„Suntem din Gârcini, uniţi reuşim!”

August 17, 2017
SuperTeach
Comments Off on „Suntem din Gârcini, uniţi reuşim!”
Academia de Leadership și Pedagogie tocmai s-a încheiat, după șase săptămâni de studiu intens și nenumărate experiențe de învățare. Vă invităm să citiți mai jos un interviu cu Mihaela Gheorghiu, profesor Teach for Romania.
Ce ai descoperit despre tine in Academia de Leadership si Pedagogie?

Academia de Leadership şi Pedagogie a fost cea mai intensă experienţă profesională pe care am trăit-o. Am intrat în Teach for Romania cu o dorinţă enormă de a oferi copiilor ce urmau să îmi devină elevi şansa la o educaţie de calitate. Academia de Leadership şi Pedagogie este un mediu în care cineva ca mine, fără experienţă de predare şi lucru cu copii poate învăţa într-un ritm accelerat, iar acest proces poate fi frumos, distractiv dar şi zbuciumat. În această perioadă m-am redescoperit pe mine ca om, am avut ocazia să îmi pun în ordine gândurile şi valorile şi să îmi accesez toate resursele, atât fizice, cât şi intelectuale pentru a reuşi să excelez. Am văzut pentru prima dată cum arată o clasă din spatele catedrei şi am interacţionat într-o manieră autentică cu elevii mei. Tot pentru întâia oară, am înţeles cum se pot împleti frumos fermitatatea, ludicul, curiozitatea şi empatia. Deşi dispuneam de aceste trăsături, nu le folosisem niciodată într-o manieră atât de structurată.

FB_IMG_1502981445365

Cum poate un profesor să transforme educația începând de la firul ierbii?

Orice schimbare trebuie să înceapă cu paşi mici. De multe ori oamenii uită că educaţia este, în primul rând, despre copii. Până la urmă, ei reprezintă viitorul şi fiecare acţiune făcută de noi ca profesori, la firul ierbii, va produce efecte pe termen lung asupra lor şi asupra felului în care va arăta societatea peste câţiva ani. Iar aceste efecte spre care eu ţintesc sunt reprezentate de mai multe opţiuni de dezvoltare pentru copiii care îmi vor fi elevi si de o îmbunătăţire a calităţii vieţii în comunităţile defavorizate în care ei trăiesc. Educaţia nu se va transforma peste noapte, ci doar prin acţiuni strategice şi prin multă răbdare ca seminţele sădite acum să se prefacă în flori mai târziu.

 Ce înseamnă pentru un copil să aibă parte de educație pe bază de valori?

Valorile ar trebui să fie pentru orice om fundamentul existenţei, la care acesta să se întoarcă de fiecare dată când are de luat o decizie, când judecă un fapt sau o persoană. În perioada de practică de la Gârcini, valorile clasei mele, a V-a, erau „unitate” şi „reuşită”, viziunea stabilită împreună cu elevii fiind  „Suntem din Gârcini, uniţi reuşim”. Tot ceea ce am realizat alături de copii, s-a bazat într-o oarecare măsură pe această viziune, iar ei erau motivaţi să persevereze tocmai de acest motto al clasei. Partea cea mai frumoasă a fost la sfârşitul celor două săptămâni, când în cadrul serbării de final, toţi copiii din şcoală au strigat motto-ul clasei a V-a. Concluzia a venit chiar de la unul dintre micuţi: „Doamna, împreună am reuşit să facem toată şcoala să strige deviza noastră!”

Valorile nu sunt doar cuvinte scrise frumos pe pereţii clasei, ci o adevărată sursă de motivaţie, regăsindu-se mai târziu în rezultatele elevilor.

FB_IMG_1502981382097

Ce a fost cel mai greu pentru tine în aceste zile?

Cel mai greu a fost să păstrez echilibrul de orice fel. Entuziasmul mă făcea uneori să uit cât este ceasul şi să îmi petrec nopţile pregătind jocuri, fişe şi bileţele colorate. A fost o perioadă în care oboseala mi-a fost unul dintre cei mai mari inamici şi nu mi-a fost uşor să îmi păstrez concentrarea indiferent de strarea fizică, de căldura de afară sau de epuizarea mentală. De asemenea, balanţa între fermitate şi blândeţe a avut nevoie constantă de atenţia mea, fiind nevoie să lucrez în continuare pentru a o îmbunătăţi.

 Ce te-a determinat să nu renunți?

Prima dată când am văzut întrebarea m-am gândit la perseverenţa copiilor. Din prima zi până la sfârşitul Academiei, am avut în clasă între 26 şi 31 de copii care ne aşteptau dimineaţa la poarta şcolii cu îmbrăţisări şi zâmbete. Uneori întrebau unde sunt colegii mei profesori, atunci când aceştia intrau în clasă mai devreme să pregătească materialele pentru lecţie. Văzând dorinţa lor de a veni la şcoala de vară, uitam de problemele mele şi îmi doream să fiu cel mai bun profesor pentru ei.

Am avut însă şi sprijinul celor din organizaţie şi al colegilor din generaţia 4, care mi-au fost alături cu sfaturi, încurajări şi idei şi alături de care am putut să evoluez şi să învăţ.