un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Povești din Academia de Leadership și Pedagogie
Ca în fiecare an, la Teach for Romania, vara e întotdeauna sezonul Academiei de Leadership și Pedagogie, adică momentul în care oamenii care cred că România se schimbă doar prin educație de calitate pentru toții copiii și învață să fie profesori. Anul acesta, pentru prima dată, Academia a avut loc în format hibrid: online pentru partea teoretică și față în față în două comunități Teach, adică la Școala Gimnazială nr. 5 Săcele, județul Brașov, și la Școala Gimnazială D. Sturdza Popești, structura Hărpășești, județul Iași.
Academia – locul de probat „papucii de profesor”
„Începi academia cu foarte multe întrebări și îndoieli: Sunt potrivit pentru asta? Reușesc să mă conectez cu copiii. Pe parcursul Academiei capeți încredere că e ceva ce poți să faci și îți aduce bucurie. Apoi descoperi că te simți bine în papuci de profesori și că asta e menirea ta.” e de părere Gabriela Dima, director regional Teach for Romania pentru Moldova.
Înainte de a ajunge la catedră, Teach for Romania se asigură că profesorii au competențe de leadership și de învățare strategică. Dincolo de noțiunile de a pregăti și prezenta o lecție, ei învață auto-cunoașterea, reflecția, reziliența, gândirea strategică, construirea culturii reușitei în sala de clasă și în cancelarie. Ei sunt pregătiți să acționeze strategic, la nivelul întregului eco-sistem al copilului.
Povești din comunitățile Academiei
În cele două comunități s-au spus tot felul de povești, am cunoscut colegi noi care și-au povestit experiența și tranformarea lor în academie, dar și elevi care au descoperit în Academia Copiilor că școala nu e doar despre manual și note. Călătoria unui om care vrea să fie profesor Teach for Romania începe undeva în toamnă. Chiar dacă are sau nu experiență anterioară de predare, el aplică și se înscrie într-un proces riguros de selecție și training, iar Academia este ultimul pas în devenirea lor ca dascăli. Apoi, încep să lucreze într-o școală din medii vulnerabile, timp de 2 ani.
După 20 de ani în sistemul bancar, Dana Iacob a vrut să facă o schimbare radicală, să facă ceva cu sens. A parcurs procesul, iar în academie am văzut-o plină de entuziasm, cu idei fresh și foarte aproape de copii. „De când eram copil, mi-am dorit să fiu învățătoare. Ai mei, fiind profesori, m-au direcționat către un liceu real și viața m-a adus să fiu broker, să lucrez în piața financiară. Foarte fain a fost, doar că am simțit că trebuie să fac ceva pentru sufletul meu”, spune Dana. Ea se gândea că n-are nicio șansă la Teach, dar etapele au parcurs firesc, mail după mail de confirmare. Procesul i-a dat aripi, iar în Academie, feedback-ul specialiștilor au ajutat-o să învețe să devină profesor. „M-am gândit că e mai mult pe ce transmiți copilului pe conținut, dar acum știu că totul pleacă de la emoții și de la starea ta de bine. M-am descoperit pe mine și mi-a plăcut mult.”
Profesorii cu ani de experiență vin la Teach
Mulți profesori susținuți de Teach for Romania au experiențe îndelungate de predare, dar Academia de Leadership și Pedagogie le aduce mereu lucruri noi. Așa a simțit și Elena Radu, profesor de limba si literatura romani cu 20 de ani de experiență la Școala Gimnazială nr. 136 din cartierul Ferentari din București. După ani de zile la catedră, în Ministerul Educației și chiar la Consiliul Europei, Academia i-a oferit o nouă perspectivă. „Dacă era cineva să se plângă ca Academia e grea, eu eram aia! În ciuda faptului că am multă experiență, sunt educată pe vremea comunismului. Niciodată nimeni nu m-a întrebat cum mă simt. Ce am învățat aici mi-a oferit o schimbare radicală.” Din această toamnă, Elena s-a întors la catedră cu planuri mari și cu un stil total diferit de predare. „Iau clasa a V-a. Vreau să începem să creștem împreună, cu metoda Teach!”.
Limba română, ca spectacol cu păpuși
„A fost fain! Am lucrat în echipă și am făcut teatru de păpuși”, e de părere unul dintre zecile de copii participanți în Academia Copiilor. Aici, profesorii au avut șansa să predea, pentru prima dată după metoda Teach, o lecție, într-o clasă dintr-o comunitate vulnerabilă. Ana Maria Bardan a renunțat acum mai bine 10 ani la jobul de profesor și după o carieră în corporație, a decis să se reîntoarcă. În Academie a predat la clasa a 3-a ora de limba română sub formă de teatru de improvizație cu copiii. „Am auzit de la o fată din Gârcini că a fost o dată în Brașov și a fost localitatea cea mai îndepărtată pe care a vizitat-o”. Atunci a decis să ofere copiilor o călătorie în jurul lumii pentru a învăța noțiuni de limba română. Au avut personaje și o mică scenă de teatru de păpuși, lucruri care i-au ajutat pe cei mici să treacă peste bariere și să fie autentici.
Sunt atât de multe povești de spus în academie, dar cu siguranță ne vom face timp să vi le spunem pe toate. Școala deja a început, anul acesta mai bogată cu 80 noi profesori susținuți de Teach for Romania. Timp de 2 ani, acești oameni minunați, care pentru unii viața s-a schimbat 180 de grade, vor munci zi de zi în cele mai provocatoare comunități din România pentru ca fiecare copil să aibă șansa la un viitor mai bun.