Accesul la educație de calitate este un factor cheie în determinarea oportunităților viitoare ale copilului. Asigurarea faptului că acei copii vulnerabili au acces la școli bune și resurse educaționale le poate îmbunătăți semnificativ șansele în viață.
În timp ce provocările pentru copiii vulnerabili sunt semnificative și de natură diversă, eforturile concertate din partea partenerilor pot avea un impact pozitiv. Investițiile în educație, pentru a asigura un profesor de calitate, bine pregătit, care să le ofere șanse egale la viață, oportunități de viitor, sunt necesare.
Proiectul multi-anual ,,Opțiuni de viață prin educație pentru comunități vulnerabile” susținut de United Way România are ca scop oferirea educației de calitate pentru copiii din comunitățile vulnerabile, prin pregătirea profesorilor Teach, în mod constant, cu formare și mentorat, pentru a avea toate instrumentele necesare de predare într-un mod incluziv și atractiv pentru elevi.
În ultimul an, datorită susținerii și formării celor 10 cadre didactice, am reusit, alături de United Way România, să ajungem la peste 750 de elevi din comunitățile vulnerabile, impactând peste 250 de părinți mândri de progresul și performanțele școlare ale copiilor lor. Activitățile remediale, cluburile de lectură derulate cu rol de a sprijini dezvoltărea abilităților de citit, au adus împreună peste 400 de elevi dornici să progreseze.
Fiindcă e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cadrele didactice au stabilit o recurență în ceea ce privește comunicarea și implicarea părințiilor – fie prin ședințe, întâlniri 1:1, program de consiliere față în față ori la telefon, vizite în comunitate, unde au dus activități în care s-a vorbit despre relația părinte-elev/părinte-profesor, disciplinarea pozitivă, metode de a dezvolta competențe socio-emoționale atât la elevi, cât și la părinți ori tutori. Peste 300 de părinți au participat la activitățile de educație parentală, ceea ce aduce un impact semnificativ atât în relația cadru didactic-părinte, cât și în relația părinte-copil.
,,La începutul săptămânii, în cadrul Consiliere cu părinții, exista o întâlnire 1:1 cu părintele, în funcție de nevoi sau de situațiile apărute. De asemenea, există o activitate comuna părinte-copil, coordonată de cadrul didactic al clasei.” (Simona Moacă).
Descriere Teach for Romania:
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care, din 2014, recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori, educatori sau învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. Noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el. Patru principii ne ghidează activitatea: elevii ca lideri, profesorii ca învățăcei, comunitatea ca putere și activitatea noastră ca sistemică.
Despre United Way România:
United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.800 de donatori individuali, 47 de donatori majori și peste 100 de companii.