Un copil care învață să scrie și să citească la gimnaziu este unul care se reintegrează în clasa lui, poate participa la celelalte ore, își poate dezvolta competențele specifice programelor din gimnaziu pe baza acestei competențe de baza citit-scrisul, iar de doi ani Sara și profesoara ei, Mădălina Henea, depun eforturi considerabile pentru a recupera decalajele de citit-scris. Te invităm să descoperi evoluția Sarei și activitățile pe care Mădălina le-a dus către eleva ei pentru a recupera decalajele majore de citit scris.
Povestește-ne câteva lucruri despre tine, despre motivația de a te implica în proiectul de literație și ce înseamnă acesta.
Sunt profesor de limba franceză, îmi doresc să fac diferența măcar pentru un copil, așa că, anul acesta la remedial am luat-o doar pe Sara de la clasa a V-a, elevă care repetă deja clasa a V-a a doua oară. Am intrat în proiect cu gândul de a ajuta măcar un copil să citească mai bine și să înțeleagă un text.
Ce înseamnă mai concret ceea ce faci? Dă-ne niște exemple de activități sau resurse pe care le folosești.
Folosesc cărțile de la laboratorul de literație, cu tot cu fișele de lucru. Cel mai des am folosit metodele ABEL, Elkonin, citire repetată și dirijată.
Concret, mă întâlnesc o dată pe săptămână cu Sara, luăm o carte, o citesc eu prima dată, apoi citește ea măcar un paragraf, de mai multe ori până citește corect toate cuvintele. Apoi facem Elkonin pe câteva cuvinte din text. Continuăm cu un ABEL în care ea povestește ceea ce a citit, eu scriu fiecare cuvânt pe un post-it, apoi ea le pune în ordine și citește totul din nou.
Spune-ne cum arată progresul la Sara.
Fac remedial cu Sara de anul trecut și acum la finalul acestui al doilea an împreună, ea citește mult mai puțin pe litere, leagă cuvintele. Sunt cuvinte din vocabularul de bază pe care le citește cu brio, dar la început și acestea erau greu de citit pentru ea, implicit și nivelul de comprehensiune era scăzut. Consider un progres și faptul că își dorește să citească mai mult și mai bine, îmi cere cărți.
Unde simți că au fost sau sunt victoriile din proiect?
Micile victorii au fost când a dus la capăt un text și a reușit să răspundă corect la întrebări, când nu a mai încurcat „ă” cu „e” sau „î”cu „h”. Mă mai bucur mult când își dă seama singură că nu a citit corect și se oprește, se gândește, se corectează. Colegii îmi spun că citește mai bine și are mai mult curaj să citească în clasă.
Care este visul ei? Cum s-a schimbat perspectiva ei de la începutul proiectului remedial versus acum?
Nu știu perspectiva largă, dar știu că își dorește să citească mai bine și mai mult, știu că împrumută cărți și citește mai des în timpul celorlalte ore. O simt mai motivată să progreseze, se supără când nu îi iese și este un plus. Spun asta pentru că la început nu dădea mare importanță.
Ce planuri există pe mai departe?
Sara va participa la școala de vară organizată cu alți copii de clasa a V-a care au nevoie de ajutor la citire. Sara spune că avea foarte multe emoții când am început, acum nu mai are emoții cu mine.
În plus, citește mai mult în timpul celorlalte ore și are mai multă încredere să citească chiar și când o roagă alți profesori.
*Numele elevei a fost schimbat pentru protejarea identității.
Cu sprijinul PEPCO România reușim să le oferim profesorilor din programul Teach for Romania granturi pentru implementarea proiectelor gândite alături de copii. Obiectivul este acela de a le oferi elevilor un context de practică pentru noțiunile teoretice de literație și numerație pe care profesorii, învățătorii și educatorii le duc la clasă și de a dezvolta, cu această ocazie, leadershipul la nivel de elevi.
Mai mult decât atât, cu susținerea PEPCO Romania am reușit să formăm o echipă de cinci mentori pe literație, care lucrează cu 72 de profesori din comunitatea Teach for Romania, cu ajutorul cărora scalăm intervenția remedială la 256 de elevi, iar 17 învățători de pregătitoare folosesc resursele din programul Școli cu Sclipici și lucrează cu 230 de elevi pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris.
Contribuim la construirea resurselor video pentru cursul „Toți copiii citesc” alături de Fundația Noi Orizonturi, curs ce va disponibil tuturor profesorilor din România.
Susține și tu munca profesorilor și efortul copiilor de învățare. Trimite CITESC prin SMS la 8845 și donează 2 euro lunar.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #PepcoSustineEducatia #PEPCOsiTeachforRomania