Este mereu energică și gata să facă orice îi stă în putere ca să fie aproape de elevii ei și să le ofere educație de calitate. Carmen Țar Fonta este de doi ani învățătoare într-o comună din județul Călărași. Străbate 70 de kilometri până la școală.
Deși naveta poate fi un aspect important ce sperie cadrele didactice, Carmen nu obosește fiindcă ,,mă motivează că ce am creat în cei doi ani de învățământ, am creat cu sens, iar asta îmi oferă un sentiment al utilului și un rost”.
A aplicat la programul Teach for Romania acum doi ani, ,,pe 1 ianuarie, la ora 8 dimineața completam formularul de înscriere, iar pe 8 martie, după mai multe interviuri, am primit răspunsul că am fost acceptată. Acum mă bucură că am făcut acest pas pentru că nu credeam că oamenii pot crește împreună atât de frumos, devenind un stil de viață, așa cum a devenit Teach pentru mine”.
Are o clasă formată din elevi de clasa I. Observând reticența elevilor față de matematică, Carmen a gândit un proiect de numerație ca plan de intervenție în vederea dezvoltarii competentelor de bază și functionale ale elevilor în domeniul logico-matematic. În acest sens, profesorii Teach au parte de un cadru de formare și susținere cu impact vizibil și relevant pentru evoluția elevilor.
Cu ajutorul unui grant, ea a reusit să implementeze un proiect pe care îl dorea pentru elevii ei, observând nevoia chiar de acum 1 an: vara, fiind foarte cald în sala de clasă, ieșeau afară, însă nu exista un spațiu destinat lor, un spațiu dedicat învățării. Copiii și-au dorit să învețe afară, lângă cei patru nuci din fața școlii, așa că s-a organizat și a început să gândească activități care să îi atragă pe elevi către învățare experiențială. Și cum altfel, decât prin activități de matematică, mai ales că aceasta era provocarea elevilor?
După ce a vorbit cu părinții și le-a cerut ajutorul pentru implicare, Carmen a adus aparatul de cafea la școală și a creat un spațiu de siguranță în care au discutat împreună despre copiii lor, despre provocări, despre planuri și viitor. E important ca un profesor să fie determinat și să încerce tot pentru atrage comunitatea în și lângă școală.
,,Simțeam să marchez cumva acest început de proiect și să ne spunem planurile, să povestim, să ne apropiem ca să putem crește împreună acești elevi”.
Alături și de copiii ei, Katia și Nicolae, Carmen a început amenajarea spațiului exterior, gândind că acest proiect este destinat mai ales numerației: numărăm cauciucurile vopsite, citim cantitatea de vopsea de pe cutii, așezăm cauciucurile în forme geometrice sau la distanță de 1 m, orice joc era urmat de adunarea punctelor finale, orice măsură devenea cifră. E necesar ca elevii să cunoască cifrele și să observe că matematica este peste tot. Important e să le creăm cadrul.
,,Ne-am folosit de orice resursă, dincolo de caiete de matematică, pentru ca acești elevi să învețe cu plăcere despre științe exacte, despre numere, despre logica operațiilor matematice. Fiecare resursă primită ne-a fost de ajutor! Un elev care nu frecventase grădinița, iar anul trecut a fost foarte puțin prezent în sala de clasă, a înțeles cum funcționează operațiile matematice numai folosind bețișoare sau folosind materialele destinate. Nu a funcționat de la început scrierea pe caiet, însă e important să găsim la fiecare elev un mod de lucru ce funcționează pentru el, care le e facil de înțeles și aplicat. Iar de cele mai multe ori, învățarea se face prin exersare a ceea ce există”.
Carmen Țar Fonta este în anul doi de program Teach for Romania și este susținută de Alliance Healthcare.