Adrian Avram este profesor de istorie și director adjunct la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud, județul Vrancea, iar din noiembrie 2022 participă la programul de formare derulat de noi, Teach for Romania, în parteneriat cu UiPath Foundation, ce este adresat tuturor cadrelor didactice care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală.
Am fost curioși să aflăm cum a arătat experiența din proiectul „Leadership transformational”, dar și ce planuri are pentru dezvoltarea școlii.
Povestiți-ne, vă rugăm, puțin despre dumneavoastră. Cine sunteți, care este rolul dvs., unde predați, cum e comunitatea?
Mă numesc Avram Ionel Adrian, sunt profesor de Istorie cu o vechime de 25 de ani la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud, județul Vrancea, și actual director adjunct.
Trăiesc într-o comunitate urbană de aproape 15.000 de oameni care, însă, atrage în zilele de târg și o însemnată parte a populației din satele înconjurătoare. De aici sunt atrași elevi la nivel liceal în cele două colegii, unul tehnic – Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Balș” și altul teoretic – Colegiul Național „Emil Botta”.
Ce relație aveți cu elevii?
Mă consider un profesor apropiat și înțelegător cu elevii mei, însă totodată exigent atunci când este vorba de îndeplinirea unor sarcini de învățare. Îmi place să găsesc modalități prin care să îi pot determina să se implice în activități care să le arate mai multe perspective asupra lucrurilor care îi înconjoară.
Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul derulat de Teach for Romania?
Eram destul de reticent, inițial, fiindcă aveam multe necunoscute: de la oameni la tipul de activități de desfășurat. Puțin câte puțin, am observat că oamenii pe care i-am întâlnit sunt entuziaști, pozitivi și profesioniști. Mai mult, ceilalți cursanți aveau aceeași dorință lăuntrică de a acționa spre binele școlii, elevilor și colegilor lor. Toate acestea mi-au dat încredere că mă aflu în locul pe care de mult îl căutam, un loc în care poți vorbi deschis despre problemele cu care te confrunți în propria ta școală și, totodată, poți găsi soluții viabile.
Ce a fost cel mai greu/provocator?
Prima sesiune de întâlnire în care se cerea să vorbesc despre mine, a fost cel mai greu moment, fiindcă nu eram obișnuit să privesc spre interior, iar cel mai provocator, a fost atunci când am putut să îmi las frâu liber imaginației, înțelegând că o idee este bună numai dacă te străduiești să o pui și în practică.
Ce a fost cel mai revelator lucru?
Cel mai tare mi s-a părut momentul când, în echipe de câte 4, aveam sarcina să salvăm școala noastră pe cale să se închidă, fiecare jucând câte un rol diferit și am descoperit că, chiar dacă mă credeam mai degrabă vizionar, m-am descoperit în rolul de prezentator. Cred că și ceilalți colegi din echipa mea au avut asemenea momente revelatoare, pentru că am simțit că fiecare era mulțumit de rolul pe care l-a descoperit în echipă.
Aveți un mesaj către profesorii implicați în proiect sau către mentorii din Teach for Romania?
Profesorilor implicați în proiect le urez ca tot ceea ce au învățat de la curs să pună în practică, fără a uita de strategia elefantului și călărețului ori de cele cinci butoane.
Mentorilor de la curs le urez să poată să ducă mai departe ideea de la care au pornit: să realizeze pârghia care să răstoarne în sens bun sistemul de educație din România.
Ce urmează să faceți mai departe?
Mi-am propus să atrag din ce în ce mai mulți colegi în acest proces de schimbare în bine a școlii în care profesez și, în același timp, să integrez tot mai mult școala mea în comunitatea locală, să o fac mai vizibilă, dar și mai conștientă de rolul său în cadrul comunității.
Ce competențe simțiți că ați acumulat din această experiență?
Din acest proiect consider că, pe de o parte, am căpătat viziune și claritate în ceea ce urmează să realizez mai departe în școala mea, iar pe de altă parte, am descoperit că de fiecare dată când întâlnesc o piedică în acțiunile mele, e suficient să îmi reamintesc de momentele trăite în atmosfera de la Cașoca pentru a-mi reîncărca bateriile și a merge mai departe.
Ce le-ați spune altor colegi despre cursul Leadership Transformațional?
Consider că acest proiect este o sursă de energie și de inspirație pentru toți cei care doresc să își transforme școala în care lucrează într-un loc în care abia aștepți să te întorci dimineața următoare pentru a vedea cum ideile tale și ale celor din echipa ta dau roade.
Cu această ocazie doresc să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect!
***
Proiectul „Leadership transformațional” reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Acesta este un program adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală și se desfășoară în perioada noiembrie 2022-februarie 2023. Formarea presupune 2 module de pregătire teoretică și practică, organizate în 4 ateliere intensive și 3 runde de mentorat, prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și construire de relații.
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini cadrele didactice cu potențial de leadership în construirea unei inițiative strategice care să crească accesul echitabil la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile.
Pe parcursul celor 4 luni, aproximativ 20 de lideri școlari din șapte județe (Bacău, Buzău, Botoșani, Ialomița, Dolj, Olt, Galați), au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă, descoperind cum gândești strategic o schimbare sustenabilă și cum articulezi o tactică adecvată, în măsură să angreneze eco-sistemul în care se dezvoltă copiii. Formatorii cursului sunt Livia Mohîrță și Camelia Lățcan, alumne Teach for Romania. Alături de acestea s-a aflat un ucenic din rândul alumnilor Teach for Romania, Carmen Țar Fonta, care se pregătește să devină lider transformațional în comunitatea sa școlară și formator pentru alte cadre didactice.
Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.