Teach for Romania și PEPCO România fac școala mai incluzivă pentru copiii din Gălbinași, județul Călărași

March 31, 2021
SuperTeach
Comments Off on Teach for Romania și PEPCO România fac școala mai incluzivă pentru copiii din Gălbinași, județul Călărași

Teach for Romania, prin profesorii susținuți, reușește împreună cu PEPCO România să aducă școala mai aproape de copiii din comunitățile vulnerabile. Joi, 1 aprilie, Camelia Brișan, profesoară de matematică la Școala Gimnazială Gălbinași, din județul Călărași, organizează împreună cu elevii și colegii de cancelarie prima expoziție cu vânzare din proiectul „Dar din dar” și o tombolă cu premii pentru copii. În cadrul evenimentului, elevii vor vinde produsele pe care le-au creat în lunile februarie și martie: broșe, tablouri, desene, căni personalizate, icoane, decorațiuni din fimo, tricouri personalizate etc., iar banii obținuți în urma achiziționării obiectelor vor ajunge la 20 de familii nevoiașe din Gălbinași.

Comunitatea din Gălbinași este una dezavantajată, iar nevoile pe care profesoara le-a adresat împreună cu elevii sunt cu scopul de a da încredere elevilor și familiilor lor modeste că alături de ei există o comunitate mai mare. În semestrul al doilea, aproximativ 100 de elevi au participat la diversele ateliere organizate de către doamna profesoara de religie Nechifor Simona și de elevii voluntari. Cea mai mare parte a lucrărilor pentru târg au fost confecționate în săptămâna Școala altfel.

Chiar dacă în această perioadă de pandemie regulile nu au permis interacțiunea directă cu părinții și copiii, au existat fire de legătură și energii de susținere, în mod indirect. Scânteia proiectului „Dar din dar” a pornit în urma interacțiunilor cu elevii și a analizării obiectivelor de dezvoltare durabilă prezentate în cadrul organizării celei mai mari lecții din lume din 20 noiembrie 2020. Totul a plecat de la dorința elevilor de a învăța să scrie și să implementeze un proiect care să ajute la rezolvarea problemei inechității din comunitatea lor și la conștientizarea puterii exemplului.

Această perioadă ne-a creat oportunități mai mari spre reflecție, iar elevii au luat inițiativa de a-și dezvolta competențe civice, de empatie, compasiune și de a lucra în echipă pentru a-și ajuta 20 de colegi din familii modeste. Îmi doresc ca, în timp, comunitatea să preia treptat inițiativa, lucru ce va duce la sustenabilitatea proiectului și la promovarea unui număr din ce în ce mai mare de familii vulnerabile. Scopul proiectului este de a dezvolta empatia și a crește coeziunea în cadrul comunității, cât și de a face din școală un partener de încredere”, a spus Camelia Brișan, coordonatoarea proiectului „Dar din dar”.

Teach for Romania și PEPCO România au susținut implementarea acestui proiect prin achiziționarea materialelor necesare. În urma activităților organizate, copiii se vor simți împuterniciți să participe la activități de promovare și de organizare a următorului târg caritabil din iunie, iar experiența acumulată de către elevii din echipa de proiect va fi transferată și altor elevi astfel încât la următorul târg să fie folosită expertiza acestora.

Descriere Teach for Romania:

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 7 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate. Fiecare copil are dreptul să-și descopere potențialul și să-și îndeplinească visul.

În anul școlar 2020-2021, 94 de cadre didactice, participanți în programul nostru, predau în 83 de școli, din 20 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 136 de alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Împreună ajungem astăzi la aproximativ 14 000 de copii. Mai multe detalii pe www.teachforromania.org.

Descriere PEPCO România:

PEPCO  este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează peste 2000 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport. www.pepco.ro