Transformational Leadership – Prima zi de conferință

April 29, 2016
SuperTeach
Comments Off on Transformational Leadership – Prima zi de conferință

Acolo unde nu este viziune, nu există nicio speranţă, este ideea care a deschis cea de a treia conferinţă de anul acesta cu scopul de pregătire a profesorilor Teach for Romania.

Ziua a fost despre viziunea lor pe termen lung despre modul în care vor continua experiența Teach.

Alături de trainerii care le-au fost alături pe parcursul celor doi ani de zile de învăţare continuă şi de Corina Puiu, CEO al organizaţiei, profesorii sunt deja transpuşi într-un nou peisaj, într-un context în care experienţa celor doi ani îşi spune cuvântul, iar, de acum încolo, drumul lor va fi ghidat de alegerile pe care le vor lua, ţinând cont de ceea ce îşi doreşte fiecare să facă pe mai departe.

Conştienţi de posibilităţile pe care le pot avea, răspunsurile profesorilor la întrebarea Corinei: „Care sunt gândurile şi ideile voastre din momentul acesta despre ce veţi face după doi ani în TfR?”, au variat de la o persoană la alta, fapt ce nu poate decât să ne bucure, să vedem că în doi ani de zile de predare, profesorii noştri au gânduri şi obiective atât de frumoase.

 • ONG, pentru copii talentaţi.”
 • „Să rămân la mine în comună ca profesor.”
 • „Să rămân în Teach ca tutor.”
 • „Să am parte de o experienţă internaţională, să merg într-o altă filială Teach şi să descopăr alte modele educaţionale.”
 • „Educaţie non-formală.”
 • „Să lucrez într-o multinaţională pe departamentul de mediu, să îmi reiau studiile – învăţător.”
 • „Să pun bazele unei şcoli de tip charter.“
 • „Să rămân tot în postura de profesor cinci-zece ani, să dezvolt o serie de proiecte în ţară şi în afară; am nevoie de mai multă experienţă pentru a face o schimbare in sistem.”
 • „ONG – educaţie non-formală, anteprenoriat social.”
 • „Să devin coach, să lucrez într-o şcoală particulară.”
 • „Să rămân învăţător, să am un afterschool.”

Chiar dacă perioada de training în Teach se încheie pentru prima generaţie de profesori, „Schimbarea relevantă este ceea ce faci după aceşti doi ani”, aşa cum spune şi Corina. Şi cu siguranţă gândurile şi ţelurile profilor nu se vor încheia odată cu finalizarea celor doi ani, cu siguranţă ei vor merge mult mai departe de atât şi vor reuşi să ducă la bun sfârşit ceea ce organizaţia şi-a propus şi încă îşi propune să realizeze.

Motivată de dorinţa de schimbare în mediul educaţional, Ramona Diac, profesor în Teach for Romania, se simte emoţionată că termină anul acesta şi a adus cu ea, vineri, experienţa pe care a avut-o în afară, la celebrarea a 25 de ani de Teach for America.

„Ce facem noi în schimbarea educaţiei este important, dar mai important este prin ceea ce trec copiii noştri, greutăţile pe care le întâmpină zi de zi. Să ne aducem aminte ce facem pentru copii.”

Viziunea Ramonei este de a înfiinţa organizaţii precum cele întâlnite în afară, organizaţii care au focus pe formarea tinerilor şi pe susţinerea acestora în procesul lor transformaţional.

„Organizaţii care lucrează cu tinerii de liceu şi formează abilităţi de leadership, public speaking  şi îi ajută să intre la facultate. Organizaţie care lucrează cu părinţii, îi încurajează să susţină copiii pe parcursul şcolii. Workshop cu parinţi, îi implică pe aceştia în activităţile şcolare, îi încurajează pe copii să iasă în faţă (ex: conferinţa de presă-încălcarea drepturilor copiilor în şcoli)”.

Însă, tot Ramona spune : „Nu vreau să copiem ideile din America, vreau să le adaptăm nevoilor noastre şi să le îmbunătăţim.”

Profesorii fac schimb de păreri, scot la suprafaţă  dificultăţile pe care le-au întâmpinat pe parcursul celor doi ani şi privesc în urmă cu nostalgie şi emoţie, dar cu încredere în acelaşi timp că au schimbat, sau au contribuit la schimbare.

Ziua a continuat cu sesiuni despre trăsăturile unui lider, acțiunile care definesc un lider la clasă, un lider care transformă viețile celor din jur și un lider care creează spațiu  pentru învățare.

Seara am avut-o alături de noi pe Alina Goanță, Asociat la Institutul pentru Fericire, alături de care am vizionat filmul Finding Joe, care ne-a inspirat să ne găsim… our „bliss”

Le mulțumim tuturor pentru sesiunile inspiraționale!

Citește agenda și lista completă de speakeri, aici.