Ce este Academia de Leadership și Formare în educație și ce abilități dezvoltăm anul acesta?

Academia de Leadership și Formare în educație este un bootcamp compact de 5 săptămâni, de învățare accelerată în care așezăm fundația pentru cariera didactică.

 

Pregătirea oferită în Academie este doar startul unei experiențe de învățare menite să-i ajute pe cei din comunitatea Teach să schimbe traseul de viață al copiilor din comunități vulnerabile și să contribuie astfel la schimbarea sistemică de care e nevoie.

 

În Academie descoperim că învățarea este produsul leadershipului colectiv și că învățarea autentică, de tip transformațional, se întâmplă doar atunci când privim copilul ca întreg și îl implicăm în proces. 

 

Învățăm, alături de elevi și părinți, cum să dezvoltăm conștient în clasă o cultură a reușitei, în măsură să ofere siguranță și apartenență, cum să ne construim obiective și ne ținem de ele, cum să ne monitorizăm progresul și să celebrăm micile victorii, cum să readucem în sala de clasă curiozitatea, respectând felul în care creierul învață și dând timp și resurse pentru explorare, testare/practicare, toate acestea fiind elemente integrate care șlefuiesc cariera didactică. 

Refresh pentru profesori, restart pentru societate

Urmărim formarea unei noi serii de profesori capabili să gestioneze intervenții educaționale sustenabile în medii vulnerabile. În acest sens ne propunem dezvoltarea următoarele competențe: 

  • Leadership personal: autocunoaștere; reflecție; autodepășire 
  • Învățare strategică: cultura reușitei, planificare, evaluare, gestionarea experienței de învățare 
  • Leadership: inițiativă; influență pozitivă; gândire strategică 
  • Construire de relații: colaborare; incluziune; comunicare asertivă/nonviolentă 

Profesorul transformațional care generează schimbări sustenabile este un profesor care învață, iar noi ne propunem să conturăm o comunitate închegată, bazată pe încredere, în care participanții cer și oferă ajutorul, construiesc soluții împreună și se susțin reciproc.  

Când și unde are loc?

1 iulie – 4 august 2024

În format hibrid: Online și în format fizic la Școlile Gimnaziale din Cleja și Răcăciuni, județul Bacău.

Ce este Academia Copiilor?

Academia Copiilor este un laborator de învățare experiențială atât pentru elevi, cât și pentru profesori. 

 

1. Project-based learning, pentru copii

Alături de viitorii profesori susținuți de Teach for Romania, copiii din Udești, județul Suceava, vor explora realitatea cu ajutorul științei, vor căuta răspuns la întrebări relevante, vor lucra colaborativ, vor lua decizii, vor folosi resurse digitale, vor prezenta un produs/rezultat al investigației lor asupra căruia vor primi feedback.

 

În plus, ne dorim ca elevii să se dezvolte din toate punctele din vedere, cognitiv, emoțional, social și să trăiască în armonie cu natura. Educația pentru mediu trebuie să devină o prioritate pentru generațiile care se formează acum și care vor trăi în această lume schimbată.

 
Mai mult decât a le livra informații și a-i trata ca receptori pasivi de bune practici în ecologie, elevii de astăzi au nevoie de contexte în care să devină lideri activi ai schimbării și să li se dezvolte competențe prin care ei să se implice în dezvoltarea sustenabilă a comunităților din care fac parte. Pe scurt, avem nevoie de viitori adulți responsabili care să acționeze pentru schimbare.
 

2. Practică pedagogică relevantă pentru viitorii profesori

 

Pentru profesori va fi o perioadă de consolidare a pregătirii lor didactice.  Ei se vor afla în situația de a facilita învățare pentru elevii lor (dintr-o micro comunitate), de a asista la activități didactice demonstrative, de a participa la activități didactice (microteaching), cu sprijin mentoral și feedback. Vor avea acces la coaching adaptativ, la modele de bună practică și la resurse adecvate nevoilor curente, alături de sesiuni de feedback recurent și evaluare 360 din partea mentorilor și a tutorilor.

 

 3. Practică de mentorat pentru alumni și participanți în anul al doilea din programul Teach for Romania

 

Pentru alumni și profesorii Teach în anul II de stagiu va fi o perioadă în care vor lua parte la sesiuni de inițiere în abilități de facilitare și de mentorat, sesiuni de practică supervizată de tutorii coordonatori, activități demonstrative, co-teaching. Ei vor acorda sprijin în planificarea pentru debutanți, sprijin mentoral în gestionarea învățării, sprijin în crearea unui spațiu de învățare și inclusiv a unei culturi a reușitei în sala de clasă.

Trainerii Academiei

Previous slide
Next slide

Mentorii Academiei

Previous slide
Next slide

Partenerii Strategici ai Academiei

Parteneri Instituționali

Parteneri educaționali

Parteneri și Sponsori