Suntem în plin proces de înscrieri în programul postuniversitar „Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă” (LETS), dezvoltat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației împreună cu Teach for Romania, și am întrebat-o pe Maria Melente, absolventă în generația a doua a cursului, cum a fost experiența pentru ea și ce s-a schimbat în urma cursului. Maria ne-a povestit că a fost „o adevărată călătorie de descoperire și schimbare profundă” atât din punct de vedere profesional, cât și pe plan personal.
„Am descoperit curajul de a visa, de a inova și de a contribui activ la un sistem educațional echitabil, sustenabil și conectat la nevoile reale ale elevilor. LETS mi-a oferit instrumentele necesare și încrederea că pot aduce o schimbare autentică, iar această experiență m-a transformat atât profesional, cât și personal, în liderul pe care mi-am dorit dintotdeauna să devin.”
Maria, povestește-ne ce a fost pentru tine cel mai relevant în programul Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă?
Am plecat la drum în programul LETS cu niște file albe ce așteptau să fie scrise. Fără vreo miză concretă și conștientă de propriile mele privilegii, mă simțeam mai degrabă stingheră în căutarea unei idei care să promoveze echitatea în educație în comunitatea mea. Desigur, provocări există în orice mediu, indiferent de proveniență, dar mi se părea că problemele mele pălesc în contrast cu cele reale ale colegilor mei. Cu toată vulnerabilitatea de care pot va dovadă, mărturisesc că nu de puține ori, în prima parte a programului, m-am întrebat, în timp ce îmi făceam temele, „Ce caut eu, de fapt, în acest program?”
Apoi, la primul curs fizic din cadrul programului, au fuzionat în mintea mea două aha-uri care mi-au schimbat complet traiectoria.
Primul a fost o activitate de project management, în care am răspuns unor întrebări ce au trecut de granițele realului și m-au împins până în punctul în care aproape am strigat arhimedian, pe măsură ce redactam răspunsurile în sala mare de curs, Evrika!
Al doilea a fost reprezentat de o frază: Cel mai personal este cel mai sistemic.
Apoi, povestea mea în LETS a început cu adevărat. Cerneala a început să curgă pe paginile albe.
Relevante au fost, dincolo de toate achizițiile cognitive, de toate extraordinar de valoroasele instrumente primite, de comunitatea eclectică și diversă de la care am învățat cât de mare și frumos este peisajul nostru educațional, trei mari curajuri: curajul de a privi în sine prin lentile deopotrivă anevoioase și line; curajul de a te arunca în gol cu o idee care părea de nerealizat înainte de a primi imboldul comunității; curajul de a visa la o schimbare sistemică de la Unu către Toți.
Ce e diferit la tine față de felul în care vedeai lucrurile înainte de curs? Ce s-a schimbat la tine? Cum ai integrat în rolul tău cele învățate în program?
În viața mea, programul „Leadership educațional pentru transformare sustenabilă” (LETS) s-a sincronizat cu niște evenimente personale cu un mare impact asupra propriei creșteri. Un impact foarte puternic al acestor ciocniri a constat în modul în care mă autoproiectam în sala de clasă – am realizat cât de importante sunt relațiile, conectarea, autenticitatea față de elevi în detrimentul performanței, a detașării emoționale din temeri pe care încă nu mi le explic.
De asemenea, unul dintre cele mai puternice moduri în care am integrat ce am învățat a fost prin crearea proiectului IQbator. Iubitoare de tehnologie, știam de mult timp că, pentru a avea un impact durabil și semnificativ, trebuie să fac un pas dincolo de metodele tradiționale și să îmbrățișez inovația. Proiectul meu își propune să ofere profesorilor din mediul preuniversitar acces la resurse tehnologice și inteligență artificială, cu scopul de a combate inechitatea educațională din sălile de clasă. Cred, sincer și umil, că este modul meu de a aduce în educație ceea ce am învățat despre sustenabilitate, transformare și impact.
Scriind aceste rânduri, realizez că mă uit la parcursul meu cu o claritate pe care nu o aveam înainte. Programul LETS m-a ajutat să îmi găsesc un sens mai profund în ceea ce fac. A adus în viața mea profesională un sens al împlinirii care vine din a ști că ceea ce fac poate avea un impact real dacă am suficient curaj să mă îndrăgostesc de propriile mele idei și voințe precum Pygmalion de a sa Galatee.
Cui ai recomanda acest curs și de ce?
Recomand acest curs oricărui om care își dorește să inspire nu doar prin ceea ce este, ci și prin ceea ce face, și care simte că în el sălășluiește dorința de a schimba ceva în sistem și de a se conecta mai profund atât cu sine, cât și cu cei din jurul său.
Din punctul meu de vedere, programul este adresat celor care caută nu numai dezvoltare profesională (de care veți avea parte din plin!), ci și o călătorie introspectivă uluitoare pentru cei care își doresc să devină profesori și lideri mai buni, dar au nevoie de claritate, de inspirație și de o busolă multifațetată care să le arate direcția. LETS nu e doar despre dezvoltare profesională – este și despre reconectarea cu propriile valori, despre cultivarea unei comunități cu scopuri precise de a crea un viitor mai fecund pentru copiii noștri, despre crearea unui mediu educațional în care fiecare elev, indiferent de proveniență, se simte văzut, apreciat și sprijinit. În final, nu e doar un curs – este o călătorie de transformare personală și profesională, care te învață să devii liderul educațional de care ai avut întotdeauna nevoie.
***
Cunoști pe cineva care își dorește să facă parte dintr-o comunitate de învățare – unde primește resurse educaționale pentru provocările din școală sau din comunitatea în care lucrează, co-creează și pilotează soluții concrete de schimbare în organizația în care lucrează, învață de la lideri educaționali cum să adreseze nevoile și gândește planuri de transformare sustenabilă, primește feedback într-un cadru de creștere și învățare colaborativă – recomandă-i să se înscrie la cursul postuniversitar „Leadership educațional pentru transformare sustenabilă”!
Sau dacă îți dorești chiar tu să faci parte din comunitatea LETS, haide, înscrie-te până pe 15 noiembrie!
Mai multe detalii legate de dosarul de înscriere, module de învățare și profesori, aici.
Cursul postuniversitar „Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă” a fost construit pentru liderii din educație care continuă să învețe la rândul lor și aduce laolaltă expertiza academică a partenerilor noștri de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea din București și experiența practică a Teach for Romania de lucru cu peste 400 de școli publice în ultimii 11 ani.