continuă cu  activitatea la clasă, cu start în septembrie 2021.

Integrare în organizație

După participarea la probele de selecție și acceptarea în programul nostru, vom descoperi împreună organizația și cum vor arăta cei doi ani de program pentru tine. Până în luna iulie, când vom începe Academia de Leadership și Pedagogie, am pregătit pentru tine o serie de interacțiuni atât cu colegii tăi de generație, cât și cu profesori / alumni din alte generații sau echipa Teach for Romania. 1. Sesiuni online interactive pe diverse subiecte:

  • cunoașterea organizației;
  • cum se va desfășura programul și modul în care vei fi pregătit și susținut în Academia de Leadership și Pedagogie și în cei doi ani de program;
  • cum arată procesul de integrare în sistemul de învățământ românesc și cum vei fi ghidat în acest proces;
  • care vor fi rolurile și responsabilitățile tale de profesor în sistem și participant în program.

2. Vizite online la clasă, cât și discuții / proiecții despre provocările comunităților în care ne dorim să producem o schimbare; în măsura în care situația din țară va permite, vom încuraja și vizite în comunitățile vulnerabile Teach for Romania.

 

3. Discuții individuale pe diverse teme, cu persoane dedicate care vor fi alături de tine în această călătorie; 4. Diverse evenimente sau activități online cu colegii tăi, precum: seri de comunitate, oportunități de contribuție la nivel de organizație sau în comunitățile în care suntem prezenți, pentru crearea și consolidarea generației din care vei face parte.

Susținere pentru integrarea în sistem

Candidații susținuți de Teach for Romania se înscriu și susțin examenul de titularizare, respectiv testarea pentru candidații fără studii corespunzătoare disciplinei de predare, ca orice altă persoană care dorește să devină cadru didactic în sistemul public de învățământ.

Organizația nu are posturi rezervate, însă te susține în obținerea unui post.

De asemenea, facilităm înțelegerea Metodologiei Mobilității Personalului Didactic și aplicarea acesteia în funcție de  realitatea fiecărui candidat și te sprijinim în identificarea posturilor care răspund atât criteriilor Teach for Romania, cât și nevoilor tale.

Posturile pe care le vor ocupa candidații Teach for Romania vor fi cu precădere în zone peri-urbane şi rurale, care corespund cerințelor programului, conform hărții de mai jos. În mod excepțional, pentru anul școlar 2021-2022, vom fi prezenți și în București, doar cu cadre didactice calificate.

Pregătire inițială – Academia de Leadership și Pedagogie

În contextul pandemiei de COVID-19, Academia se va desfășura exclusiv online sau într-un format hibrid.

După perioada de integrare, vei începe Academia de Leadership și Pedagogie, un program de pregătire inițială care dezvoltă competențe de leadership prin intermediul unei experiențe didactice relevante în comunități vulnerabile.

Experiența prin care trec participanții ia forma unui program intens de 6 săptămâni de pregătire, ce cuprinde sute de ore de training-uri și workshop-uri, pe 3 direcții de învățare, ce vor fi dezvoltate ulterior de-a lungul celor 2 ani de program: autocunoaștere și dezvoltare personală (leading self)abordarea strategică a predării (leading learning) și construirea comunității de învățare și practică (leading change). Perioada teoretică este dublată de cea practică, prin care profesorii aduc în realitatea copiilor strategiile învățate.

Academia de Leadership și Pedagogie are loc în perioada iulie-august 2021 și este deschisă numai participanților acceptați în program. Programul este unul intens și necesită prezență zilnică pe parcursul celor 6 săptămâni.

Vezi raportul Academiei din 2020

Pregătire, susținere și consiliere continuă

Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confrunta cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație.

Impactul vizat în primul an este la clasă, în anul 2 în școală și în comunitate, iar mai apoi sistemic, prin contribuția lor la viziunea organizației din rolul de alumni.

Programul nostru de formare și sprijin are impact vizibil, generând progres asumat atât la nivelul participanților, cât și la nivelul elevilor, direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv cel funcțional), abandon școlarîmbunătățirea abilităților socio-emoționale.

Formarea cadrelor didactice susținute prin programul Teach for Romania se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținerea lor continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori. Fiecare participant are alocat un tutor pe parcursul celor 2 ani, care îl ajută să planifice, implementeze și îmbunătățească activitățile de predare la clasă, prin asistare periodică la ore și feedback constant.

De altfel, prin natura contractului de sponsorizare cu Teach for Romania, participantului îi revin și anumite obligații, ce se adaugă atribuțiilor pe care le are la școală, conform fișei sale de post, dar care trebuie privite ca venind în sprijinul său, tocmai pentru a-i îmbunătăți calitatea actului educativ și a veni ca ajutor în acțiunile pe care le va desfășura în școală și în comunitate. Așadar, pentru a beneficia de această susținere, așa cum a fost descrisă mai sus, participantul se angajează:

  • să fie prezent la evenimentele și activitățile de formare care au loc în weekend, de-a lungul celor doi ani de program;
  • să țină cont de toate instrumentele, metodele și planificările specifice, pentru a ajunge la dezvoltarea unor abilități, comportamente și atitudini de bază la elevi;
  • să răspundă la nevoile reale ale copilului prin implicare la clasă, în școală și în comunitate;
  • să măsoare impactul pe care munca sa o are (prin diverse monitorizări și evaluări) și să comunice acest lucru către diverși actori care sprijină programul și către partenerii organizației.

Alumni

După cei doi ani de implicare la catedră, într-o comunitate vulnerabilă, vei înțelege provocările și nevoile elevilor din astfel de comunități, vei avea atitudinea potrivită în fața provocărilor, vei fi dobândit competențe de leadership transferabile, necesare creării unui impact sistemic în educația din România și îți vei fi dezvoltat o rețea puternică de contacte, atât prin apartenența la comunitatea Teach for Romania, cât și la rețeaua Teach for All. Astfel, te vei alătura unei comunități ce în prezent numără 136 de alumni, absolvenți ai programului. Teach for Romania își propune dezvoltarea unei comunități de alumni puternice, interconectate, care să aibă inițiative comune și să colaboreze cu alți actori relevanți din peisajul educațional românesc. Ne dorim ca aceștia să-și continue activitatea într-una dintre următoarele direcții, prioritare pentru diminuarea inechității, pentru care dezvoltăm constant un cadru de sprijin: 1. Să contribuie la dezvoltarea elevilor și a școlilor din sistemul public, prin implicarea pe termen lung în managementul școlar; 2. Să devină formatori și mentori pentru alte cadre didactice și să îi ajute în dezvoltarea lor personală și profesională, pe teme de leadership și pedagogie; 3. Să dezvolte instituții publice, partide și să influențeze politicile cu impact sistemic în creșterea calității și echității în educație; 4. Să devină inovatori sociali sau manageri educaționali prin implementarea de inițiative de antreprenoriat social, proiecte, structuri sau ONG-uri cu impact în comunitate și în societate; 5. Să crească vizibilitatea în mass media, în ceea ce privește statutul profesorilor, importanța educației, bunele practici și provocările din comunități.

Susținerea și impactul alumnilor

Ce și unde vei preda?

Poți fi educator, învățător sau profesor în programul nostru, indiferent de specializare, studii absolvite și modul psihopedagogic, acestea nefiind criterii eliminatorii de selecție. De asemenea, vei preda în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial, în funcție de nevoile școlilor din comunitățile cu care lucrăm, cât și de preferințele și disponibilitatea ta de integrare în sistem.

În anul școlar 2020-2021, 90 de cadre didactice, participanți în programul nostru, predau în 82 de școli, din 21 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 136 de alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 14 000 de copii.

Ai în continuare întrebări? Găsește-ți răspunsurile în secțiunea Întrebări Frecvente!

ÎNTREBĂRI PUSE FRECVENT