Amaliei i-a venit ideea unei grădinițe de vară după ce și-a vizitat acasă preșcolarii. Educatoarea a vrut să cunoască mediul în care cresc și să creeze un parteneriat cu părinții pentru a le înțelege nevoile și a-și flexibiliza metoda de predare în funcție de mediul din care provine fiecare dintre cei 16 copii din grupa la care predă.
„La grădiniță pentru ca lucrurile să meargă în direcția bună, trebuie neapărat să formăm triunghiul părinte-cadru didactic-copil și fiecare dintre noi să se implice acolo unde este nevoie”, spune Amalia care încearcă de doi ani să creeze un mediu în care fiecare copil se simte înțeles, încurajat și susținut în dezvoltarea sa. Rezultatele preșcolarilor și căldura cu care o înconjoară comunitatea din sat sunt garanția calității muncii depuse de Amalia care încurajează fiecare copil să fie autonom pentru a-i deschide mai ușor ușile în viață.
Povestește-ne câteva lucruri generale despre tine, cine ești, unde predai, ce predai, clasa.
Sunt absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării în cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și a unui program de masterat Tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia tot în cadrul aceleiași facultăți. Însă, din dragostea pentru lucrul cu copiii am decis să urmez un al doilea program de licență pe care l-am și finalizat anul trecut, anume Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, în cadrul Universității din Oradea.
Sunt profesor pentru învățământul preșcolar într-o grădiniță dintr-o comunitate tare frumoasă cu oameni care mă tratează cu zâmbetul pe buze mereu. Predau la Grădinița cu program normal, Horpaz, o structură a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Anghel” Cornești, unde mă ocup de grupa mixtă, alcătuită din 16 prichindei. Pot spune că visul meu a devenit realitate când am ajuns în această grădiniță, plină de emoție la întâlnirea cu copiii. Mă simt binecuvântată și în același timp bucuroasă că pot să le ofer copiilor o bază solidă pentru începutul lor în învățământul primar.
Care e relația ta cu preșcolarii și comunitatea?
Relația mea cu copiii și comunitatea este una caldă și empatică. Încerc să creez un mediu în care fiecare copil se simte înțeles, încurajat și susținut în dezvoltarea sa. Tind să cred că am o conexiune specială cu grupa mea, căci dincolo de omul de la catedră, îmi place să spun că sunt „mama” lor pentru câteva ore pe zi. Cu comunitatea am o relație minunată, încerc pe cât posibil să organizez activități unde să fie implicați în mod direct și oamenii din sat. Cât despre raportul cu părinții pot spune că este unul bun, căci suntem prieteni înainte de toate și facem front comun pentru binele copilului. La grădiniță, pentru ca lucrurile să meargă în direcția bună, trebuie neapărat să formăm triunghiul părinte-cadru didactic-copil și fiecare dintre noi să se implice acolo unde este nevoie.
Cum e anul acesta versus anul trecut de program?
Anul acesta a fost mai dinamic din punct de vedere al adaptării la schimbări și al flexibilității în predare. Comparativ cu anul trecut, unde pășeam cu o oarecare teamă și reținere de necunoscut. Mergând într-o grădiniță nouă, având o oarecare frică de a greși, de a nu face lucrurile bine, anul trecut a fost un an greu pentru mine. Însă, doamna Director, Mihaela Roibu, a avut încredere în mine încă de când am pășit în această grădiniță și m-a ajutat și susținut necondiționat, iar pe această cale îi mulțumesc tare mult. Am primit sprijinul comunității minunate Teach for Romania și am reușit să-mi înving toate temerile și să inițiez în grădiniță activități care nu au mai fost desfășurate în trecut.
Am reușit să aduc comunitatea mai aproape de grădiniță, am mers la fiecare copil de la grupa mea acasă să îi cunosc povestea și să văd mediul în care trăiește și ce nevoi are. Am implicat părinții în multe activități de-a lungul anului, precum și biserica din sat, unde părintele Adrian este un om deosebit cu dragoste și apreciere față de semeni.
Am adus aproape de noi oameni minunați din cadrul Asociației Anima Mia, care mereu au venit cu brațele pline de daruri la copiii noștri, le-au ascultat poveștile și au furat zâmbete de pe fețele acestora. Acum, sunt mult mai încrezătoare în mine, în capacitatea mea de a face lucrurile la un nivel cât mai înalt. Îmi doresc ca fiecare copil să aibă parte de o educație care îi colorează frumos traiectoria spre un viitor de succes.
Unde simți că au fost micile sau marile victorii din clasă?
Victoriile din grupă au fost atât micile reușite zilnice, cum ar fi învățarea unui cuvânt nou cât și momentele mai mari de la grupă cele legate de cultura reușitei. Am reușit să construiesc o relație de calitate profesor-preșcolar pentru a asigura o educație relevantă și de durată.
Am implementat cu succes rutinele și tranzițiile la grupa mea, care au contribuit la menţinerea unui climat sănătos, armonios în sala de grupă, a tonusului copiilor şi a eficienţei parcursului învăţării. Am încurajat fiecare copil în parte să devină autonom, căci îl va ajuta să se integreze mai bine în noile medii în care va intra precum școala primară, gimnaziul și ulterior liceul. Este foarte important ca el să își cunoască drepturile și să nu accepte ca altcineva să i le încalce.
Povestește-ne mai multe despre proiectul de final de an.
Proiectul „Grădinița de vară” este o inițiativă care oferă copiilor oportunitatea de a continua să învețe și să se dezvolte și în timpul vacanței de vară. Debutul acestei inițiative a fost anul trecut, când mi-am dorit să aduc ceva nou grădiniței și să îi aduc pe copii vara la grădiniță. Însă, anul trecut fără un suport financiar, nu am putut face foarte multe lucruri. Anul acesta, este puțin mai diferit, căci financiar voi putea implementa acest proiect cu succes, asta datorită micrograntului oferit de Pepco România.
Scopul proiectului este să ofere un mediu stimulativ și educativ, în care copiii să se bucure de activități recreative, să își dezvolte abilitățile și să își păstreze interesul pentru învățare pe cele două direcții de impact: literație și numerație. Pentru implementarea literației și numerației la preșcolari în cadrul acestui proiect, voi utiliza o abordare interactivă, jocuri educaționale adaptate vârstei și nivelului de dezvoltare al fiecărui copil. Activitățile vor include povești, cântece, jocuri de rol, precum și activități practice care să îi ajute pe copii să își dezvolte abilitățile de citire, scriere și calcul într-un mod plăcut și accesibil, stimulând interesul copiilor pe cele două direcții de impact vizate. Cu bucurie, toți colegii din grădiniță se vor alătura acestui proiect drag sufletului meu și îl vom desfășura împreună în timpul vacanței pe o perioadă de două săptămâni.
Am văzut că ați avut o activitate și la poștă, ce-ați făcut mai exact?
Am încercat să duc învățarea la preșcolari dincolo de porțile grădiniței. Să ieșim și să explorăm tot ceea ce ne înconjoară. O activitate care le-a plăcut și li s-a părut interesantă copiilor foarte mult a fost ieșirea la Oficiul Poștal din sat. Copiii au „scris” prin desene și cu literele pe care le-am învățat scrisori celor dragi și le-au lăsat la domnul poștaș. Au pus timbru, au învățat cine este expeditorul și cine este destinatarul și multe alte lucruri. Consider că, scrierea unei scrisori prin imagini poate contribui semnificativ la dezvoltarea literației la preșcolari. În acest sens, dezvoltarea vocabularului: Imaginile pot introduce și consolida cuvinte noi. Copiii asociază cuvintele cu imagini vizuale, ceea ce le facilitează învățarea și reținerea. Îmbunătățirea înțelegerii: Asocierile dintre imagini și cuvinte ajută la înțelegerea sensului cuvintelor și a contextului în care acestea sunt folosite. Dezvoltarea abilităților motorii: Desenatul și scrisul necesită coordonare mână-ochi, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine. Învățarea secvențialității: Crearea unei scrisori prin imagini îi învață pe copii să organizeze informațiile într-o ordine logică. Prin utilizarea imaginilor, preșcolarii pot dezvolta o bază solidă pentru abilitățile de citire și scriere viitoare, într-un mod distractiv și accesibil.
Cum au reacționat copiii la vestea „Grădiniței de vară”?
Copiii sunt încântați și entuziasmați să afle că vor participa la „Grădinița de vară”. Pentru mulți dintre ei, aceasta înseamnă ocazia de a petrece timp într-un mediu plin de activități interesante și distractive, alături de prieteni și sub îndrumarea unor cadre didactice pregătite să îi susțină în învățare și dezvoltare. Prin ochii acestora, participarea la grădinița de vară este privită ca o experiență pozitivă și plină de aventură.
Dă-ne exemplu povestea unui copil care a avut îmbunătățiri pe literație.
Un exemplu, ar putea fi Andrei, un copil care manifesta la începutul anului dezinteres pentru lectură și care avea deprinderi deficitare de ascultare și înțelegere a unui text. Așa că, am încercat să-i creez oportunități prin care Andrei să poată dobândească și să își dezvolte competențele de ascultare, înțelegere și comunicare, să-și formeze rutine de lectură. Am stat peste program cu el, am mers la el acasă și mereu am încercat să-l implic, să îl sprijin la orice activitate, iar acum Andrei merge zilnic și își alege o carte pe care vine să mi-o citească după imagini. Limbajul lui s-a schimbat, este mult mai creativ, bogat în cuvinte și reușește să pună și titlul poveștii citite. Prin aplicarea acestor strategii și prin implicarea activă în activități plăcute și stimulative, Andrei a reușit să își dezvolte încrederea în sine și să își consolideze baza în literație, pregătindu-l cu succes în noua etapă pe care o va parcurge din toamnă.
Care e direcția de impact pe care vrei s-o urmezi ca alumnă?
Așa cum spunea Nelson Mandela: „Educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, iar ca alumnă, îmi doresc să influențez viața copiilor prin promovarea unei învățări centrate pe preșcolar, care să îi pregătească pentru a deveni adulți responsabili, creativi și empatici într-o lume în continuă schimbare. Vreau să rămân la catedră, tot în postura de profesor pentru învățământul preșcolar, dar în același timp, îmi doresc să mă mai implic și în proiectele din organizație.
De peste 5 ani, Teach for Romania și Pepco România investesc în dezvoltarea abilităților de citit-scris pentru toți copiii. Am creat un program de mentorat pentru a sprijini profesorii care au elevi cu grave rămâneri în urmă, oferindu-le resurse și formări. Cu sprijinul Pepco România, acordăm granturi pentru proiecte dezvoltate împreună cu elevii, cu scopul de a le oferi elevilor un context de practică pentru noțiunile teoretice de literație și numerație pe care profesorii, învățătorii și educatorii le duc la clasă și de a dezvolta, cu această ocazie, leadershipul la nivel de elevi.
Mai mult decât atât, în acest an școlar, am dus experiența noastră de lucru în domeniul literației către alți profesori din sistem, prin Caravana literației, ce a implicat 275 de profesori, 355 de părinți, 440 de copii, 50 de copii voluntari și 8 profesori facilitatori în 9 comunități din 7 județe, iar alte 30 de școli din regiunile limitrofe și-au exprimat dorința de a se implica.