Peste 30 de directori de școli s-au întâlnit în primele zile de martie în cadrul proiectului FIERST la școala „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila
Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania
Vă anunțam într-un articol anterior că a avut loc la începutul lunii martie la Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila, jud. Ilfov, conferința directorilor implicați în proiectul „From Inclusive Education To Real Scale Transfer” (FIERST), proiect Erasmus+ desfășurat în parteneriat cu Teach for Romania. La conferință au participat directori din școlile implicate în proiectul FIERST și directori din școli partenere Teach for Romania.
Despre ce a fost această conferință
Ziua a început cu o prezentare din partea școlii gazdă despre proiectele realizate, care au fost sursă de inspirație pentru participanți. Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila a fost una dintre cele 3 școli partenere în proiectul FIERST în anul școlar 2018- 2019. După introducere, participanții au fost invitați să facă un tur al școlii.
Doamna prof. Ștefania Duminică, în calitate de director al școlii gazde, a povestit despre implicarea în proiectul FIERST și impactul acestuia în școală, cât și despre activități de bună practică privind dezvoltarea de competențe pentru educație incluzivă și despre variate exemple de comunități de practică la nivel de școală și comunitate locală.
„Este o zi frumoasă cu multă bucurie, pentru că avem prilejul de a găzdui la școala noastră Conferința Directorilor organizată de Teach for Romania și pentru că avem prilejul de a cunoaște directori de la alte școli. Sunt foarte bucuroasă că au prezentat colegii mei care au participat în proiect și care au povestit ce reușite, dificultăți, limite au avut și mai ales cum au depășit anumite provocări. Sunt tineri, frumoși si îndrăzneți, pregătiți, si eu sunt foarte mândră de ei și mă bucur că sunt la școala aceasta și că vor să continue în școala noastră. Școala noastră e o școală cu de toate în care avem și lucruri extraordinare, în care ne confruntăm și cu situații limită pentru care căutăm soluții, fiecare în parte, dar mai ales împreună.
În mod clar am văzut îmbunătățiri ale activității la profesorii participanți în proiectul FIERST privind felul în care participă la activitățile din școală, cum discută despre anumite situații pe care fiecare le întâlnește la clasa lui, cum își organizează activitățile, dar și cum îi antrenează pe ceilalți colegi. Cred că este foarte important pentru școala noastră să ajungă la acea comunitate a profesorilor. Este necesar ca profesorii să-și clarifice că au de învățat pe tot parcursul vieții, că meseria lor odată însușită nu păstrează aceleași proceduri sau aceleași trasee, fiecare traseu se reconfigurează cu fiecare generație în parte sau poate cu fiecare elev în parte”, prof. Ștefania Duminică, Director al Școlii Gimnaziale „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila.
Am fost cu toții încântați la vizita ghidată prin școală să vedem lucrări de-ale copiilor, expuse pe holuri sau prin școală. Vizitatorii au fost foarte încântați de ce au văzut și mulți au spus că este o idee bună ca multe evenimente să se desfășoare în școli sau să existe vizite între școli în ideea împărtășirii de bune practici, idee pe care o susținem și noi în proiectul nostru. În vizita lor, participanții s-au oprit la atelierul unde niște copii pictau icoane pe sticlă într-un mod cum numai ei știu, fiind îndrumați de profesoara lor de religie. Apoi, ne-am oprit într-o sală unde mai mulți copii din mai multe generații exersau la diferite instrumente ghidați de profesorul lor. Este uimitor să vezi cum elevi care au terminat școala acum câțiva ani buni încă mai vin la clubul lor de muzică să mai exerseze. Am fost încântați să auzim imnul școlii în care fiecare copil avea rolul său, in calitate de instrumentist sau vocalist, fiind acompaniați de profesorul lor la orgă cu un drag de parcă îi îmbrățișa cu inima pe toți copiii laolaltă.
În a doua parte a conferinței au fost trei sesiuni pe diferite teme din proiect: butoanele emoțiilor și cum comunicăm mai bine cu ceilalți, mentalitate fixă versus mentalitate flexibilă și relația profesor-elev.
Câteva idei care au rezultat în timpul sesiunilor
„Este important ca profesorul să se dezvolte ca om, cu atenție la emoțiile lui.”
„Copiii să învețe cu inima, dar și noi să predăm cu inima.”
„Avem nevoie să simțim că suntem parte dintr-o comunitate.”
„Să scoatem în evidență părțile bune ale elevilor.”
„Trebuie să empatizăm ca directori cu profesorii la început de drum, să le oferim sprijin.”
„Mi-am dorit să fiu învățătoare, așa că, într-o zi am călcat pe urmele de zăpadă ale învățătoarei mele, ca mai târziu chiar să devin învățătoare.”
„Cum mi-ar plăcea să fie cancelaria? Colorată, veselă și profesorii să fie zâmbitori.”
Cine a mai fost cu noi
Nouă ne place să fim o comunitate și să contribuim cum putem la diferite proiecte. Îi mulțumim colegei noastre Ioana-Otilia Chiselev care a stat alături de noi și a surprins cele mai faine cadre prin obiectivul ei. Otilia este învățătoare în generația a cincea în cadrul programului Teach for Romania și este pasionată de fotografie.
Despre FIERST:
Proiectul „From Inclusive Education to Real Scale Transfer” se desfășoară pe durata a trei ani, prin colaborarea a 9 organizații partenere din 5 țări: Bulgaria, România, Suedia, Estonia și Anglia. Printre organizațiile partenere pot fi regăsite: instituții guvernamentale (Ministerul Educației și Științei din Bulgaria); ONG-uri membre ale rețelei globale Teach for All (Teach For Bulgaria, Teach For Romania, Noored Kooli Estonia); Uniunea Profesorilor Bulgari și instituții de învățământ (New Bulgarian University, Școala Segeltorpsskolan din Suedia, o școală inovativă în educație cu expertiză în comunitățile profesionale de învățare/practică și Anna Haava Pala Kool, școală din Estonia).
Acest document nu reprezintă poziția Comisiei Europene (CE), cu privire la informațiile prezentate, conținutul aparținând în totalitate echipei de implementare a proiectului.
Project number 592133-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-IPI-SOC-IN; Grant Agreement Number 2017-2949/001-001.
Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.