„Un profesor implicat este cel care învață!” Interviu cu un director de școală

February 9, 2018
SuperTeach
Comments Off on „Un profesor implicat este cel care învață!” Interviu cu un director de școală

PozaGolitaM

Melania Goliță este profesoară și directoarea școlii gimnaziale din comuna Plopu, județul Prahova, un sat înconjurat de pădure și care te cheamă aproape de natură. Cu o pasiune dusă la nivel de profesie, aduce limbile străine mai aproape de modul în care copiii privesc lumea și se raportează la ea. În toamna anului trecut ne-am cunoscut ca urmare a sprijinului pe care îl oferă unuia dintre profesorii susținuți de organizația noastră, și anume Florentina Preda. Mai jos ne-a povestit ce o motivează să #nurenunțe și cum vede influențarea în bine a sistemului public de educație.

  1. Ce v-a motivat să intrați în sistemul public de educație și ce vă face să nu renunțați la această misiune?

Am știut mereu că vreau să fiu profesor. La finalizarea studiilor superioare, facultatea de limbi străine, pentru mine, participarea la examenul de titularizare a fost pasul logic. Am început activitatea la Școala gimnazială din comuna Plopu în anul 2001, imediat după terminarea facultății. Azi sunt tot aici. De ce? Pentru că aici m-am format, aici am învățat ce înseamnă să predai, să lucrezi cu copiii. Tot aici am învățat și că munca de la catedră nu e de ajuns și continuă și în afara orelor de program. M-am implicat în toate aspectele ce țin de bunul mers al unei școli, îmi plac provocările acestea fiind cele care mă fac să nu renunț. Iar cel mai important aspect al acestor provocări este că fac totul pentru copii, pentru educația lor.

  1. Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de profesor? Dar de director al acestei școli?

Ca profesor ai șansa să modelezi caractere și, uneori, deși nu pare, cuvintele tale chiar au un profund impact în alegerile pe care un elev le face sau urmează să le facă. Știu că undeva acolo au fost și sfaturile, cuvintele mele – asta e cea mai mare satisfacție, reușitele celor pe care i-ai format.

Pentru a doua parte a întrebării vă pot spune că sunt director din septembrie 2017, de prea puțin timp ca să pot vorbi de satisfacții, dar, atunci când reușesc să fac ceva nou, să aduc ceva nou pentru școală și elevii săi, pentru colegii mei –  și lucrurile acestea reprezintă niște satisfacții din munca mea ca manager.

  1. Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?

Cel mai important aspect este implicarea – fără implicare, participare, participare activă cum ne place să ne exprimăm în ultima vreme, nu poți aștepta să ai rezultate atunci când lucrezi în domeniul educației. Mai cred totodată că profesorul joacă un rol important. Profesorul este un formator. De opinii, de caractere, de viitori cetățeni, de oameni.

  1. Dacă ați putea schimba ceva la sistemul de învățământ ce ați schimba și de ce?

Managementul la nivel înalt. Nu știu dacă este neapărat o problemă doar a sistemului de învățământ, cred că e întâlnită în mai multe domenii. Nu poți veni din alt sistem și să poți pretinde că ai cunoștintele necesare pentru a aduce rezolvări în învățământ. Trebuie să cunoști acest sistem, trebuie să fi lucrat aici. Și chiar din sistem fiind, nu poți avea pretenția că știi întreg sistemul. Astfel, nu înțeleg nici cum un profesor din învățământul superior pretinde că știe și poate rezolva problemele din preuniversitar.

Ar mai fi un al doilea lucru foarte de important de schimbat în legatură cu sistemul de învățământ – finanțarea, de fapt, subfinanțarea acestui sistem vital.

  1. Ce competențe credeți că e necesar să aibă un cadru didactic ținând cont de nevoile copiilor din secolul XXI?

Un cadru didactic trebuie să știe să se adapteze oricăror situații cu care s-ar putea întâlni. Acest lucru este valabil pentru orice perioadă de timp la care ne-am putea referi. Dar pentru copiii secolului XXI, un cadru didactic trebuie să se adapteze la tot ceea ce este nou și mă refer aici la tehnologie. Tehnologia este cea care azi ne poate ajuta foarte mult atunci când lucrăm cu elevii noștri, când relaționăm cu ei. Astăzi,  pentru a fi un bun formator, e necesar să stăpânești tehnologia.

  1. Cum credeți că poate fi învățarea vizibilă sau când și cum știm că un elev învață? Dar un profesor?

În opinia mea, un elev învață atunci când participă cu interes la orele de curs, atunci când, la finalul unei ore sau într-o pauză, te oprește și are ceva întrebări în plus legate de o temă discutată, atunci când știi că preocupările sale din afara programului școlar au legătură tot cu activitățile școlare.

Un profesor implicat, preocupat de educația elevilor săi este un profesor care învață. El trebuie să se îngrijească de propria-i formare și dezvoltare pentru a putea îndeplini cu succes toate acele roluri pe care le îndeplinește pentru elevii săi.

  1. Ce mesaj le-ați transmite adulților cât și copiilor pentru a avea încredere în școală?

Le-aș spune că rolul de bază al școlii a rămas același dintotdeauna: să ofere educație copiilor, să contribuie la formarea lor. Parafrazând din limba engleză – “la finalul zilei”, toți ne dorim același lucru: bunăstarea copiilor noștri. Așa că, atât adulții, cât și copiii n-ar trebui să își piardă încrederea în instituția numită școală.