Teach for Romania și UiPath Foundation dezvoltă spiritul civic al copiilor din satul Nămoloasa, județul Galați

April 13, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Teach for Romania și UiPath Foundation dezvoltă spiritul civic al copiilor din satul Nămoloasa, județul Galați

Prin profesorii susținuți, Teach for Romania aduce școala și educația mai aproape de copiii din mediile vulnerabile și sprijină profesorii să creeze relații stabile în comunitatea din care cei mici fac parte. Recent, printr-un proiect coordonat de învățătorul Leonard Sîrbu și susținut de UiPath Foundation, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Nămoloasa din județul Galați s-au mobilizat alături de părinți, profesori și membri din comunitate, pentru demararea proiectului „Plantare comunitară”. Acesta a avut în vedere plantarea unui număr de 250 de copaci cu scopul de a contribui la înverzirea comunității, crearea și consolidarea relațiilor sociale între toți membrii activi din comunitate, cât și a copiilor cu școala.

Satul Nămoloasa este un sat cu posibilități reduse, iar nevoia de a contribui la dezvoltarea legăturilor dintre membrii acestuia a fost una dintre nevoile identificate de învățător. Astfel că, proiectul de plantare comunitară a fost foarte bine primit de copii, părinți și profesori ce și-au arătat deschiderea pentru a ajuta la un bun comun.

Ideea a pornit de la lipsa unui proiect ce să implice întreaga comunitate. De asemenea, s-a vrut un exemplu pentru elevi și de a crea o legătură mai puternică între copil și școală. Fiecare copil poate planta alături de o rudă apropiată propriul său copac de care, în timp, să fie mândru. Când am lansat ideea inițială a proiectului imediat a strâns în jurul său o seamă de oameni ce au dorit să contribuie mai ales din cadrul unității de învățământ. Cu sprijinul cancelariei și al oamenilor de bine din comunitate, proiectul prinde rădăcini într-un mod și mai frumos. Plantarea de copaci este de fapt modul prin care comunitatea contribuie activ la educarea spiritului cetățenesc a viitorilor oameni mari”, a declarat Leonard Sîrbu, învățător în programul Teach for Romania.

Foto: Luiza Bălăceanu

Descriere Teach for Romania:

Teach for Romania (www.teachforromania.org) este o organizație non-guvernamentală, care de 7 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate. Fiecare copil are dreptul să-și descopere potențialul și să-și îndeplinească visul.

În anul școlar 2020-2021, 94 de cadre didactice, participanți în programul nostru, predau în 83 de școli, din 20 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 136 de alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Împreună ajungem astăzi la aproximativ 14 000 de copii.

Descriere UiPath Foundation:

UiPath Foundation este o organizație non-guvernamentală globală, fondată de compania UiPath în ianuarie 2019, având sediul în București.

Misiunea fundației este de a susține copiii din medii vulnerabile să-și atingă potențialul și să se dezvolte alături de comunitățile lor, prin accesul egal la programe educaționale de calitate și prin dezvoltarea competențelor secolului al XXI-lea. Zonele de intervenție ale fundației sunt Botoșani, Cluj, Galați, Vaslui, Ferentari – București în România, respectiv Bangalore, India.

Intervenția UiPath Foundation constă în asigurarea unui pachet integrat de sprijin copiilor din programe (constând în burse, servicii medicale, îmbrăcăminte, alimente și materiale educaționale), susținerea profesorilor care predau în comunități vulnerabile, precum și promovarea mecanismelor care încurajează educația preșcolară în aceste zone, cu scopul de a preveni abandonul școlar. Mai multe informații pot fi obținute pe site-ul www.uipathfoundation.com.