un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Țin minte că prin clasa I, jumătate din colegii mei voiau să se facă învățători sau profesori. Era, alături de medic sau inginer, una dintre cele mai atrăgătoare meserii. Probabil că aveam în față exemplul învățătoarei și probabil ne doream la rândul nostru ca 20 de copii să ne asculte și să fie impresionați de lucrurile pe care le prezentam. Bineînțeles, rata de colegi care s-au făcut profesori e zero acum. La Teach for Romania, cumva aceste visuri din copilărie revin la viață și an de an, zeci de oameni cu meserii de tot felul renunță pentru 2 ani la acestea și devin profesori, educatori sau învățători susținuți de Teach for Romania. Chiar acum, suntem în proces de recrutare pentru următoarea generație de profesori, care din toamna lui 2022 vor merge la catedră.
Episodul de astăzi este despre oamenii care vor să treacă prin această schimbare și să încerce, timp de 2 ani, să facă un pic mai bună, educația din România. Cunoaștem 2 învățători care până nu demult lucrau în IT și în teatru. Astăzi, ei sunt doamna învățătoare și domnul învățător la două școli din județul Ilfov.
Valentina – newsletterul care a făcut-o învățătoare
Am fost recent la Școala nr.1 din Cernica, acolo unde Valentina Govoreanu este învățătoare la clasa a III-a. Dar la ora la care am nimerit, rolul de „doamna” a fost predat Sofiei care i-a învățat pe colegii săi cum să construiască din hârtie, un brad colorat de Crăciun. Valentina știe cum să facă din fiecare oră un moment special. Se trezește la 5, pregătește minuțios fiecare oră, apoi se suie în mașină și pleacă spre școală. Odată cu intrarea în Teach, ea a învățat și să conducă.
Ca background, Valentina e absolventă de Politehnică, cu o experiență de peste 10 ani în IT. Dintotdeauna i-a plăcut să predea. Își amintește de perioada în care era formator pe pachetul Office, dar și de când eram mică și îi explica colegului de bancă matematica și primea la schimb biscuiți. La un moment dat, după un burn out, Valentina a simțit că vrea să facă altceva. Nu vedea deloc impactul muncii sale. Un newsletter i-a schimbat la un moment dat viața. A citit povestea lui Andrei, un alt fost corporatist convertit în profesor Teach și a decis că asta trebuie să facă.
Valentina a aplicat online și s-a înscris în procesul de recrutare Teach for Romania. E destul de mare trecerea de la un job bine plătit într-o corporație la un rol de învățătoare, dar toate feedback-urile celor din jur au fost pozitive. Toată lumea i-a spus că jobul de profesor i se potrivește mănușă. Acum colegii simt lipsa Valentinei și a abilităților sale excelente de comunicator.
Sunt multe de povestit despre activitatea Valentinei. Atenția ei se îndreaptă către fiecare copil din clasă, îi ajută individual, în funcție de nevoi și pe lângă face tot felul de activități în școală și comunitate. După întâlnirea noastră, a fugit la întâlnirea săptămânală de educație remedială pentru copiii care încă nu știu să scrie și să citească. „Dăcă simți că asta e momentul pentru o schimbare, fă-o!”. Valentina recunoaște că nu e ușor deloc, dar niciodată în noul drum nu s-a gândit să renunțe. Progresul cu copiii nu e deloc liniar, dar surprizele apar când nici nu te aștepți.
Cristian, un actor „în recuperare”
A doua poveste de astăzi ne duce la Școala Gimnazială nr. 1 din 1 Decembrie, județul Ilfov, acolo unde îl cunoaștem pe Cristian Gheorghe. Cristi a fost actor, iar acum 2 ani și-a dorit să schimbe scena cu catedra. E deja în al doilea an de Teach for Romania și chiar dacă acum lucrurile merg foarte bine, își amintește cât de provocator a fost începutul lui, nu în rolul de învățător, ci ca învățător pe bune.
A început să predea în pandemie și, dincolo emoția primelor zile, prima reacție a părinților nu a fost una bună deloc. „Părinții au fost foarte speriați. Sunt bărbat, actor și n-am nici copii.” A trebuit să construiască, că câștige încrederea elevilor și a părinților și să își asume în totalitate meseria de învățător.
Între timp, părinții au prins încredere și îl îndrăgesc pe Cristi. Iar noua poziție de învățător l-a făcut pe Cristian să își schimbe complet viața. S-a mutat recent în comună, să fie la firul ierbii, se implică în viața comunității, iar cu elevii construiește proiecte care să îi pregătească pentru viață. Chiar acum lucrează împreună la o carte cu povești de Crăciun, iar anul trecut au avut proiect de educație financiară, în care au învățat, dar au și ajutat în construcția casei aparținând unui elev de-al Valentinei, din povestea anterioară. Cristi crede că nu faci un program ca Teach for Romania dacă nu îți asumi 100%.
Până pe 3 ianuarie te poți înscrie în procesul de recrutare Teach for Romania. Căutăm acei oameni cu o motivație puternică, cu sau fără experiență anterioară de predare, care își doresc să producă o schimbare profundă în sistemul de educație din România. Căutăm oameni cu potențial de leadership și abilități de a-i inspira pe cei din jur, care își doresc să ajungă la fiecare copil, indiferent de locul în care locuiește, ca să îi ofere o șansă la o viață mai bună prin acces la educație de calitate. Detalii aici.