Autor: Mina Gălii, profesoară generația a III-a susținută de Teach for Romania
Este clar precum cristalul că meseria de profesor nu (mai) are aceeași semnificație pe care o avea odată sau pe care o are în alte țări ale lumii. Este și mai clar că, dacă un prieten se hotărăște să aleagă o carieră la catedră, în special în mediul preuniversitar, probabil l-am privi cu oarecare neîncredere.
Totuși, dincolo de cum sunt priviți profesorii la început de carieră referitor la statutul scăzut în societate pe care-l acced, la salariul insuficient, există niște motive foarte serioase pentru care unii dintre noi renunță la cariere bine plătite pentru a îmbrățișa meseria de profesor.
Am ales să povestim despre cinci dintre beneficiile pe care le-ai putea avea ca profesor sau învățător:
- Modelezi caractere
Gestionarea unei clase de copii vine la pachet cu multe provocări. Mai mult, vor începe, treptat, să se oglindească în tine. Vei observa cu stupoare cum, într-o zi în care poate intri pe ușă ceva mai puțin motivat, copiii încep să se organizeze singuri așa cum ai face-o tu: „Doamna, acum facem semnul de time-out pentru liniște!”, „Doamna, care sunt obiectivele noastre de astăzi?”, etc.
- Satisfacția pe care o ai atunci când vezi progres
Meseria de profesor nu e numai despre a scormoni printre pixeli după acel anume pixel care e comun tuturor, ci e despre a face un dans Hula Hoop cu cercurile diagramei Venn astfel încât să ajungi la cât mai mulți elevi deodată și de a-i ajuta să crească.
Iar despre creștere… trebuie să îți mărturisesc că a crește un copil de la nota 4 până la nota 6 este de muuulte ori mai greu decât a crește un copil de la nota 8 până la nota 10. Iar când vezi că ai reușit, că a reușit și el și, mai departe, vezi fericirea în ochii lui, știi că te-ai umplut cu totul de sens și de bucurie. Și de o nouă poveste…
- Creativitatea ta o să sară peste grafic
În primele săptămâni ale carierei didactice, te vei trezi adesea în fața unor figuri plictisite ori complet nedumerite. Un colț de buză ridicat, sprâncenele încruntate până fac șanț în tenul perfect al copiilor și niște ochi măriți sunt semne clare că ai început să vorbești swahili în fața lor. O, da, și se poate întâmpla să ajungi în „zona swahili” chiar și atunci când menționezi un 3 + 5.
„Învățarea adunării fără a folosi acele exerciții clasice (cât fac 7+6=…)?! Predarea unei litere fără a folosi comunicarea orală?! Până astăzi, nu am crezut că este posibil, însă m-am înșelat!
Matematica și limba română pot fi învățate cu plăcere dacă direcționezi atenția copilului către ceva digerabil și apropiat de contextul în care el trăiește. El devine mai preocupat, mai atent, depune efort și suflet în munca lui, pentru că este una cu sens pentru el. Asta am aflat în urma orelor de matematică și de limbă română.” (Claudiu Gabriel, învățător susținut de Teach for Romania).
- Să fii printre profesori dedicați înseamnă să îți recâștigi încrederea în umanitate
O să te plimb puțin cu imaginația prin locuri neștiute de tine (încă). Iată-te într-o sală mare, lângă alți colegi profesori și cu un psihoterapeut care ține o sesiune specială, bazată mai degrabă pe Q & A. În momente diferite ale întrevederii, majoritatea profesorilor ridică mâna și întreabă cum ar trebui să gestioneze o anumită poveste pe care au aflat-o de la un elev: ori că e pe cale să fie dat la cămin, ori că părinții divorțează, decesul unui părinte, ori alte traume dificil de gestionat. Apoi îi vezi pe colegii tăi luându-și frenetic notițe, întrebând din nou pentru clarificare, luând idei, metode, contacte pentru ajutor.
Apoi, la finalul întrevederii pleci cu speranță. Speranță pură că oamenilor le pasă mult de alții, nu numai de ei înșiși.
- Ai întotdeauna repertoriul plin de povești
După mica plimbare imaginativă prin care te-am purtat, e timpul să te așezi. În orice context, cu oricine îți dorești tu, tot imaginativ momentan. Dacă persoanele pe care le-ai așezat lângă tine pe scaun lucrează în alte domenii decât social iar tu ești singurul care este profesor sau învățător, cel mai probabil, în foarte scurt timp, vei deveni centrul de greutate al grupului: vei începe să povestești despre nebuniile copiilor, surprizele copiilor, poveștile grele ale copiilor, poveștile frumoase despre evoluția copiilor și așa mai departe.
Mai frumos decât a fi centrul de greutate în grup este că ceilalți oameni dezvoltă admirație pentru ceea ce reușești în meseria ta. Ori că tocmai ai încheiat povestea despre o surpriză pe care ai primit-o din partea copiilor, ori povestea unei lecții, ori povestea unei prostii făcute de un elev, oamenii sunt fascinați de memoria pe care o are un profesor, de răbdarea pe care o are de a povesti senin despre greutățile de la clasă ori despre greutățile elevilor pe care le ia și el în cârcă.
În zilele noastre încă se mai spune, de cele mai multe ori robotic, că meseria de profesor este una nobilă. Poate că noblețea acestei meserii nu se observă doar citind de pe internet articole, ci din interacțiunea cu un profesor. Sau, mai mult… din a deveni unul.
Tu cum crezi că te-ai simți să fii profesor?
Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat opinia oficială a organizației. Informațiile și punctele de vedere exprimate aparțin în totalitate autorului.
Acest profesor este beneficiar al proiectului NEWTT (564718-EPP-1-2015-2-BG-EPPKA3-PI-POLICY), cofinanțat prin KA3 a Erasmus+, a UE.