Vocile elevilor în educație

February 25, 2018
SuperTeach
Comments Off on Vocile elevilor în educație

Autor: Anca Mărgineanu, Teach for Romania

Teach for Romania este un program național care adună oameni talentați și motivați de a fi profesori, le facilitează integrarea în școli cu diverse provocări și le oferă contextul de a contribui la o schimbare locală și, treptat, națională, pentru a susține o educație echitabilă.

Apartenența Teach for Romania la rețeaua internațională Teach for All, care reunește programe similare la nivel mondial, este un cadru favorabil din care putem învăța unii de la ceilalți. Astfel, utilizăm în mod curent un instrument de evaluare realizat de Teach for All împreună cu organizația Panorama, numit Student Survey. Rolul acestuia este de a evalua relația elev-profesor și calitatea predării și învățării din perspectiva elevilor și este sub forma unui chestionar.

20841709_1662895790387370_3975084099923777777_n

Folosim acest instrument pentru că, din punctul nostru de vedere, elevii sunt îndreptățiți să evalueze profesorii, având în vedere că sunt beneficiarii direcți ai actului de predare-învățare și ai educației. În acest mod, profesorii au acces la rezultatele lor, fiind o oportunitate de autoevaluare, reflecție și de dezvoltare a unor strategii de îmbunătățire a rezultatelor. Un alt plus este că Teach for Romania își poate autoevalua, prin rezultatele chestionarului, procesele de recrutare și formare al profesorilor.

Rezultatele obținute în urma evaluărilor în anul școlar 2016/2017 sunt, în linii mari, unele pozitive, pe 6 din cele 7 paliere evaluate, după cum urmează:

  • Încurajarea și dezvoltarea unei relații de susținere – 75%
  • Crearea unui mediu de învățare – 77%
  • Învățare internalizată – 78%
  • Menținerea unor așteptări riguroase – 69%
  • Valorificarea ideilor și contribuției elevilor – 73%
  • Înțelegerea subiectelor verificată și asigurată – 75%

Cele mai mari provocări pe care le au profesorii susținuți de Teach for Romania sunt în ceea ce privește managementul clasei, unde numai 48% dintre răspunsuri sunt pozitive.

Pe parcursul anului școlar, profesorii au două momente în care își evaluează performanța la clasă cu acest instrument – la fiecare sfârșit de semestru. În ceea ce privește progresul și efortul constant, palierele pe care am observat creșteri semnificative în rândul profesorilor sunt următoarele:

  1. Încurajarea și dezvoltarea unei relații de susținere
  2. Învățare internalizată
  3. Valorificarea ideilor și contribuției elevilor
  4. Înțelegerea subiectelor verificată și asigurată

Avem mai multe lucruri cu care să ne mândrim în programul Teach for Romania, printre care faptul că profesorii suținuți de noi ascultă vocile elevilor și construiesc pe nevoile lor, comunică asertiv, colaborează și învață împreună. Considerăm aceste puncte ca fiind esențiale în dezvoltarea unui învățământ centrat pe nevoile elevilor, iar Student Survey este instrumentul care cu siguranță ne ajută să progresăm și să ne menținem pe drumul cel bun.

13880136_1281520441858242_7727227862358734489_n