Verginica Ștefan, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

November 12, 2020
SuperTeach
Comments Off on Verginica Ștefan, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

Verginica Ștefan facilitează învățarea și formează caractere de 36 de ani în învățământul primar, iar în ultimele 8 luni de zile a fost implicată în proiectul „Teaching as Leadership”, derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation.

În 1999 a fost repartizată la o școală de cartier, cu elevi care provin în 75% din medii dezavantajate. Preotul paroh, părinții elevilor și, în primul rând, copiii, au determinat-o să rămână la Școala Gimnazială „Anghel Rugină” din Tecuci. Anii au trecut repede și generație după generație a trecut prin mâinile ei.

Acum are 31 de elevi în clasă. Reușita și-o măsoară văzându-i la școală, prezenți la prima oră. „Am preluat în clasa a II-a 5 copii repetenți prin abandon școlar. Acum sunt toți în clasa a IV-a. Îmi măsor reușita, în primul rând, atunci când îi văd prezenți, la prima oră. P. are 14 ani împliniți, S., F. și B. (12-13 ani) vin la școală, nu s-au măritat. Toți citesc în mod cursiv, românește!”

În speranța de a continua șlefuirea cunoștințelor dobândite în toți acești ani, Verginica s-a alăturat cursanților din proiectul „Teaching as Leadership”. Literație, analiză tranzacțională, recunoaștere, structură, stimuli. Și apoi totul a fost altfel. În cuvintele sale, a fost despre „un alt nivel de formare profesională”. I-a rămas în minte și „învățarea e schimbare. E o schimbare în noi înșine”, citat pe care l-a preluat de la profesorul James E. Zull.

Cultura reușitei a deschis noi orizonturi pentru Verginica și ceilalți cursanți. Formatorii și-au etalat cunoștințele despre leadership, livrând conținuturi relevante „într-un mod clar, eficient, creativ”.

Procesul însă nu s-a oprit acolo. Tot ce a învățat la curs, a dat mai departe. Însă, de această dată, folosind metode despre „cum învață oamenii”.

„Pandemia mi-a oferit provocări în profesie pe care eu le-am surmontat și cu ajutorul formatorilor din Teach for Romania, reușind să mă adaptez noilor condiții.”

Până acum o săptămână, Verginica facilita învățarea în mod hibrid. Odată cu  mutarea orelor din nou în online, consideră că în urma cursului a dobândit abilitatea de a implementa tehnici și metode de lucru în moduri variate, literația și numerația fiind în prim-plan. Totodată, a găsit noi modalități de a-i motiva pe copii să participe la activitățile online de învățare și să înțeleagă importanța procesului de învățare, chiar și în mediul digital.

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Prima serie a rulat în perioada 1 februarie-31 octombrie 2020. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 8 luni, au participat 26 de profesori și învățători din 3 județe (Galați, Vaslui și București) și au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Lavinia Niță, Ioana Morar și Ioana Ghiga, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.