Viorica Ștefu, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

July 21, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Viorica Ștefu, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

Viorica Ștefu este profesoară de Educație tehnologică și aplicații practice și directoarea liceului tehnologic din localitatea Pechea, județul Galați. Pasionată de științe și de implicarea activă în dezvoltarea și formarea copiilor, Viorica a participat la cursurile Teaching as leadership și mai jos ne-a povestit ce au însemnat pentru ea aceste cursuri, precum și câteva din ritualurile și obiceiurile ei în calitate de profesor.

Povestiți-ne, vă rugăm, cine sunteți și cum ați ajuns să fiți profesor.

Mă numesc Ștefu Viorica Ana, sunt profesor titular pe catedra de Educație tehnologică și aplicații practice la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” și Școala Gimnazială ,,Alexandru Moruzi” din localitatea Pechea, județul Galați. Din anul 2017, îndeplinesc funcția de director al Liceului Tehnologic „Costache Conachi” Pechea.

Profesia mea inițială este aceea de inginer, cu toate că, prima mea încercare la facultate a fost pentru profesor, dar am ratat admiterea la Facultatea de matematică-fizică. Ca inginer, am profesat doar un an, în Șantierul Naval din Tulcea, apoi, m-am întors în localitatea natală, la Pechea și mi-am început activitatea la catedră ca profesor suplinitor de matematică. Am continuat să predau fizică și discipline tehnice, dar și să îmi completez studiile cu un curs postuniversitar de Educație tehnologică și modulul de psihopedagogie.

Ce înseamnă viața la catedră acum, dar înainte de pandemie?

Viața la catedră este cea mai frumoasă. În clasă, cu elevii, timpul se scurge frumos, plăcut și toate problemele parcă dispar ca prin minune. Pandemia ne-a modificat puțin obiceiurile, dar am fost bucuroasă să-i întâlnesc și în mediul online. Apăsătoare era doar atmosfera din școală, holuri pustii, lipsite de vocile copiilor, de zgomotul pașilor lor.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul Teaching as Leadership?

Participarea la cursul Teaching as Leadership o consider un mare câștig, un curs desfășurat lejer, un curs la care m-am simțit minunat prin faptul că am lucrat cu tot grupul, în grupuri mici și individual. Din sesiunile Teaching as leadership am luat multe idei, dar mi-a plăcut foarte mult partea despre neuroștiințe, cât și cea despre activarea butoanelor SCARF.

Care sunt ritualurile, obiceiurile pe care le aveți în tolba de profesor?

În tolba mea de profesor se găsește respect pentru copii, părinți și colegi, rigurozitate  și mult calm. Obișnuiesc să îmi rezerv câteva minute din oră pentru a vorbi cu elevii despre problemele lor. Întotdeauna, când am la clasă ultima oră din program, invit să iasă mai întâi fetele, apoi băieții. Copiii au învățat acest ritual și îl respectă fără să le reamintesc de fiecare dată.

Ce calități sau puncte forte trebuie să aibă un dascăl bun?

Punctele forte ale unui dascăl bun: dragoste față de copii, pregătirea profesională, răbdare, rigurozitate, punctualitate.

Ce gând ați vrea să împărtășiți elevilor dumneavoastră?

Un gând pentru elevii mei: Dragilor, să nu uitați, fiecare dintre voi este special și unic, în univers! Vă doresc să vă găsiți locul și rostul în lumea aceasta, să vă bucurați unii de alții, să fiți înțelepți, ambițioși, curajoși, fericiți. Să găsiti putere în voi să zâmbiți, să visați, să iertați, să iubiți!

Un mesaj către profesorii implicați în proiect sau către mentorii din Teach for Romania.

Un gând pentru colegii mei: un profesor bun se menține el însuși la standardele impuse elevilor săi. El aplică reguli și coordonate pe care le respectă la rândul său, pentru a consolida o legătură apropiată și sinceră cu copiii.

Un gând pentru mentorii din Teach for Romania: „Un profesor ia o mână, deschide o minte și atinge o inimă.”

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. A doua serie are loc în perioada februarie-iunie 2021. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 5 luni, participă 18 profesori și învățători din 4 județe (Galați, Vaslui, Botoșani și București) și au fost implicați în aproximativ 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Ioana Ghiga, Silvia Pătrașcu, Ioana Morar, Lavinia Niță și Sorina Ion, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.