„Programul acesta chiar asta înseamnă: a crește frumos împreună – elevi, profesori debutanți, mentori, tutori, traineri- în comunitatea NEST, prin a primi și a dărui în folosul învățării fiecăruia și tuturor, deopotrivă; fără competiție, fără teama de a fi judecat, fără prejudecăți, fără etichete; cu încredere, deschidere și onestitate!” (Corina Atofanei, mentor în programul NEST).
La finalul primului an de activitate din cadrul NEST (Novice Educator Support and Training) ne uităm retrospectiv la cum a fost acest prim an, pentru mentori și pentru cadrele didactice debutante.
Le-am rugat pe Atofanei Corina, mentor și pe Grigore Andreea, profesor debutant din echipa Corinei, să ne răspundă pe scurt la cinci întrebări, care au urmărit parcursul lor în program, încă de la început.
Împărtășim cu tine răspunsurile lor, cu speranța că vei regăsi în ele răspunsuri, soluții pentru propriile tale întrebări sau neliniști, de la catedră. Iar dacă te afli în situația de a avea un coleg, cadru didactic debutant, care crezi că ar putea fi ajutat de NEST, ne-am bucura să împărtășești cu el acest scurt interviu.
Cărei nevoi credeți că răspunde acest proiect?
Corina Atofanei (mentor): „Debutul, în orice carieră, poate fi stresant, din motive ușor de înțeles. Cu atât mai mult, în învățământul preuniversitar, debutanții au nevoie de sprijin pentru a compensa nivelul salarizării, al pregătirii inițiale în domeniul psihopedagogic și al practicii de specialitate, hățișul legislativ, dificultatea relațiilor interpersonale din mediul educațional, diversitatea de opinii, strategii și practici acceptate/neacceptate etc. În acest context lipsit de coerență și predictibilitate te poți simți pierdut și riscul de a renunța e mare. Tocmai de aceea, programul de mentorat răspunde acestor nevoi reale de a acorda sprijin și suport profesorilor debutanți, de a-i ajuta să se adapteze și să crească, profesional și uman, prin valorizarea mai eficientă a resurselor personale interne și a resurselor din comunitate, în beneficiul elevilor, al fiecărui elev.” Andreea Grigore (cadru didactic debutant): „Acest proiect mă ajută foarte mult să îmi înțeleg elevii, să îi pot ajuta în orice situație și, mai ales, să înțeleg care este cel mai potrivit mod de a-mi face meseria.”
Care a fost motivația dumneavoastră pentru a intra în acest proiect?
Andreea Grigore (cadru didactic debutant): „Am ales să particip la acest proiect deoarece îmi iubesc meseria, iubesc copiii și vreau să devin cea mai bună în acest domeniu. Consider că meseria de profesor îți dă posibilitatea să înveți mereu lucruri noi, să te dezvolți atât personal cât și intelectual și prin acest program îmi pot dezvolta creativitatea din ce în ce mai mult.” Corina Atofanei (mentor): „Am aplicat pentru acest proiect din dorința de a învăța și din dorința de a împărtăși cele știute deja, în egală măsură. Am 25 de ani de experiență didactică și am avut privilegiul de a mă intersecta, în contexte educaționale, cu persoane minunate, modele de profesionalism și caracter, datorită cărora m-am dezvoltat mult, atât profesional, cât și în plan personal. Am primit cu generozitate și mi se pare normal să ofer și eu, celorlalți, din ceea ce știu, fac sau sunt…Educația înseamnă, printre altele, și „ Învață și dă mai departe!”, iar eu am fost convinsă că în cadrul proiectului NEST voi putea aplica acest principiu, deoarece cunoșteam deja, din mass-media, beneficiile aduse de organizația Teach for Romania pentru copiii din zonele defavorizate, prin investiția în formarea profesorilor.”
Ne puteți descrie relația dintre dumneavoastră, ca și cadru didactic debutant și profesorul mentor, alături de care ați lucrat în proiect?
Andreea Grigore (cadru didactic debutant): „Cu siguranță mentorul are un rol foarte important în acest proiect. Doamna profesor, mentorul meu, a fost persoana cea mai potrivită. Felul în care a discutat cu mine, felul în care m-a ascultat, m-a ajutat foarte mult să mă deschid și să realizez ceea ce fac bine și ceea ce mai am de învățat. M-a încurajat și a fost mereu alături de mine atunci când am avut nevoie. Iar faptul că a fost și profesoara mea în liceu denotă faptul că nu ar fi existat un mentor mai potrivit pentru mine. Am învățat și voi învăța foarte multe lucruri importante de la ea.”
Ne puteți descrie relația dintre dumneavoastră, ca și profesorul mentor, alături de cadrul didactic debutant cu care ați lucrat în proiect?
Corina Atofanei (mentor): „Relația mea cu profesorii debutanți a fost una absolut normală, așa cum ar trebui să fie toate relațiile colegiale în mediul educațional. Ea s-a bazat pe respect reciproc, încredere, deschidere și dorință de învățare de ambele părți. Și, recunosc, am multă admirație pentru colegii aceștia tineri care reușesc să facă față unor provocări deloc ușoare și care aleg, dintre opțiuni, calea cea bună, calea corectă, chiar dacă aceasta nu este calea ușoară, iar când profesorul debutant este și fosta mea elevă, de care sunt atât de mândră, cu siguranță, relația este una specială, de suflet.”
Care credeți că sunt cele mai mari provocări pentru un profesor debutant?
Andreea Grigore (cadru didactic debutant): „Cea mai mare provocare pentru un profesor debutant apare atunci când trebuie să înțelegi fiecare elev în parte, să știi să comunici cu fiecare într-un mod diferit, în așa fel încât să aibă încredere în tine pentru a se putea deschide. Felul în care comunicăm și ne apropiem de elevii noștri reprezintă cea mai mare provocare pentru mine. Este important ca elevii să te iubească pe tine mai întâi și apoi să iubească și materia pe care o predai.” Corina Atofanei (mentor): „Pentru profesorul debutant, cred că o provocare a fost, la început, să fie asistat la oră și să nu primească sfaturi directe pentru remedierea unor aspecte, ci dimpotrivă, să fie direcționat cu precădere spre aspectele pozitive, spre valorizarea punctelor forte ale elevilor și ale sale, personale. Procesul de autoreflecție, de autodescoperire a fost o provocare pentru debutant (și pentru mentor deopotrivă), care necesită deschidere, onestitate, acceptare, chiar frustrări. Nu este simplu, dar, practicat constant și cu sprijin bine ghidat, conduce la dezvoltare vizibilă.”
Cum credeți că s-a schimbat parcursul profesorului debutant ca urmare a sprijinului din partea profesorului mentor?
Andreea Grigore (cadru didactic debutant): „Personal, am învățat cum să comunic cu elevii, cum să îmi fac materia mai plăcută, cum să fac față multor situații. La fiecare întâlnire am învățat câte ceva nou și de fiecare dată am aplicat tot ceea ce am învățat.” Corina Atofanei (mentor): „Alături de un profesor mentor, debutantul și-a conștientizat punctele forte, a învățat să le valorifice mai bine, dobândind mai multă încredere în el însuși, mai mult curaj. El devine mai creativ, privește cu mai mult optimism spre viitor. Și, cu siguranță, transmite din toate acestea și elevilor lui, în activitățile didactice cotidiene. Pentru mine, programul acesta chiar asta înseamnă: a crește frumos împreună – elevi, profesori debutanți, mentori, tutori, traineri- în comunitatea NEST, prin a primi și a dărui în folosul învățării fiecăruia și tuturor, deopotrivă; fără competiție, fără teama de a fi judecat, fără prejudecăți, fără etichete; cu încredere, deschidere și onestitate. Sunt recunoscătoare pentru această experiență, pentru oamenii întâlniți în programul NEST!”
Până pe 29 iulie avem deschise înscrierile în programul gratuit de formare pentru profesori debutanți din mediul rural, din județele Alba, Dâmbovița și Olt. Pentru înscrieri află mai multe detalii aici. Acest program pilot de mentorare a cadrelor didactice debutante face parte din proiectul NEST, un proiect internațional finanțat prin programul Erasmus+, sub prioritatea 3 “Sprijin pentru reforma politicilor publice”.
Acest proiect este derulat în consorțiu, prin colaborarea a 16 organizații partenere din 5 State Membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Spania, Bulgaria și România) și are ca scop pregătirea profesorilor debutanți din mediile vulnerabile pentru cariera de profesor.
În România, proiectul NEST este derulat în parteneriat de Teach for Romania și Ministerul Educației, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. #NESTErasmusPlus #TeachForRomania