Este una din multele situații întâlnite în sălile școlilor din regiunea Moldovei, de unde familiile aleg să plece în alte țări din cauza provocărilor întâlnite acasă: situație materială precară, izolare georgrafică, marginalizare socială sau imposibilitatea de a asigura hrană adecvată pentru copii.
Florin este elevul Cristinei Bărbosu, profesoară de limba și literatura română din programul nostru.
Doamna a fost tare încântată de entuziasmul lui Florin de a participa activ la ore: deși nu toate cuvintele în limba română erau cunoscute lui, se ajuta mereu de un DEX pe care îl răsfoia cu respirația oprită până ajungea la acel cuvânt căutat. De cele mai multe ori identifica sensul cuvântului în limba română după asemănarea cu unele cuvinte din limba spaniolă.
Fiind încurajat de doamna profesoară, Florin parcurge această rutină, apoi îi învață și pe colegi cuvinte în spaniolă. Cu ajutorul Cristinei, s-a adaptat repede la energia clasei, iar colegii l-au apreciat pentru entuziasmul lui de a învăța. El a avut curajul, ca după compunerea unui rezumat în clasă, să fie cel care îl prezintă. Nu se sfia de greșeli, de cuvinte ce i se păreau greu de pronunțat sau de faptul că era privit: mereu își îndeplinea sarcina cum putea el mai bine.
Ca proiect de evaluare finală, pe grupe, au lucrat la o culegere de exerciții de română pentru colegii care vor fi în clasa a VI-a. Florin a lucrat la redactarea exercițiilor de dificultate medie. Această sarcină presupunea alegerea unor texte pe baza cărora să fie formulate cerințele, apoi formularea cerințelor. Exercițiile redactate ajungeau la corectat, sarcină îndeplinită de colegi.
Foarte implicat și dornic să învețe de la cei din jurul lui, Florin și-a îndeplinit fiecare sarcină, reușind, alături de colegii lui, să compună culegerea de exerciții pentru colegii ce vor fi în clasa a VI-a.
Poate că este un exemplu de răbdare și empatie sau poate curiozitate, însă astfel de întâmplări ne arată, încă o dată, că schimbarea în educație trebuie să pornească, realist, de la oamenii care sunt astăzi în sistem, în fața copiilor.
Indiferent de ciclul de învățământ sau de materia pe care o predau, profesorii Teach for Romania sunt antrenați să lucreze cu fiecare copil în parte să își dezvolte abilitățile de scris și citit.
Provocările sunt multe, de aceea, anul acesta am deschis primul birou regional la Iași, un pas nou și firesc pentru noi, pentru a înțelege mult mai bine contextul zonei și pentru a ne concentra eforturile în recrutarea și pregătirea și mai multor profesori model pentru copiii de aici.
Aducem împreună toți factorii importanți pentru ecosistemul copilului.
Nu suntem aici doar ca să Teach, suntem aici ca să schimbăm destine. Împreună.