“Este una dintre cele mai dezavantajate comune din județ, are multe provocări. A fost fain și greu totodată. Copiii au fost partea frumoasă. Ei, de fapt, au dorința de a învăța și de a testa lucruri noi, m-au primit deschiși, pentru că le aduceam lucruri la care nu se așteptau, aveam și o atitudine prietenoasă, iar ei erau ca un burete. Am fost șocată să văd copii de clasa a VII-a la nivel de clasă de primar, care nici nu știau să adune bine sau să scrie. Erau diferențe foarte mari între unii și ceilalți, era foarte greu în aceeași oră să acoperi nevoile tuturor și să-i ajuți pe toți să progreseze. Știam că vine și Evaluarea Națională și discrepanțele față de nivelul școlilor din București se simțeau. Aici a fost provocarea mare. Mă simțeam vinovată, mai ales ca profesor debutant, simțeam că e eșecul meu personal, că nu reușesc să recuperez cu elevii într-un semestru cât opt la matematică. Și examenele erau și sunt o presiune mare, în loc să îți faci griji pentru copil, cum se simte, să te bucuri cu el că progresează, te axezi mult pe Evaluarea Națională, fiind ghidat de teama că nu va intra la liceu, că le poți distruge viața. E o presiune pe toți”.
Despre Academia de Leadership și Pedagogie organizată de Teach, Anca povestește: “am învățat o parte de teorie din zona de pedagogie, nu aveam pregătirea asta, și o mare parte de practică, diferită de ce mă așteptam. Am crezut că atunci când copiii mă vor vedea la oră îmi va fi ușor să îi facă să fie atenți, ei vor sta cuminți, o fie super motivați și vor lucra foarte bine. Doar prin simpla mea prezență, nu mă gândeam că am nevoie de abilități foarte complexe, dar apoi am văzut că nu e deloc așa”.
Cei doi ani de predare alături de Teach for Romania sunt, pentru noi, doar începutul unei cariere de lider în educație. Lucrăm cu oameni care au motivația și abilitatea de a fi lideri în educație, de la catedră, din poziția de director de școală, din instituțiile publice care gestionează sistemul de învățământ, din poziția de inovator social sau de comunicator și formator de opinii. Ne propunem să creștem o comunitate de lideri care au experiența practică de a preda în cele mai provocatoare comunități din România și care vor avea luciditatea și doza de realism necesare pentru a contribui la transformarea educației în favoarea elevului.
Întreg articolul despre Anca Mărgineanu poate fi citit aici .