un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Drumuri și călătorii la Teach for Romania
Episodul vorbește despre drumuri și călătorii, despre drumurile pe care Teach for Romania merge în fiecare zi, drumurile noi pe care le deschide an de an, călătoriile tuturor elevilor din clasele cu profesori susținuți de Teach și călătoria profesorilor noștri. Câteodată sunt simple, directe și ajung repede la destinație, alteori sunt greoaie, cu gropi, multe mijloace de transport schimbate, dar mereu cu bucuria unei reușite.
Începem episodul uitându-ne la drumurile făcute de Teach for Romania în 2021. Sunt reușite care ne bucură și care ne fac să ajungem la misiunea noastră. 2021 a fost anul în care Teach for Romania a deschis primul birou regional, în Iași, cu un an mai devreme decât era planificat. Anul școlar a început cu 119 profesori, educatori și învățători, cu 29% mai mulți decât în anul anterior, iar Academia de Leadership și Pedagogie s-a desfășurat în premieră, simultan în 2 școli diferite: în Săcele, jud. Brașov și Hărpășești, jud. Iași.
Mai mult, 2021 a adus în fața voastră podcastul „Teach la fața locului”, un podcast care prezintă realitatea din teren a profesorilor susținuți de Teach for Romania și modul în care aceștia schimbă în fiecare zi viitorul României, elev cu elev.
Bucuria mea sunt realizările copiilor din clasa mea
Am început podcastul cu același personaj ca și anul trecut. Drumurile ne-au adus tot la Livia Mohîrţă, care predă matematică şi fizică la Şcoala gimnazială nr. 1 din comuna Cernica, judeţul Ilfov. Am surprins-o încurajându-și elevii, înainte de teza la limba română.
A venit în Teach ca să facă impact în comunitate și să își folosească experiența pe care o are. Era donator, dar a vrut să vadă la firul ierbii, cum arată schimbarea. Drumul Liviei a ajuns în învățământ după mai bine 10 ani de carieră în training ca psiholog şi psihoterapeut de dezvoltare personală și organizațională.
Ziua ei de muncă începe la 8 dimineața, după ce se întoarce de la alergat. Are nevoie de autoreglare, fiindcă școala o solicită foarte mult. „Fiecare copil e o poveste, trebuie să le acorzi atenție tuturor” e de părerea Livia. Își pregătește apoi planurile de lecții pentru ziua respectivă și găsește mereu varianta practice prin care să le explice elevilor fizica și matematica. După-amiază, ajunge acasă, schimbă păreri cu soțul ei, profesor universitar, iar apoi se întoarce la studiu pentru ziua următoare. Înainte de culcare, își sună propriii copii, plecați la studii în Anglia și Germania.
Cu siguranță e o importantă decizie de viață ca să te faci profesor Teach. Multe elemente din rutina ta zilnică sau din lucrurile pe care le știai despre tine, se schimbă. Pentru Livia, cele mai mari bucurii sunt legate de realizările copiilor de la clasă. E un om de familie, care își ia energia de acasă, se bucură de natură sau de pescarii care o salută în alergarea de dimineață. Are și momente de slăbiciune. Când nu mai poate, se oprește, face o pauză și apoi o ia de la capăt.
Teo Graur și naveta
De la anunțul pe care l-a văzut pe Facebook, călătoria lui Teodor în aventura Teach for Romania a fost una măreață, cum îi place să spună. Și-a descoperit pasiunea de a lucra cu copiii de la 16 ani și iată că astăzi el este învățător la Școala Hermeziu din județul Iași. A aflat unde va fi repartizat chiar în prima zi de școală. N-a avut prea mult timp de procesare.
Viața lui Teodor Graur, învățător susținut de Teach, este o aventură zilnică. A aflat în prima zi de școală unde va fi profesor. Era nerăbdător să înceapă așa că a acceptat. De acolo, au urmat 56 de km dus și 56 de km întors, în fiecare zi, fără mașină, de la Iași la Hermeziu, acolo unde predă la clasa pregătitoare. Se trezește pe la 5, gândindu-se foarte bine cu o seară înainte dacă va mânca micul dejun sau nu. Pleacă la 6 din casă, merge pe jos 10 minute până la autobuz, apoi schimbă cu tramvaiul, iar mai apoi se întâlnește cu un coleg cu mașina și merge până la o intersecție din Trifești. De acolo ajunge la școală cu autobuzul școlii.
L-am rugat să înregistreze fiecare mijloc de transport pe care îl folosește în naveta lui de aproape 2 ore pe sens. Poveștile despre naveta lui Teo spre școală sunt multe, dar ceea ce e fantastic, e faptul că nu a întârziat aproape niciodată. La întoarcere, urmează o nouă aventură.
În aventura lui de peste 2500/lună până la școală, Teo nu se lasă, chiar dacă, tuturor ne-ar fi foarte greu în pielea lui. S-a atașat foarte tare de copiii lui din clasa pregătitoare și e decis să nu îi lase. Pentru că a venit aici din pasiune și din dorința de a face o schimbare, indiferent de cât de lung e drumul.
Dacă poveștile acestor oameni te inspiră și vrei să te implici în educația copiilor din medii vulnerabile, hai și tu în călătoria Teach for Romania. Căutăm o nouă generație de lideri care, aleg să le fie aproape cel puțin 2 ani, din rolul de educator, învățător sau profesor inspirațional. Aplică pe teachforromania.org până pe 14 februarie.